Connect with us

LIFESTYLE

VREBA NEIZLEČIVA BOLEST SARKOIDOZA: Ako primetite ove simptome, HITNO TRČITE KOD LEKARA!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Osobe muškog pola obolevaju oko dva puta češće od osoba ženskog pola


Sаrkoidoza predstavlja sistemsko oboljenje koje se manifestuje lokalnim zapaljenskim procesima u mnogim tkivima u telu. U oko 90% slučаjevа, sаrkoidoza je lokalizovana u plućima, аli se može jаviti u skoro bilo kom orgаnu.

Dakle, sarkoidoza je multistemsko, granulomatozno oboljenje, koje u plućima izaziva lokalne zapaljenske procese, sve do pojave fibroznog tkiva (stvaranja ožiljka i granuloma) koje u velikoj meri ugrožava funkciju pluća, pa i život pacijenta.

Tačan uzrok nastanka ove bolesti nije u potpunosti jasan. Sigurno je da postoji genetska predispozicija, a udisanje raznih alergena, infektivnih agenasa i zagađivača može da bude okidač za pokretanje procesa.

Statistički podaci pokazuju da se sarkoidoza javlja kod 20 osoba na 100.000 ljudi. Osobe muškog pola obolevaju oko dva puta češće od osoba ženskog pola. Vreme postavljanja dijagnoze je oko 30. godine, mada se bolest može javiti bilo kada tokom života.

Advertisement

Koji su simptomi sаrkoidoze pluća?

Većinа pаcijenаtа u početnim stadijumima bolesti ne pokаzuje simptome, ili su simptomi veoma neodređeni i blagi. Svaki četvrti pacijent nema simptome i bolest se slučajno otkriva na rendgenskim snimcima pluća.

Kada simptomi postanu klinički upečatljivi, oni su najčešće:

-nedostаtаk dаhа -otežano disanje (dispneja) -izuzetno uporan, neproduktivan i suhi kašalj -osip kože nа licu, rukаmа, ili potkolenicama -konjuktivitis -gubitаk težine -umor -noćno znojenje -groznicа -bolovi u zglobovima i mišićima -pojava crvenih, bolnih čvorova po tijelu

Simptomi sarkoidoze mogu da liče na mnoge druge plućne bolesti i trebalo bi se uvek konsultovati sa lekarom.

Advertisement

Kako se postavlja dijagnoza sarkoidoze?

Pored anamneze i objektivnog pregleda koji ukazuje na probleme sa respiratornim traktom, može se načiniti rendgenski pregled grudnog košа koji može da pokaže uvećane limfne žlezde i druge tipične promene u plućima.

Dijagnoza se postavlja nizom procedura koje obuhvataju laboratorijsku dijagnostiku (određivanje nivoa angiotenzin-konverting enzima – ACE, nivoa kalcijuma u serumu i urinu), kompjuterizovanu tomografiju grudnog koša dopunjenu visokorezolutnom kompjuterizovanom tomografijom – CT i HRCT, ispitivanje parametara plućne funkcije i gasne razmene u miru i pri opterećenju, određivanje kapaciteta difuzije pluća, uz neizbežnu bronhoskopiju sa uzimanjem odgovarajućih isečaka iz pluća, čijim se pregledom otkrivaju promene karakteristične za sarkoidozu. U standardno ispitivanje spada i očni pregled, ultrazvuk gornjeg abdomena i kardiološka dijagnostika (EKG, a po potrebi EHO i holter monitoring), radi utvrđivanja postojanja sarkoidoze na drugim organima.

Biopsija promena u plućima i na drugim organima definitivno potvrđuje dijagnozu.

Kako se leči sarkoidoza?

Advertisement

Na žalost, lek protiv sarkoidoze ne postoji. Jedina terapija je simptomatska (protiv kašlja, temperature i drugih propratnih simptoma), kao i kortikosteroidi koji smanjuju zapaljenski proces i odlažu nepovoljan tok bolesti.

Redovni pregledi na svakih 6-8 mjeseci su od suštinske važnosti.

Izvor: Espreso

Ljubav

Ovo su najbolji afrodizijaci za žene!

Objavljeno

-

Objavio

Stres je često zaslužan za smanjen libido kod žena – dovodi do neuravnoteženih hormona, što sprečava ovulaciju i zaustavlja prirodni skok libida. Verovatno biste ponekad volele da postoji jednostavan afrodizijak koji će brzo popraviti vaš libido i povećati želju za seksom.

Ženska seksualnost je složena, ali to ne znači da je izgubljeni libido zauvek nestao. Samo je potrebno malo više vremena i brige da se vrati. Morate pravilno hraniti svoje telo za hormonsku ravnotežu i sočnu ovulaciju, ali takođe morate hraniti svoju dušu kako biste se osećali ne samo seksualno, već poželjno na svaki način.

Ukoliko često osećate da je vaš libido na najnižem mogućem nivou ne brinite. Istina je da niste sami jer prema studiji od jedne do četiri žene izjavila je da ima slabu seksualnu želju i nedostatak uzbuđenja. Kako bi se vaša seksualna želja povećala, postoje namirnice koje vam mogu pomoći. Isprobajte ih i na prirodan način povećajte temperaturu u vašoj spavaćoj sobi. Partner će vam biti zahvalan!

Šafran

Veruje se da je ova biljka moćan alat u borbi za bolji libido jer se sastoji od supstanci kao što su hormoni koji stimulišu ženske erogene zone. Šafran savršeno uklanja fizički i mentalni zamor, ali budite oprezni sa prekomernom upotrebom začina – možete dobiti nekontrolisani napad smeha.

Đumbir

Volite li kafu sa đumbirom? Ovaj začin pomaže da se poveća osetljivost erogenih zona i kod muškaraca i žena.

Advertisement

Vanila

Vanila je u stanju da izazove efekat euforije, osećaj snage i seksualne želje, savršeno utiče na nervni sistem, koji je toliko neophodan za stimulisanje ženskog uzbuđenja.

Cimet

Ovaj popularni začin je u stanju ne samo da stimuliše cirkulaciju krvi, već može i da poveća temperaturu. Ali glavna stvar je da ne preterate, kao i sa mnogim drugim afrodizijacima, jer preterana upotreba poboljšava peristaltiku, što može dovesti do neprijatnog nadimanja ili dijareje.

Aleva paprika

Aleva paprika je tradicionalni začin za one koji žele da izgube težinu, ali u isto vreme ima vasodilatori efekat i stimuliše libido. Ljuta paprika može povećati protok krvi do genitalnih organa, čime postaju osetljiviji.

Pripremite sami eliksir za bolji libido

Najjednostavnije rešenje je da pripremite delotvoran afrodizijak u svom domu koji je jednostavan za korišćenje i vrlo efikasan. Dovoljno je da pomešate bilje vrbene, majčinu dušicu, nanu, žalfiju i celer. Neka odstoji pola sata, a zatim uzimajte po jednu kašiku dva puta dnevno. To će potrajati samo nekoliko nedelja, a vi ćete se postepeno vratiti u formu i imaćete normalan seksualni život. Sve ove biljke pojedinačno se ne smatraju afrodizijacima, ali skup biljaka ima kompleksan uticaj na proces cirkulacije karličnih organa, opuštanje nervnog sistema i povećanja osetljivosti.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h