Connect with us

Crna Gora

DA LI ĆE ULICA U PODGORICI BITI NAZVANA PO BALAŠEVIĆU? Oglasio se gradonačelnik Podgorice

Objavljeno

-

Đorđe Balašević, Foto: Printscreen Facebook

„Pošto je njegov poslednji (nažalost, odloženi) koncert u Podgorici trebalo da bude na terasi Kulturno-informativnog centra, možda bi upravo fasada tog objekta bila dobar izbor“, naveo je Vuković na „Fejsbuku“.


Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković predložio je Sekretarijatu za kulturu i sport da se glavni grad Crne Gore preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću oduži muralom, koji bi bio otkriven 11. maja, na rođendan ovog muzičara.

„Pošto je njegov poslednji (nažalost, odloženi) koncert u Podgorici trebalo da bude na terasi Kulturno-informativnog centra, možda bi upravo fasada tog objekta bila dobar izbor“, naveo je Vuković na „Fejsbuku“.

Dok se čitav region oprašta od Djordja Balaševića, uz poruku da na ovim prostorima, medju bučnim šovinistima…

„Iako je predlog apsolutno na mestu, zakonski to nije moguće“, naveo je Vuković.

On je pozvao je građane da mu se pisanim putem obrate ukoliko imaju predlog da se na bolji način sačuva uspomena na poznatog kantautora.

Balašević, koji je preminuo 19. februara, sahranjen je danas na Gradskom groblju u Novom Sadu, u krugu porodice.

I Nikšić se oprašta od Balaševića

Građanima koji širom bivš Jugoslavije skupovima odaju počast srpskom kantautoru Đorđu Balaševiću, danas su se pridružili i Nikšićani, koji su se okupili na Trgu Slobode u tom gradu.

Kako je objavio je CdM, građani Nikšića, koji su počeli da se okupljaju u 17 časova, pale sveće i uz muziku i stihove opraštaju se od panonskog mornara.

Iz NVO „Pro futuro“, koja je pozvala građane na okupljanje, poručuju da Nikšić poštuje i žali za Balaševićem.

Ističu i da su uvereni da će se od kantautora oprostiti na dostojanstven način, uz poštovanje distance i epidemioloških mera.

Izvor: Espreso

Crna Gora

NOVA PRAVILA U SAOBRAĆAJU U CRNOJ GORI TOKOM SEZONE: Turisti obratite PAŽNJU, evo kada stupaju na SNAGU

Objavljeno

-

Objavio

Crna Gora, Foto: Profimedia


Saobraćaj za ovu vrstu vozila zabranjuje se svakog dana u vremenskom periodu od 17:00 do 22:00 časova na delovima magistralnih puteva


U Crnoj Gori na snagu uskoro stupa zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 7,5 tona od 17 do 22 časa tokom letnje turističke sezone.

Naime, od 1. jula do 1. septembra 2022. godine privremeno se zabranjuje saobraćaj teretnih motornih vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 7,5 tona.

Saobraćaj za ovu vrstu vozila zabranjuje se svakog dana u vremenskom periodu od 17:00 do 22:00 časova na delovima magistralnih puteva:

M-2, Bioče – Kolašin (do raskrsnice puteva za Mateševo – auto-put),

M-2, Podgorica – Sotonići – Petrovac,

M-2 i M-2.4, GP Debeli Brijeg – H.Novi – Kotor – Tivat – Budva – Bar – GP Sukobin,

M-2.3, Podgorica – Cetinje – Budva.

– Usled očekivane pojačane frekvencije saobraćaja u narednom periodu na pojedinim putnim pravcima u Crnoj Gori i postojanja mogućnosti za njegovim otežanim odvijanjem, u cilju stvaranja neophodnih preduslova za nesmetan promet i saobraćaj ljudi, vozila i roba, zabranjuje se saobraćaj teretnih motornih vozila, čija najveća dozvoljena masa prelazi 7,5 tona, u periodu od 1. jula do 1. septembra 2022. godine na pomenutim delovima magistralnih puteva – navodi se u saopštenju.

Ova odredba se ne odnosi na vozila sa prvenstvom prolaza, vozila za održavanje puteva i PTT instalacija, vozila za pomoć na putu, specijalna vozila za prevoz životinja, betona i asfaltne mase, kao i hladnjače koje prevoze lako kvarljivu robu.

– Takođe, zabrana saobraćaja teretnih vozila na deonici iz tačke 2 ne odnosi se ni na vozila za prevoz opasnih materija na delu magistralnog puta M-2 od graničnog prelaza Debeli Brijeg preko Herceg Novog i Kamenara do kružnog toka u mestu Lipci – dodaje se u saopštenju.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h