Connect with us

Crna Gora

DA LI ĆE ULICA U PODGORICI BITI NAZVANA PO BALAŠEVIĆU? Oglasio se gradonačelnik Podgorice

Objavljeno

-

Đorđe Balašević, Foto: Printscreen Facebook

„Pošto je njegov poslednji (nažalost, odloženi) koncert u Podgorici trebalo da bude na terasi Kulturno-informativnog centra, možda bi upravo fasada tog objekta bila dobar izbor“, naveo je Vuković na „Fejsbuku“.


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković predložio je Sekretarijatu za kulturu i sport da se glavni grad Crne Gore preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću oduži muralom, koji bi bio otkriven 11. maja, na rođendan ovog muzičara.

„Pošto je njegov poslednji (nažalost, odloženi) koncert u Podgorici trebalo da bude na terasi Kulturno-informativnog centra, možda bi upravo fasada tog objekta bila dobar izbor“, naveo je Vuković na „Fejsbuku“.

Dok se čitav region oprašta od Djordja Balaševića, uz poruku da na ovim prostorima, medju bučnim šovinistima…

„Iako je predlog apsolutno na mestu, zakonski to nije moguće“, naveo je Vuković.

Advertisement

On je pozvao je građane da mu se pisanim putem obrate ukoliko imaju predlog da se na bolji način sačuva uspomena na poznatog kantautora.

Balašević, koji je preminuo 19. februara, sahranjen je danas na Gradskom groblju u Novom Sadu, u krugu porodice.

I Nikšić se oprašta od Balaševića

Građanima koji širom bivš Jugoslavije skupovima odaju počast srpskom kantautoru Đorđu Balaševiću, danas su se pridružili i Nikšićani, koji su se okupili na Trgu Slobode u tom gradu.

Kako je objavio je CdM, građani Nikšića, koji su počeli da se okupljaju u 17 časova, pale sveće i uz muziku i stihove opraštaju se od panonskog mornara.

Advertisement

Iz NVO „Pro futuro“, koja je pozvala građane na okupljanje, poručuju da Nikšić poštuje i žali za Balaševićem.

Ističu i da su uvereni da će se od kantautora oprostiti na dostojanstven način, uz poštovanje distance i epidemioloških mera.

Izvor: Espreso

Crna Gora

U CRNOGORSKOM GRADU NUDE 800 EVRA ZA SEZONSKI POSAO, BEZ BAKŠIŠA: Nude smeštaj i hranu, a evo ŠTA JE U PITANJU

Objavljeno

-

Objavio

Tivat, Foto: Profimedia

Opšte je poznato i da su sezonski radnici iz Srbije Crnu Goru zamenili za Hrvatsku


Tivat je grad koji je već uveliko oživljen i pun turista sa svih strana sveta, mada nam iz Turističke organizacije Tivta kažu da je njegova prednost u ostalu na mnoge crnogorske destinacije – upravo to što su hoteli otvoreni cele sezone.

Priznaju, međutim, da problema sa radnom snagom ima, ali verovatno manje nego u ostalim delovima zemlje.

„Kada imate hotele koji drže radnike pod dobrim uslovima svih 12 meseci, onda ti radnici nemaju potrebu da idu i menjaju. Lojalni su. Zato je u Tivtu manji problem nego u drugim mestima Crne Gore, ali odliva radnika, ipak, ima“, kažu iz TO Tivta.

Opšte je poznato i da su sezonski radnici iz Srbije Crnu Goru zamenili za Hrvatsku, jer je mnogo Hrvata otišlo putem Evrope poslednjih godina, a ni sami Crnogorci se ne libe da napuste domovinu zarad bolje zarade „preko“.

Advertisement

Ipak, ovog proleća smo zatekli i dobar deo radnika iz Srbije u mestima najjužnijeg zaliva Evrope. Kao benefite rada u Crnoj Gori navode blizinu, bliskost sa lokalcima, nepostojanje jezičke barijere, odomaćenost itd…

S druge strane, tu je i sve privlačnija zarada. Ona, doduše, nije atraktivna u svakom letovalištu jadranskog primorja, ali Tivat nudi prilično dobre uslove.

Iako je reč o privatnoj kompaniji (Investment Corporation of Dubai – ICD), ne možemo zanemariti činjenicu da, kada pričamo o uslovima zapošljavanja u Tivtu, njena marina Porto Montenegro zapošljava članove maltene svake druge, treće porodice u gradu.

Ističu da im je cilj da se maksimalno povežu sa lokalnom zajednicom, zarad prosperiteta i ekonomskog razvoja čitavog grada, odnosno opštine, te tako saznajemo i sledeće informacija, bitne za mlade ljudi koji traže sezonski posao:

„Ako imate 23, 24 godine, i dopada vam se da, recimo, radite kao obezbeđenje kraj bazena ili na održavanju istog, odnosno propratne imovine, uz obezbeđen smeštaj i hranu mesečno možete zaraditi 800 evra. Mislimo da je to dobra, startna plata za mlade ljude“, kažu nam iz PM.

Advertisement

Bazenfoto: Profimedia

Što se tiče same ekonomije grada, ona se razvija i zbog potencijala destinacije Luštica Bay, gde iz dana u dan niču luksuzni hoteli i apartmani. U samom Tivtu, na rivi koja spaja dva kraja, cene su raznolike, ali ćete najskuplja italijanska jela, poput paste ili rižota, platiti oko 20 evra.

Burgeri su oko 10, 11 evra, kafe između dva i tri evra u proseku. Vodite računa i ako taksijem dolazite sa aerodroma Tivat u centar, jer oni koji rade na „divlje“ mogu da vam naplate 5-minutnu vožnju dobrih 15 evra, dok taksimetar pokazuje realnih 5 evra.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h