Connect with us

LIFESTYLE

ISPUNITE SVOJE CILJEVE U 10 KORAKA: Možete da postignete sve što ŽELITE u ŽIVOTU uz ČVRSTU VOLJU!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Ako ste doneli novogodišnje odluke, verovatno i ovog puta, kao i ranijih godina mučite muku sa njihovim sprovođenjem u delo. Svako može sebi da zacrta ciljeve, ali samo oni sa čeličnom voljom i velikom koncentracijom u stanju su da ih implementiraju


Ako želite da i vi budete takva osoba, preporučujemo vam da se pridržavate sledećih 10 koraka za postizanje ciljeva i ne zaboravite da zabeležite sve što treba.

1. Opišite svoje ciljeve što je detaljnije moguće i odredite datum do kad treba da ih ispunite. Potrudite se da budete realistični u svojim procenama, jer možda ništa nećete stići da završite bar nekoliko meseci, pa poštedite sebe nepotrebne frustracije.

2. Ne pravite pauzu, već počnite odmah da ispunjavate svoje ciljeve ili bar napravite plan njihove implementacije.

3. Zapitajte se: Koju ćete korist imati od ispunjenja vaših ciljeva? Da li će vam to doneti sreću, novac, moć, zdravlje ili ličnu satisfakciju? Zapišite svoj odgovor.

Advertisement

4. Zapitajte se i da li će drugi imati koristi od ispunjenja vaših ciljeva. Ako ste vi jedini koji će ostvariti neki benefit, možda ćete ostati uskraćeni za neophodnu podršku vašeg okruženja, a sigurno ćete osetiti manju satisfakciju nego da ste uspeh podelili sa drugima. Iz tog razloga vam preporučujemo da modifikujete svoje ciljeve tako da oni donesu koristi i drugima.

5. Napravite listu potencijalnih prepreka na putu ispunjenja vaših ciljeva. To može biti novac, vreme, izostanak podrške ili nešo drugo. Iako vam se čini da će vas to obeshrabriti u nastojanju da vaše namere sprovedete u delo, istraživanja su pokazala da je istina upravo suprotna.

6. Sada zapišite neka proverena rešenja koja vam mogu pomoći da savladate nabrojane potencijalne prepreke, a pokušajte da pronađete i nova.

7. Šta sve konkretno treba da uradite da biste ispunili svoje ciljeve? Podelite zadatke na manje delove tako da sebi olakšate njihovo izvršavanje i izdvojite one s kojima možete da se uhvatite u koštac sami i one za koje vam treba pomoć drugih ljudi.

8. Napravite vremenski raspored za ispunjenje svakog od ovih zadataka. Ostavite sebi prostora za privremene zastoje i nepredviđene okolnosti.

Advertisement

9. Svaki dan pogledajte ovaj raspored kako biste znali koliki ste napredak ostvarili i da li treba da zapnete da biste bili bliži zacrtanim ciljevima.

10. Otkrijte svojim bližnjima svoje ciljeve. Neki od njih će sigurno pokušati da vam pomognu, a što je veća podrška iza vas, to će biti veća i vaša motivacija, ali i šansa za uspeh.


POSAO KOJIM SE BAVITE UTIČE NA VAŠU KILAŽU: Poznato je koja su zanimanja najsklonija GOJAZNOSTI!


SVEJEDNO JE DA LI ĆETE SE IZNERVIRATI ILI POJESTI DUPLI HAMBURGER: Naučnici tvrde da STRES goji i nabija KALORIJE!


Izvor: Espreso

Advertisement

Horoskop

Isprobajte ove trikove štednje prema vašem horoskopskom znaku: Novac će rasti neprekidno!

Objavljeno

-

Objavio

Evo koje su mere štednje prema zvezdama najbolje za svaki horoskopski znak!

Ovnovi

Umesto da odmah skačete na kupovinu, dajte sebi 30 dana razmišljanja. To će vam pomoći da razlikujete stvarne potrebe od trenutnih želja.

Bikovi

Probajte jedan dan u nedelji bez trošenja novca. Planirajte unapred, pripremite obroke kod kuće i osetite radost onoga što već imate.

Advertisement

Blizanci

Otvorite poseban štedni račun i jasno odvojite novac za štednju od onoga za trošenje. To će vam pomoći da bolje upravljate svojim finansijama.

Rakovi

Naručivanje namirnica putem interneta može vam pomoći da kontrolisete svoje troškove i izbegnete impulsivne kupovine u prodavnici.

Lavovi

Advertisement

Postavite si mesečni džeparac za male želje. To će vam pomoći da bolje kontrolišete svoje impulse i uštedite za važne stvari.

Device

Iskoristite svoje veštine i naučite kako sami obavljati poslove poput popravake ili izrade stvari. To će vam pomoći da uštedite novac i osećate se samostalno.

Vage

Razmislite o deljenju i razmeni sa prijateljima kako biste kontrolisali svoje troškove. Stvaranje plana odgovornosti za štednju može biti korisno.

Advertisement

Škorpije

Primenite pravilo 50/15/5: potrošite 50% na osnovne potrebe, štedite 15% i ostavite 5% za hitne troškove. Ostatak možete potrošiti kako želite.

Strelci

Planirajte svoje troškove na osnovu svojih putovanja i aktivnosti. Razmislite o alternativnim opcijama kako biste uštedeli novac.

Jarčevi

Advertisement

Razmislite o kupovini polovnih ili vintage stvari kako biste uštedeli novac i smanjili svoju potrošnju.

Vodolije

Uključite male trikove poput isključivanja kućanih aparata kada ih ne koristite kako biste uštedeli energiju i novac.

Ribe

Proučite primere drugih na društvenim mrežama kako biste naučili male trikove štednje i smanjili svoje troškove.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h