Connect with us

LIFESTYLE

ŠTA DA URADITE KAD SRCE POČNE DA VAM NEKONTOLISANO LUPA IZ ČISTA MIRA? Prvi savet je – SEDITE, a onda…

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.


Ukoliko nekad osetite da vam u trenucima mirovanja srce pojačano kuca ili čak preskače, ne znači da ima razloga za brigu.

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usled uzbuđenja, straha, nagle promene položaja tela… Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom.

Neka lupanja su smrtonosna, a neka bezazlena

Advertisement

Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite

Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gde bi mogli da vam preporuče odgovarajući lek.

Prvi korak je da prestanete sa radom i udobno sednete. Dišite duboko, a onda…

Kod lekara

Advertisement

Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak lekaru. Takođe, ako često dok mirujete osećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija lekarska provera. Kada tahikardiju prati i gubitak svesti, onda je lekarska pomoć urgentna.

Proverite krvnu sliku

Ubrzan puls odnosno tahikardija, osim stresa, uzbuđenja i velike radosti, može da bude uzrokovana i malokrvnošću, poremećajem rada štitaste žlezde, gojaznošću i velikim fizičkim naporom, kao i oslabljenim srcem i funkcijom srčanih zalistaka.

Merite pritisak i puls

Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak merite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čoveka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Advertisement

Merite puls: ukoliko srce kuca brže od 100 puta u minuti – onda je situacija opasna.

Zdrave navike

Da bi sprečili pojavu tahikardije vežno je da ne preterujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vežbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vreme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pregled

Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.

Advertisement

Najčešće je psiha kriva

Kada tahikardija nije povezana sa malokrvnošću, gojaznošću ili poremećajima u radu štitaste žlezde i samog srčanog mišića, nema razloga da se tretira lekovima. Nije mali broj osoba kod kojih je ubrzan srčani rad uzrokovan anksioznošću i paničnim napadom.

SIMPTOMI SE JAVLJAJU I MESEC RANIJE: Naučnici tvrde da postoji tačan sat kada najčešće dolazi do infarkta

Izvor: Espreso

Advertisement

Porodica

Najbolje posle mame: Ovih 5 stvari naučićete samo od tetke

Objavljeno

-

Objavio

Odnos između tetki i sestričina ili bratanica je poseban. Mama je mama, a tetka je tetka, ona kul osoba koja svojim najdražim devojčicama prepričava neprijatne stvari o njihovim roditeljima, kupuje sladoled iza maminih leđa, poklanja najbolje poklone, lakira nokte, vodi na najbolje izlete i ne grdi čak i kada treba.

Tetka je i vredna životna učiteljica od koje svaka devojčica puno toga uči, a mi smo u nastavku izdvojili pet životnih lekcija koje tetke prenose na svoje miljenice!

1. Ne shvataj sve preozbiljno

Život pred nas svakodnevno postavlja razne izazove, a tetka je ta koja svoje mezimice uči da ne moraju sve da shvatati preozbiljno, da imaju na umu širu sliku onoga što je zaista najvažnije i da usmere svoju energiju prema svemu onom pozitivnom što ih okružuje.

2. Ceni male stvari

Advertisement

Ponekad se toliko fokusiramo na neke stvari, da nam promiču divne sitnice koje se svaki dan događaju oko nas. Tetke su te koje najbolje znaju da pokažu kako uživati u svakoj sreći, pa i onoj najmanjoj. One nas uče da ne uzimamo stvari zdravo za gotovo i da budemo zahvalne za baš sve dobro u našem životu.

3. Zabavljaj se kad god možeš

Život je stresan, a ponekad može biti posebno naporan. Tetke su te koje i u one najnapornije i najstresnije dane znaju da unesu zabavu i smeh i podsetiti nas na to koliko je važno ne zaboraviti da se zabavljamo.

4. Budi skromna

Tetke su tu i kada nas treba podsetiti koliko je važno s obe noge stajati črvsto na zemlji, ali i imati otvoreno srce i um u svakom trenutku.

Advertisement

5. Svaki dan je bitan

Tetka je ta koja nas uči da je svaki dan bitan i da svaki dan treba ceniti i iskoristiti jer nikad ne znamo šta život nosi već sutra. Život je krhka stvar – to je nešto što će vam reći i vaša tetka koja će vas naučiti da uživate u svakom trenutku!

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h