Connect with us

Region i svet

HAKERI UPALI U AMERIČKI NUKLEARNI SISTEM! U toku je NAJVEĆI SAJBER SKANDAL u 21. veku

Objavljeno

-

Foto: EPA-EFE/YONHAP

Hakerski napad na mreže američkih bezbednosnih sistema ovoga puta targetirao esencijalne departmane vladinih agencija


U okviru masovne špijunske akcije koja trese Ameriku poslednjih par meseci, hakeri su pristupili sistemima Nacionalne uprave za nuklearnu bezbednost koja održava američke zalihe nuklearnog oružja.

Veruje se da su hakeri pristupili mrežama saveznih agencija kompromitujući softversku kompaniju SolarVinds, koja prodaje proizvode za upravljanje IT-ima stotinama klijenata iz vladinog i privatnog sektora.

Naime, otkrivene su nepoznate aktivnosti u mrežama koje pripadaju Federalnoj regulatornoj komisiji za energetiku (FERC), nacionalnim laboratorijama Sandia i Los Alamos u Novom Meksiku i Vašingtonu, Kancelariji za bezbedan prevoz pri Nacionalnoj upravi za nuklearnu bezbednost i terenskoj kancelariji Ričlanda Departmana energije i rudarstva (DOE).

Kako FERC ne upravlja direktnim tokovima napajanja, sumnja se da je ovaj departman hakovan jer na mreži čuva osetljive podatke koji bi se mogli koristiti za identifikovanje potencijalnih lokacija za napade.

Savezni istražitelji poslednjih dana češljaju mreže kako bi utvrdili konkretnu štetu odnosno informacije kojima se pristupilu, a zvaničnici DOE još uvek nemaju nikakav uvid, i neće ga imati „nedeljama“.

Predstavnica Departmana energije i rudarstva Šejlin Hajnes izjavila je da su preduzete sve mere za ublažavanje rizika, kao i da su svi napadnuti softveri automatski isključeni sa mreže. „U ovom trenutku istraga je utvrdila da je hakerski softver izolovan samo u poslovnim mrežama i nije uticao na osnovne funkcije nacionalne bezbednosti u odeljenju, uključujući Nacionalnu upravu za nuklearnu bezbednost“.

Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je Agencija za kibernetsku bezbednost i infrastrukturu (CISA) koja je inače u prvim redovima za odbranu od hakerskih napada, trenutno preplavljena jer se mesecima bavi ovim problemom. Otežavajuća okolnost je i manjak osoblja, jer Trampova administracija poslednjih nedelja naterala na ostavku nekoliko vrhovnih zvaničnika ove agencije, uključujući njenog direktora.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

O AJKULI U BUDVI SE I DANAS PRIČA: Mladić (21) je od STRAHOVITOG UGRIZA bio skoro PREPOLOVLJEN, 1 detalj je JEZIV!

Objavljeno

-

Objavio

Ilustracija, Foto: Profimedia


Prirodni plen velike bele ajkule je tuna. To je jedna od retkih riba koja se poslednjih godine češće susreće u Jadranskom moru


O tragičnom događaju u Budvi i dan danas se šapuće. Uvalica na samom rubu, desno od poznate plaže Mogren, tik od velike ravne stene koja je omiljeno mesto za sunčanje i kupanje turistima, čuva užasnu priču o rano ugašenom životu.

Jedini poznati napad ajkule na čoveku u crnogorskom primorju dogodio se 13. jula, davne, 1955. godine. Tri mladića odveslala su drvenom barakom ka Budvi iz pravca Jaza, gde su su letovali u koloniji studenata. Prekrasn voda na ovom neobičnom prostoru mamila ih je na kupanje.

Prvi u vodu je uskočio dvadesetjednogodišnji student elektrotehnike iz Čačka – Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio je napadnut. Od strahovitog ugriza morske nemani mladić je bio gotovo prepolovljen.

Lokalni ribari su tvrdili kako je Tomaševića napala velika bela ajkula koju je primetila i mornarička straža, pokušavajući bezuspešno da je ulovi. Prema navodima, ajkula je bila dugačka skoro sedam metara.

Prema sećanjima starih Budvana, doplivala je u Jadransko more za jednim američkim brodom, a ka obali crnogorskog primorja privukla ju je lešina magarca koju je neko bacio nedaleko od uvale na rubu plaže Mogren gde se dogodio smrtonosni napad.

Nekoliko dana nakon tragedije, porodica i prijatelji nesrećnog mladića isplivali su čamcem do mesta nesreće i oprostili se od Stevice bacivši cveće i vence u more. Neverovatna je priča o jezivom detalju o kom se pričalo nakon nesreće. Mladić je pre skoka u vodu imao majicu Kajkaškog kluba Čačak, na kojoj je bio izvezen broj 137, koji odgovara datumu njegove smrti.

Mesec dana nakon tragedije, pri vrhu stene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, porodica tragično nastradalog mladića postavila je spomen ploču. Ona i dan danas stoji na istom mestu, ali uklesani natpis nije moguće pročitati, što zbog nepristupačnosti, što zbog toga što je patina sakrila slova na tabli.

Na tabli je ispisano:

– U uvali iza ove stene, kupajući se sa drugovima, 13. VII 1955. izgubi život Stevan-Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22. godini, a kao žrtva morske nemani. Neutešna porodica i drugovi.

O nemilom događaju nije izvestio nijedan štampani medij! Prvi tekst posvećen tragediji kraj plaže Mogren, bio je članak objavljen u „Pobjedi“ od 14. avgusta 1955. godine. Podgorički list je tada izlazio kao dvomesečnik, a tekst je zapravo bio posvećen postavljanju spomen table stradalom Stevanu Tomaševiću.

– U Budvi je prošle nedjelje obavljena jedna neobična i tužna svečanost. Otkrivena je spomen ploča Stevanu-Stevici Tomaševiću studentu elektrotehnike iz Čačka – piše u uvodu teksta.

Tek u trećoj rečenici spominje se kako je mladić stradao – Nesrećni mladić koji je u Budvi ljetovao u koloniji studenata, nastradao je prilikom kupanja od morskog psa – pisala je „Pobjeda“.

U nastavku teksta navodi se ko je prisustvovao i ko je održao govor tokom ceremonije.

Iz odnosa štampanih medija prema ovoj tragediji jasno je da napad ajkule na čoveka, pored jedne od najatraktivnijih plaža Jadrana, nije u ono vreme bila „društveno-podobna tema“.

U ovom detalju treba tražiti razloge zbog čega se minulih godina u brojnim izveštajima povodom ulovljenih ili primećenih ajkula na crnogorskom primorju, nesreća kraj Mogrena pominjala tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Ovakav odnos medija potpomogao je stvaranju legende po kojoj je nesrećni mladić skočio sa stene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala. U gotovo svim verzijama ove nesreće, mladić je bio žrtva velike bele ajkule.

Ova, za ljude svakako najsmrtonosnija vrsta morskog psa, veoma retko zalazi u Jadransko more i još ređe prilazi obali. U Crnoj Gori je, zvanično, ulovljena samo jednom. Pre šesnaest godina na pučini je mladunče ove nemani izvukao poznati budvanski ribar Ilija Rafailović.

Prirodni plen velike bele ajkule je tuna. To je jedna od retkih riba koja se poslednjih godine češće susreće u Jadranskom moru.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h