Connect with us

Zdravlje

Znakovi koji pokazuju da su vas roditelji previše kritikovali, posledice se vide tek u zrelom dobu otkrivaju psiholozi

Objavljeno

-

Iako su svi roditelji povremeno skloni da kritikuju svoje dete, psiholozi upozoravaju da se s tim može preterati.

Mnogi roditelji, najčešće sasvim nesvesno, svojim ponašanjem i odnosom prema detetu dovode do štetnih posledica po njegovo psihičko stanje. Jedan od uzroka je preterana kritika.

Psiholozi kažu da su posledice prevelikog kritikokvanja u detinjstvu često vidljive tek u odraslom dobu, ali kako ih prepoznati?

Očigledno, postoje određeni znaci koji mogu ukazivati na to da su nas roditelji previše kritkovali kada smo bili deca. Ovo podrazumeva sledeće:

– sklonost perfekcionizmu

Advertisement

– nesigurnost

– stalno zamišljanje najgorih scenarija

– stalna potreba za izvinjavanjem bez razloga

– problemi sa poverenjem.

Kako dodaju psiholozi, sve su to znaci koji u većini slučajeva otkrivaju da je osoba odrastala kao dete uz roditelje koji su bili skloni kritikama svaki put kada nešto nije po njihovom. Ovo se često smatra oblikom emocionalnog zlostavljanja, prenosi Index.hr.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zdravlje

Test od par sekundi otkriva stanje mozga! Ako ne možete da uradite ovo, u problemu ste (VIDEO)

Objavljeno

-

Objavio

Nema sumnje da s godinama, mozak jednostavno počne da slabi i ne funkcioniše kao ranije. Iz tog razloga je veoma važno da ga takoreći svakodnevno stimulišete i ne dozvolite da „prevremeno zakržlja“. Danas postoje vrlo praktični testovi koji mogu da odrede stanje određenog organa.

Naravno, određene bolesti, kao posledicu imaju i slabljenje moždanih funkcija, ali u kakvom stanju se mozak nalazi, možete i proveriti jednostavnim testom.

Terapeut Džejms Mur, koji sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram, redovno deli najrazličitije zdravstvene savete, ovaj put je pokazao i kako možete da uradite pomenuti test.

Ukrstite kažiprst i srednji prst, potom spojite palac i četvrti prst, a malim prstom mašite. I to je sve.

“Svaki vrh prsta ima više od 3000 mehanoreceptora, koji deluju kao „autoput“ do vašeg mozga (naročito do njegovog senzornog korteksa). Kada vežbate prste, poboljšavate sinapse (spojevi između nervnih ćelija) i aktivirate neurone, što je odlično za funkcionisanje vašeg mozga”, navodi terapeut.

Advertisement

Kako to izgleda u praksi, pogledajte u snimku.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy