Connect with us

LIFESTYLE

HRONIČNA NEISPAVANOST je okidač za MNOGE BOLESTI, ali postoji način da to SPREČITE!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Devet pravila do čvrstog sna.


Hronična neispavanost je izvestan put do konstantnog umora. Povod za osećaj nezadovoljstva. Okidač za svađe sa bliskim ljudima. Uzrok narušenog zdravlja.

Iako je lako reći da je dobar san višestruko važan, ponekad je nesanica naša stalna, teška muka. Stručnjaci nam zato pritrčavaju u pomoć, savetujući kako da je pobedimo. I kažu:

Potrudite se da u krevet odlazite i ustajete u isto vreme.

Ne vežbajte niti jedite u kasnim satima.

Advertisement

Soba u kojoj spavate neka bude mračna i provetrena.

Isključite jako osvetljenje i bučne zvukove (sa TV, kompjutera i telefona) najmanje 45 minuta pred odlazak u san.

Sat vremena pre odlaska u krevet, popijte šolju biljnog čaja, od kamilice, matičnjaka, nane – da biste se opustili.

Kada legnete u krevet, napinjite jedan po jedan mišić, od nogu pa sve do glave i opuštajte ih. Posle toga, telo će sigurno biti opuštenije.

Zatvorite jednu nozdrvu prstom i dišite na drugu. Uradite to i sa suprotnom stranom, pa ponavljajte nekoliko puta.

Advertisement

Ujutru kad ustanete, izađite u šetnju, jer ćete tako poručiti mozgu da je to početak dana i da je trenutak da krene da radi punim kapacitetom.

Kupka…

Napravite toplu kupku sa morskom solju i uljem lavande, pa se opustite u njoj pola sata.

Izvor: Espreso

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ishrana

Paradajz ima jednu vrlo opasnu nuspojavu: Neki ljudi ne bi smeli da ga jedu, evo šta može uzrokovati

Objavljeno

-

Objavio

Svež paradajz se sve češće može videti na pijacama i supermarketima, a malo je stvari koje pružaju toliko zadovoljstva kao sočan, zreo paradajz. Ali da li je konzumacija paradajza uvek bezopasna?

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), jedan sirovi crveni paradajz srednje veličine sadrži 12,3 miligrama kalcijuma, 13,5 miligrama magnezijuma, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalijuma. Ovi podaci naglašavaju visoku nutritivnu vrednost paradajza, što ga čini odličnim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Neki bi to trebali izbegavati

Dok mnoge namirnice gube deo svoje nutritivne vrednosti tokom kuvanja, paradajz zadržava većinu svojih vitamina i minerala. Na primer, količina kalijuma, koja iznosi 292 miligrama u svežem paradajzu, pada na samo 268 miligrama kada se paradajz kuva, prema USDA. To znači da kuvani paradajz i dalje pruža značajne nutritivne prednosti.

Uprkos ovim pozitivnim karakteristikama, postoje situacije u kojima treba izbegavati konzumaciju paradajza. Osobe koje pate od čira na želucu treba da budu oprezne, jer paradajz može pogoršati simptome i može se javiti bol u stomaku, nadimanje, mučnina, podrigivanje ili osećaj sitosti. Ovo je važno imati na umu kako biste izbegli potencijalne zdravstvene komplikacije.

Paradajz je svakako zdrava hrana koja može da obogati bilo koji varivo ili testeninu, ali kao i kod svake hrane, važno je uzeti u obzir individualne zdravstvene potrebe i uslove.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h