Connect with us

Zdravlje

Uspeva uvek i svima: Uz ovaj sjajan trik štucanje nestaje za u nekoliko sekundi!

Objavljeno

-

Ne postoji ništa gore od neočekivane pojave štucanja tijekom poslovnog sastanka ili dok pokušavate zaspati, ali jedna je lekarka podelila jednostavan trik kako ga zaustaviti za svega nekoliko sekundi.

Prema klinici Cleveland, štucanje je ponavljani grč dijafragme koji je uparen sa zvukom „hik“, a koji nastaje od zatvaranja glasnica.

Dijafragma se nalazi ispod grudnog koša, a mišić ima važnu ulogu u procesu disanja. Iako nije sasvim jasno zašto štucamo, stručnjaci smatraju da nizak nivo karbon dioksida u krvi i nadraženi nervi mogli igrati ulogu. Klinika Cleveland navodi prebrzo jedenje i pijenje, gazirana pića ili alkohol te stres kao druge faktore za blago štucanje, piše Mirror.

Ljude se često potiče da brzo popiju vodu i uzimanje limuna u pokušaju da ublaže simptome, ali lekarka dr. Eileen Li sugerira da tačke pritiska deluju efikasnije.

Objavljujući na TikToku pod korisničkim imenom @anew.acu, stručnjakinja je objasnila: “Štucanje se događa kada se vaša dijafragma nehotično steže i grči.

Advertisement

To sve dolazi do vašeg grla, stvarajući taj ‘hik’ zvuk. Kako bi pomogli dijafragmi, tom malom mišiću za disanje, da se opusti, postoje određene tačke koje možete pritisnuti, a koje će se pomeriti sav taj vazduh nazad u dijafragmu da je ponovo postavi i opusti.”

Dr. Eileen je zatim demonstrirala trik, koji uključuje pritiskanje malog udubljenja s unutrašnje strane obe obrve malim prstima. “Kada nađete udubljenje, pritišćite ga 30 sekundi i učinite to pet puta svaki put”, objasnila je. Druga tačka pritiska nalazi se na vašim rukama.

@anew.acu

Hiccups? Try trick 1 of 2 to help calm your diaphragm and relief the tension! #hiccups #diaphragm #wellnesstips #fypシ

♬ Journey – Maoli

Advertisement

Lekarka je dodala: “Dakle, koristićemo stranu palca, a vi ćete pronaći deo palca, prema korenu palčane kosti. Držite ga oko 30 sekundi i učinite to pet puta na svakoj ruci, kako biste pomogli dijafragmi da se opusti.”

Impresionirani korisnici su podelili svoja mišljenja o korisnim trikovima. Tako je jedan korisnik napisao: “Probao sam sve osim vode i ovo je jedina stvar koja je delovala.”

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ishrana

Nutricionisti otkrivaju tri uobičajena doručka koja su loša za zdravlje creva

Objavljeno

-

Objavio

Doručak, često poznat kao najvažniji obrok u danu, određuje kako ćemo se osećati tokom dana. Međutim, iako postoji mnogo zdravih opcija koje možete izabrati, određeni izbori za doručak mogu negativno uticati na zdravlje naših creva, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem.

Dijetetičar Džesi Feder i nutricionista Liza Ričards izdvojili su tri takva doručka.

1. Slanina

Slanina je popularna opcija za doručak. Nažalost, taj sjajan ukus može imati cenu ako ga redovno jedemo. „Slanina je bogata zapaljenskim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upale u celom telu i crevima, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem“, kaže Feder za SheFinds.

Umesto obične slanine, preporučuje ćureću slaninu sa smanjenim sadržajem natrijuma. „Ova zamena vam omogućava da smanjite unos zasićenih masti i natrijuma, promovišući bolje zdravlje creva“, predložila je ona.

2. Kobasice

Slično slanini, Feder ističe da su kobasice pune zapaljenskih zasićenih masti i natrijuma. „Ove komponente mogu izazvati upalu u telu i crevima i pogoršati nadimanje i probleme sa varenjem“, dodaje ona.

Advertisement

Za zdraviju alternativu, ona predlaže: „Odlučite se za ćureću kobasicu sa smanjenim sadržajem natrijuma. Ovom jednostavnom zamenom možete smanjiti zasićene masti i natrijum, podržavajući zdravija creva i smanjujući nadimanje.“

3. Slatke pahuljice

Prema Ričards, zašećerene žitarice mogu uticati na naše varenje iz nekoliko razloga. „Prvo, često su visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može dovesti do zatvora i drugih problema sa varenjem“, upozorava nutricionistkinja.

Zatim, tu je i problem izuzetno visokog sadržaja šećera, koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima, dovesti do upale i drugih problema sa varenjem, uz druge zdravstvene probleme, smatra stručnjak. „Pored toga, konzumiranje visokog nivoa šećera povezano je sa povećanim rizikom od gojaznosti, što je takođe povezano sa lošim zdravljem creva“, zaključuje Ričards.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h