Connect with us

LIFESTYLE

ŠTA DA URADITE KAD SRCE POČNE DA VAM NEKONTOLISANO LUPA IZ ČISTA MIRA? Prvi savet je – SEDITE, a onda…

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.


Ukoliko nekad osetite da vam u trenucima mirovanja srce pojačano kuca ili čak preskače, ne znači da ima razloga za brigu.

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usled uzbuđenja, straha, nagle promene položaja tela… Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom.

Neka lupanja su smrtonosna, a neka bezazlena

Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite

Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gde bi mogli da vam preporuče odgovarajući lek.

Prvi korak je da prestanete sa radom i udobno sednete. Dišite duboko, a onda…

Kod lekara

Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak lekaru. Takođe, ako često dok mirujete osećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija lekarska provera. Kada tahikardiju prati i gubitak svesti, onda je lekarska pomoć urgentna.

Proverite krvnu sliku

Ubrzan puls odnosno tahikardija, osim stresa, uzbuđenja i velike radosti, može da bude uzrokovana i malokrvnošću, poremećajem rada štitaste žlezde, gojaznošću i velikim fizičkim naporom, kao i oslabljenim srcem i funkcijom srčanih zalistaka.

Merite pritisak i puls

Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak merite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čoveka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Merite puls: ukoliko srce kuca brže od 100 puta u minuti – onda je situacija opasna.

Zdrave navike

Da bi sprečili pojavu tahikardije vežno je da ne preterujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vežbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vreme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pregled

Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.

Najčešće je psiha kriva

Kada tahikardija nije povezana sa malokrvnošću, gojaznošću ili poremećajima u radu štitaste žlezde i samog srčanog mišića, nema razloga da se tretira lekovima. Nije mali broj osoba kod kojih je ubrzan srčani rad uzrokovan anksioznošću i paničnim napadom.

SIMPTOMI SE JAVLJAJU I MESEC RANIJE: Naučnici tvrde da postoji tačan sat kada najčešće dolazi do infarkta

Izvor: Espreso

Horoskop

KREĆU DANI NOVCA, A OVO JE RITUAL ZA PRIVLAČENJE PARA: Ovakvo nešto morate PROBATI

Objavljeno

-

Objavio

Horoskop, Foto: Profimedia


Sve do 20. avgusta biće nam posebno važna materijalna dobra i fizička udobnost, a privlače nas lepe stvari koje imaju neku trajnu vrednost


Ulazak Marsa u znak Bika na dan 5. jula 2022. godine donosi konačno malo olakšanja i lepote u užurbane, vrele dane. Ova moćna planeta nas poziva na uživanje, ali najavljuje i odluke vezane za novac i vrednosti.

Sve do 20. avgusta biće nam posebno važna materijalna dobra i fizička udobnost, a privlače nas lepe stvari koje imaju neku trajnu vrednost. Bik će malo usporiti energičnog Marsa, ali će on sa Venerom, vladarkom lepote, ljubavi i novca, ipak napraviti dobar spoj.

Ljubiteljima rituala neće promaći da tranzicija Marsa počinje baš u utorak, dan novca, a njime vlada upravo Mars! Zato, evo najjednostavnijeg načina da prizovete obilje i bogatstvo. Pre svakog rituala, pa i ovog, važno je da formulišete svoju nameru, kao i da energetski očistite prostor oko sebe.

Nameru možete da zapišete na papir, jer je time prenosite iz mentalnog u realni svet. Za energetsko čišćenje se obično koristi dim mirisnog štapića ili suve žalfije, a primenjuje se i zvuk u vidu odgovarajuće umirujuće muzike.

Odaberite sveću u skladu sa svojom namerom, a za privlačenje novca se savetuje da ona bude crvene ili zelene boje. Stavite je u odgovarajući svećnjak, tako da može bezbedno da gori, a dok je palite, izgovarajte naglas svoju nameru. Ona treba da bude pozitivno formulisana, a ne da sadrži reči tipa „nemati, siromaštvo, sirotinja, nestašica, nemaština“.

Ostanite da gledate u plamen dok zamišljate ostvarenje svoje namere. Ako primetite da, u mislima, nailazite na neke prepreke, zapišite ih na papir. Nakon nekoliko minuta, polako zapalite taj papirić i ostavite ga da izgori u nekom metalnom sudu, a pepeo kasnije prospite po najbližem travnjaku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h