Connect with us

Zdravlje

Stručnjaci tvrde: Prestaćete da hrčete ako izbacite iz ishrane ovih pet namirnica

Objavljeno

-

Hrkanje je jedna od onih navika koja nikada nije namerna, ali može biti izuzetno iritantna za osobu koja spava pored vas. Ako ste vi ta osoba koja ne može da prespava noć bez hrkanja, može biti frustrirajuće znati da to često budi vašeg partnera i da ne možete uraditi ništa kako biste to promenili.

Međutim, prema stručnjacima za zdravlje i ishranu, ono što jedete igra veliku ulogu u tome hrčete li ili ne, a određene namirnice mogu dodatno pogoršati taj problem.

Kako piše Daily Star, neka hrana može uzrokovati hrkanje jer podstiče telo na stvaranje više pljuvačke, izazivajući upalu u nosu i grlu. Rezultat toga je glasan zvuk hroptanja koji znamo kao hrkanje.

Zbog toga, antiupalna hrana poput povrća, voća i orašastih plodova odlični su proizvodi za konzumaciju pre spavanja, ali sve ostalo treba izbegavati.

“Iako promena ishrane možda neće potpuno zaustaviti hrkanje, može značajno pomoći u smanjenju simptoma. Ako želite da imate bolji san, tada pogledajte svoju ishranu i pokušajte da izbacite namirnice koje mogu podstaknuti hrkanje”, govori ekspertkinja Ešli Toš. “Smanjenjem unosa prerađene hrane, mlečnih proizvoda, pšenice i šećera i uvođenjem više antiupalne hrane u svoju ishranu, možete sprečiti začepljenje disajnih puteva i sinusa i podstaknuti bolji protok vazduha tokom spavanja”, dodaje Toš, a prenosi N1.Info.hr.

Advertisement

Šta  bi trebalo da izbegavamo?

Prva namirnica koju treba razmotriti pre spavanja je svakako mlečna hrana, poput jogurta, sira i sladoleda. Laktoza koja se nalazi u tim proizvodima stvara više sluzi, što pogoršava hrkanje.

Trebalo bi takođe izbegavati šećerne proizvode i napitke, jer mogu uzrokovati upalu u nosu i grlu.

Prerađeno pšenično brašno, koje se često nalazi u proizvodima poput hleba i peciva, takođe može da doprinese upali. Zbog toga bi trebalo razmisliti o prelasku na bezglutenske opcije kako biste smanjili hrkanje.

Slično tome, brza hrana je takođe visoko prerađena, što može uzrokovati zagušenje i potencijalno pogoršati hrkanje. Velike porcije blizu vremena spavanja takođe mogu uzrokovati probavne smetnje i dodatno ometati san.

Zadnje dve namirnice koje bi trebalo izbegavati ako želite da prestanete da hrčete su masne vrste mesa i svi alergeni uopšteno, jer mogu da podstaknu hrkanje i druge zdravstvene probleme.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Zdravlje

Da li smo bili u zabludi? Naučnici tvrde da je ova temperatura tela ključ dugog života

Objavljeno

-

Objavio

Iako se do sada smatralo da je idealna telesna temperatura 36,6 stepeni Celzijusa, poslednja istraživanja naučnika pokazala su da to uopšte nije tako.

Štaviše, ova temperatura može govoriti o mnogim zdravstvenim stanjima – od fizičkih bolesti do poteškoća sa mentalnim zdravljem koji na kraju krajeva mogu rezultirati i kraćim životnim vekom.

Naš organizam je veoma složen sistem, a da bi on pravilno radio potrebno je da postoji sinergija između svih njegovih elemenata. „Glatko“ funkcionisanje organizma ometaju brojni faktori – od stresa, preko neredovne i nepravilne ishrane, pa sve do fizičkih i mentalnih oboljenja, a jedan od načina na koji nam telo govori da nešto nije baš kako treba jeste i podizanje temperature.

Dugo godina se verovalo da je „normalna“ temperatura tela 36,6 stepeni Celzijusa. Međutim, početkom 20. veka ustanovljeno je da telesna temperatura ljudi postepeno opada iz godine u godinu. Ovakav trend naučnici objašnjavaju manjim brojem upalnih procesa zahvaljujući češćem korišćenju antibiotika i zdravijem načinu života. Po današnjim standardima, telesna temperatura je idealna ukoliko tek malo premašuje 35 podeljak Celzijusove skale.

Međutim, povišenu temperaturu ne izazivaju samo upalni procesi u organizmu ili neka fizička oboljenja, već i problemi sa mentalnim zdravljem, a konkretno – depresija, ustanovili su naučnici Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, a preneo ruski portal Argumenti i Fakti.

Advertisement

„To znači da depresija nije samo u glavi, već da je treba posmatrati kao sistemsko oboljenje koje je propraćeno upalnim procesom“, pojašnjava biolog Džordža Mejsona Anča Baranova.

Što je temperatura tela niža, to će čovek duže živeti

Oslanjajući se na ove nalaze, naučnici su došli do veoma jasnog zaključka, a to je da je dužina životnog veka usko povezana sa telesnom temperaturom: što je ona niža, to će čovek duže živeti. Postavlja se pitanje: „A šta učiniti kako bi se organizam permanentno rashladio do optimalnih vrednosti?“ Univerzalan odgovor, naravno, ne postoji, ali postoje smernice koje mogu biti od koristi.

Regulisanje ishrane bi mogao biti prvi korak u borbi sa povišenom telesnom temperaturom, a kao posledica ove promene poboljšaće se i mentalno zdravlje. Autori kalifornijskog istraživanja savetuju i odlaske u saune i parna kupatila, pa čak i duže kupanje toplom vodom. Na taj način organizam „uključuje“ mehanizme hlađenja koji obaraju telesnu temperaturu prvo privremeno, a u kombinaciji sa zdravi(ji)m načinom života – i trajno.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h