Connect with us

LIFESTYLE

AKO SU VAM OVAKVE NOGE, OBAVEZNO PROČITAJTE OVO: Najbitniji je položaj u kom spavate, BUDITE OBAZRIVI!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Sa svakim korakom pravi se pritisak u stopalu, čime se istiskuje krv nagore ka potkolenici, a kontrakcija mišića u nogama istiskuje krv dalje ka srcu.


Izvestan broj žena ima problem sa proširenim venama, a iako one ne mogu trajno da nestanu, možete na dosta načina da sprečite njihov ponovni nastanak.

Redovne šetnje u odgovarajućoj obući su najbolje za podsticanje venskog protoka.

Sa svakim korakom pravi se pritisak u stopalu, čime se istiskuje krv nagore ka potkolenici, a kontrakcija mišića u nogama istiskuje krv dalje ka srcu.

Foto: Profimedia

Ne preporučuju se sportovi u kojima se skače u mestu i u kojima se naglo zaustavlja (tenis, fudbal). Nagli pokreti kod ovih sportova izazivaju neuravnotežen, ponavljajući pritisak na venski sistem, što dovodi do proširenja vena čime se usporava venski protok.

Što češće masirajte vaše noge

Advertisement

Ukoliko dugo sedite i stojite, obavezno povremeno hodajte, a kad god je moguće podignite noge iznad nivoa srca. Pri dugim putovanjima autobusom, vozom ili avionom preporučuje se da se svakih pola sata kratko prošeta, čime se pokreće krv kroz vene.

Izbegavajte izvore toplote

Neposredno izlaganje nogu visokim temperaturama je štetno jer dovodi do toga da nastanu proširene vene : sunce, depilacija vrućim voskom, vruće kupke, sauna, solarijum, grejanje nogu u automobilu i slično. Tuširanje nogu hladnom vodom ili lagana masaža tušem ili hodanje kroz vodu pravi čudesnu kombinaciju između hlađenja i fizičke aktivnosti.

Pazite na ishranu i telesnu težinu

Potrebno je izbeći ili smanjiti dva bitna razloga za povećan venski pritisak: prekomernu telesnu težinu i opstipaciju. Konzumirajte hranu koja je bogata vitaminima i vlaknima koja se nalaze u svežem voću i povrću. Važno je i da pijete dovoljno tečnosti, kao i da izbegavate slanu i masnu hranu. Izbegavajte kafu, čaj, alkohol, cigarete.

Advertisement

Nosite odgovarajuću obuću i odeću

Tesna odeća može da pritiska vene i da naruši tok krvi. Izbegavajte tesne pantalone, pojaseve i kratke čarape sa jakim lastišem. Izbegavajte tesnu obuću i obuću sa previsokim i preniskim potpeticama. Cipele sa visokom petom smanjuju površinu sa kojom stopalo dopire tlo, čime se smanjuje delovanje mišićne pumpe kojom se hodanjem ispumpava krv prema srcu.

Poboljšajte vensku cirkulaciju u toku sna

Pre spavanja, dok ležite na leđima, vežbajte nogama kao da vozite bicikl. Trebalo bi da vam noge u krevetu budu uzdignute za vreme spavanja (10-15cm). Takođe se savetuje da se noge ne pokrivaju previše kako se ne bi bile previše zagrejani.

PROČITAJ

Advertisement

SVI DRŽIMO OVAJ OTROV U FRIŽIDERU: Od ovoga možete da se RAZBOLITE, niste ni svesni šta RADITE!


TURSKA KAFA KOJU ČESTO PIEMO JE USTVARI JEDAN PRAVI OTROV: Izaziva teška oboljenja, a da o tome niko nema pojma


Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Porodica

Terapeut upozorava: Ova tri tipa roditelja odgajaju razmaženu decu

Objavljeno

-

Objavio

Nijedan roditelj ne namerava da odgaja razmaženu decu. Ali ako posetimo bilo koje igralište, tržni centar ili dečiji rođendan, moguće je da ćemo biti svedoci lošeg ponašanja razmažene dece koja maltretiraju svoje roditelje.

„Ne tako davno, ovakvo ponašanje dece je bilo neprihvatljivo. Sada su glasni javni ispadi, kuknjavi, svađe i maltretiranje roditelja postali norma“, kaže terapeut Šon Grover za Psychology Today. On misli da razmaženost može biti podstaknuto tehnologijom.

„Pre nego što uperimo prst u roditelje, hajde da priznamo uticaj tehnologije na živote dece. Internet i društveni mediji su preplavili decu i suštinski su promenili njihove rutine. Brojne studije su pokazale da prekomerna zavisnost dece od tehnologije povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što rezultira lošom tolerancijom na frustraciju“, objasnio je Grover.

Tri specifične vrste roditelja podstiču kvarenje vaspitanja dece

Međutim, psiholog dodaje da određeni tipovi roditelja ili stilovi roditeljstva mogu uticati na vaspitanje razmažene dece.

Advertisement

„Proveo sam mnogo godina pišući o deci koja maltretiraju svoje roditelje. Moja knjiga ‘Kada su deca u pravu’ detaljno opisuje šta uzrokuje dobre roditelje da donose loše odluke i odgajaju razmaženu decu. Tri specifična tipa roditelja podstiču takvo ponašanje,“ napomenuo je psiholog.

Evo koje je tipove izdvojio.

1. Roditelji koje su roditelji zlostavljali ili zanemarivali, pa žele da nadoknade detinjstvo dajući deci previše moći.

2. Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu da vide svoju decu kako se muče, zato ih previše razmazuju.

3. Roditelji koji imaju problema sa donošenjem odluka prebacuju roditeljsku ulogu na svoju decu, odgajajući ih da se brinu o njima, umesto obrnuto.

Advertisement

U zaključku, Grover je istakao pet glavnih posledica ovih obrazovnih metoda koje uključuju:

Niska tolerancija na frustraciju
Loše veštine rešavanja problema
Loša radna etika
Izazovi u socijalizaciji
Emocionalna nezrelost.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h