Connect with us

LIFESTYLE

ŠTA DA URADITE KAD SRCE POČNE DA VAM NEKONTOLISANO LUPA IZ ČISTA MIRA? Prvi savet je – SEDITE, a onda…

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.


Ukoliko nekad osetite da vam u trenucima mirovanja srce pojačano kuca ili čak preskače, ne znači da ima razloga za brigu.

Jer, možda je u pitanju samo prolazna reakcija usled uzbuđenja, straha, nagle promene položaja tela… Neke vrste lupanja i preskakanja srca su potpuno bezopasne i nije im potrebna nikakva terapija.

Međutim, postoje i one koje bi trebalo da se tretiraju lekovima, a poneke mogu da budu i smrtonosne, pa se pored terapije, rešavaju i operacijom.

Neka lupanja su smrtonosna, a neka bezazlena

Advertisement

Šta bi trebalo uraditi kada se srce uzlupa kako bi ste sebi pomogli na najbolji način?

Pokušajte da se smirite

Kada se srce uzlupa, trebalo bi prekinuti svaku fizičku aktivnost i zauzeti udoban položaj. Dišite duboko i ritmično i pokušajte da se opustite. Ukoliko srce ne prestaje ubrzano da radi, potražite pomoć u najbližoj apoteci, gde bi mogli da vam preporuče odgovarajući lek.

Prvi korak je da prestanete sa radom i udobno sednete. Dišite duboko, a onda…

Kod lekara

Advertisement

Ukoliko vam se ubrzan srčani rad javlja često i traje dugo neophodan je odlazak lekaru. Takođe, ako često dok mirujete osećate da srce ne radi pravilno i da povremeno preskoči, neizostavna je detaljnija lekarska provera. Kada tahikardiju prati i gubitak svesti, onda je lekarska pomoć urgentna.

Proverite krvnu sliku

Ubrzan puls odnosno tahikardija, osim stresa, uzbuđenja i velike radosti, može da bude uzrokovana i malokrvnošću, poremećajem rada štitaste žlezde, gojaznošću i velikim fizičkim naporom, kao i oslabljenim srcem i funkcijom srčanih zalistaka.

Merite pritisak i puls

Pojava tahikardije je znak da bi učestalije trebalo da kontrolišete vrednosti krvnog pritiska i pulsa. Najbolje bi bilo da pritisak merite ujutro, u podne i uveče. Normalan krvni pritisak je do 140/90 mmHg. Srce odraslog čoveka kuca između 60 i 100 puta u minuti, a ubrzanim radom smatra se se kada kuca brže od 100 puta u minuti.

Advertisement

Merite puls: ukoliko srce kuca brže od 100 puta u minuti – onda je situacija opasna.

Zdrave navike

Da bi sprečili pojavu tahikardije vežno je da ne preterujete sa kafom, alkoholom, pušenjem, energetskim napicicima, hranom. Svakodnevno vežbajte ili idite u šetnju od minimum sat vremena. Dajte sebi vreme za predah svakog dana. Hranite se zdravo.

Pregled

Bez obzira na to da li imate simptome ili ne, svake godine uradite EKG srca i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko često patite od tahikardije, najbolje bi bilo da EKG pregled uradite baš u trenucima kada je srce uzlupano, jer to može značajno da pomogne kardiologu u otkrivanju uzroka problema.

Advertisement

Najčešće je psiha kriva

Kada tahikardija nije povezana sa malokrvnošću, gojaznošću ili poremećajima u radu štitaste žlezde i samog srčanog mišića, nema razloga da se tretira lekovima. Nije mali broj osoba kod kojih je ubrzan srčani rad uzrokovan anksioznošću i paničnim napadom.

SIMPTOMI SE JAVLJAJU I MESEC RANIJE: Naučnici tvrde da postoji tačan sat kada najčešće dolazi do infarkta

Izvor: Espreso

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Porodica

Terapeut upozorava: Ova tri tipa roditelja odgajaju razmaženu decu

Objavljeno

-

Objavio

Nijedan roditelj ne namerava da odgaja razmaženu decu. Ali ako posetimo bilo koje igralište, tržni centar ili dečiji rođendan, moguće je da ćemo biti svedoci lošeg ponašanja razmažene dece koja maltretiraju svoje roditelje.

„Ne tako davno, ovakvo ponašanje dece je bilo neprihvatljivo. Sada su glasni javni ispadi, kuknjavi, svađe i maltretiranje roditelja postali norma“, kaže terapeut Šon Grover za Psychology Today. On misli da razmaženost može biti podstaknuto tehnologijom.

„Pre nego što uperimo prst u roditelje, hajde da priznamo uticaj tehnologije na živote dece. Internet i društveni mediji su preplavili decu i suštinski su promenili njihove rutine. Brojne studije su pokazale da prekomerna zavisnost dece od tehnologije povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što rezultira lošom tolerancijom na frustraciju“, objasnio je Grover.

Tri specifične vrste roditelja podstiču kvarenje vaspitanja dece

Međutim, psiholog dodaje da određeni tipovi roditelja ili stilovi roditeljstva mogu uticati na vaspitanje razmažene dece.

Advertisement

„Proveo sam mnogo godina pišući o deci koja maltretiraju svoje roditelje. Moja knjiga ‘Kada su deca u pravu’ detaljno opisuje šta uzrokuje dobre roditelje da donose loše odluke i odgajaju razmaženu decu. Tri specifična tipa roditelja podstiču takvo ponašanje,“ napomenuo je psiholog.

Evo koje je tipove izdvojio.

1. Roditelji koje su roditelji zlostavljali ili zanemarivali, pa žele da nadoknade detinjstvo dajući deci previše moći.

2. Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu da vide svoju decu kako se muče, zato ih previše razmazuju.

3. Roditelji koji imaju problema sa donošenjem odluka prebacuju roditeljsku ulogu na svoju decu, odgajajući ih da se brinu o njima, umesto obrnuto.

Advertisement

U zaključku, Grover je istakao pet glavnih posledica ovih obrazovnih metoda koje uključuju:

Niska tolerancija na frustraciju
Loše veštine rešavanja problema
Loša radna etika
Izazovi u socijalizaciji
Emocionalna nezrelost.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h