Connect with us

Region i svet

DRAMA U SVEMIRU: Došlo je do ogromne havarije, KOSMONAUTI U VELIKOM PROBLEMU!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Mnogobrojni pokušaji da se „Elektron“ uključi nisu dali rezultata


Na ruskom segmentu Međunarodne svemirske stanice došlo je do kvara na sistemu za proizvodnju kiseonika „Elektron-VM“, dok je u američkom segmentu došlo do prekida u sistemu napajanja električnom energijom, saopšteno je tokom razgovora posade sa Zemljom, objavila je NASA.

Sa spoljne strane američkog segmenta MKS nalazi se osam solarnih panela, od kojih svaki proizvodi električnu energiju za svoj kanal napajanja. Stručnjak iz hjustonskog kontrolnog centra je saopštio američkom astronautu Ketlinu Rubensu da se izvan stanice isključio blok za pražnjenje i punjenje baterije, zbog čega se za trećinu smanjilo napajanje u jednom od osam kanala američkog segmenta. Zbog toga su astronauti bili prinuđeni da isključe detektore dima i kompjuter, ne funkcioniše ni brza komunikacija sa Zemljom, kao ni jedan od četiri žiroskopa.

Tokom razgovora posade sa kontrolom na Zemlji, ruski kosmonaut Sergej Rižikov je obavestio Centar za kontrolu misije u Podmoskovlju da je došlo do kvara na sistemu „Elektron“, instaliranom u modulu „Zvezda“, zbog niskog pritiska u sistemu.

Mnogobrojni pokušaji da se „Elektron“ uključi nisu dali rezultata, a stručnjaci na Zemlji pokušavaju da reše problem. Rezerve kiseonika postoje na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a takođe su njima opremljeni i teretni svemirski brodovi koji tamo stižu. Pored toga, u američkom segmentu MKS postoji sistem za dobijanje kiseonika OGS u modulu „Trankiliti“.

Na MSK se trenutno nalaze ruski kosmonauti Sergej Rižkov i Sergej Kud-Sverčkov, američki astronauti Ketlin Rubins, Majkl Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volker, kao i Japanac Soiti Noguti.

Sistem koji se nalazi u modulu „Zvezda“ tri puta se kvario u oktobru. Nakon izvršenih popravki, u decembru je „Roskosmos“ saopštio da je sistem ponovo počeo da funkcioniše.

Izvor: Espreso/Sputnjik

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Region i svet

UŽAS U HURGADI: Ajkula ženi otkinula RUKU I NOGU, nesrećnica preminula u bolnici (VIDEO)

Objavljeno

-

Hurgada, Foto: Youtube Printscreen


Ceo incident dogodio se u blizini jendog poznatog rizorta

U blizini poznatog egipatskog letovališta Hurgade, jedna žena je preminula nakon što ju je u Crvenom moru napala ajkula.

Prema zvaničnim izvorima, žrtva je identifikovana kao Elizabet Skvajer, koja živi u Hurgadi je udata za Egipćanina.

Ceo incident dogodio se u blizini jendog poznatog rizorta.

Ona je u petak uveče prebačena u bolnicu sa teškim povredama, ali je uprkos naporima lekara, na žalost preminula.

Na snimku se vidi kako ljudi sa doka gledaju napad i viču nešto ženi, međutim niko od njih se nije usudio da uđe u vodu. Voda oko žene je sve vreme bila crvena od krvi.

Srpski turisti koji se nalaze na letovanju u ovoj poznatoj destinaciji na Fejsbuku pišu da su neke plaže zbog ovoga zatvorene.

– Ovo nije jedini slučaj, slična situacija se dogodila pre desetak godina – kaže jedna Olgica.

Druga turistnjinja kaže da je u tom delu zabranjeno kupanje tri dana i da zabrana ističe sutra.

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h