Connect with us

LIFESTYLE

REŠENJE ZA DUŽI ŽIVOT I JAČI IMUNITET! Ovih 6 aktivnosti mogu da vam sačuvaju srce i vitalnost!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Stručnjaci preporučuju odraslim osobama 150 minuta umerenih aerobnih aktivnosti tokom nedelje, ili 75 minuta intezivnih aerobnih vežbi.


Nisu samo trčanje, biciklizam, ili neka druga kardio aktivnost, korisni za jačanje srca, zdrav protok kiseonika i krvi…

Stručnjaci preporučuju odraslim osobama 150 minuta (umerenih) aerobnih aktivnosti tokom nedelje, ili 75 minuta intezivnih aerobnih vežbi.

Najmanje dva dana u nedelji trebalo bi posvetiti aktivnostima za jačanje mišića, ali to nužno ne znači odlazak u teretanu.

Svaka aktivnost koja povećava broj otkucaja srca može se smatrati dovoljno aerobnom, objašnjava Dženifer So Ho, saradnica Weill Cornell Medicine u Njujorku.

Advertisement

Evo i aktivnosti koje stručnjaci preporučuju:

1. Brzo hodanje

Hodanje brzinom od 5-6 kilometara na sat trebalo bi da bude dovoljno, odnosno, može se smatrati vežbom umerenog intenziteta.

Korisno je za zdravlje srca prosečne odrasle osobe, ne šteti zglobovima, uz male šanse za povredu, prenosi HuffPost.

Ako imate Apple Watch ili FitBit, odnosno, neku aplikaciju na telefonu koja meri puls, utvrdićete i učinak hodanja na zdravlje.

Advertisement

Cilj je dostići 50-70 odsto ili 70-85 odsto vašeg maksimalnog broja otkucaja srca za umereni, odnosno, snažni intenzitet.

Da biste procenili maksimalan puls, polazna osnova je 220, od čega treba oduzeti godine starosti. Recimo, za 30-godišnjaka je 185 otkucaja u minuti.

Napomenimo i da kućni poslovi (sređivanje dvorišta, pranje automobila, čišćenje snega, ribanja kade ili brisanja poda) mogu poslužiti kao vežba, ukoliko se izvode s velikim intezitetom.

2. Biciklom do posla

Kada naredni put krenete na posao, ili do grada da nešto obavite, uzmite bicikl!

Advertisement

Možete i peške, samo ne automobilom.

Isto tako, koristite stepenice, a ne liftove. Sve se to na kraju sabira…

3. Vežbe snage

Dva dana u nedelji trebalo bi posvetiti vežbama snage, koje su značajne za srce i koštati sistem.

“Da bi bili spremni za aerobne aktivnosti, morate povećati snagu i fleksibilnost. Istovremeno, ubrzavate metabolizam, čime održavate zdravu telesnu težinu”, ističe Šin Hefron iz Centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Njujorku.

Advertisement

Možete isprobati jogu ili pilates, jer grade temeljnu snagu i fleksibilnost. Takođe, praktikujte i takozvane treninge otpora.

Navedene aktivnosti mogu se smatrati i aerobnim, ako ih izvodite dovoljno brzo da povećate broj otkucaja srca.

4. Redovna zabava

Vežbanje nije kazna! Igranje uz omiljenu pesmu, košarka u dvorištu, zabava s kućnim ljubimcem… sve se računa kao aerobna vežba, a pomaže oslobađanju od stresa.

Budite kreativni i bićete motivisani da se ovako opustite na dnevnom nivou.

Advertisement

5. Raspored vežbi

Preporuke o 150, odnosno 70 minuta vežbanja nedeljno možete rasporediti po želji.

Recimo, napravite pauzu od posla i preskačite vijaču u dvorištu 10-ak minuta, ili odraditi brzu šetnju po kraju.

6. Lakši jelovnik

Nemojte potcenjivati ​​druge životne navike, jer nije sve u vežbama. Lakši (mediteranski) jelovnik, koji pomaže smanjenju krvnog pritiska i masnoće, vrlo je koristan.

Advertisement

“Svaka dijeta uključuje sveže voće i povrće, hranu bogatu vlaknima, više ribe, uz vrlo malo prerađene hrane i crvenog mesa”, podseća kardiolog Šin Hefron.

Ograničite konzumaciju alkohola, izbaciti cigarete i pokušajte da izbegavate stres i napete situacije.


RADITE 100 ČUČNJEVA AKO ŽELITE DA ŽIVITE 100 GODINA!


Izvor: Espreso

Advertisement

Ljubav

U ovoj seks pozi žena se oseća kao kraljica, najbrži je način da je svaki put dovedete do jakog vrhunca

Objavljeno

-

Objavio

Queening ili ‘kraljičina poza’ ženama daje mnogo više moći jer su one glavne u njoj, a ne muškarac.

Dovodi ih do orgazma brže i intenzivnije nego bilo koja druga poza u seksu.

Ime je dobila po tome jer se u ovoj pozi žena oseća kao kraljica. Prema Urban Dictionary-ju, ova seksualna poza prvenstvo i jeste stvorena u višim slojevima društva. Na taj način su žene iz viših slojeva, među kojima su bile i kraljice, mogle doživeti vrhunac bez opasnosti da ostanu trudne.

Drevna poza u kojoj žena trlja svoje genitalije i/ili anus o jezik, usne ili nos podređenog. Uglavnom sedi ili čuči nad licem partnera. Prvi crteži te poze mogli su se videti još na drevnim egipatskim crtežima, a mogla se pronaći i u drevnoj japanskoj, kineskoj, indijskoj, viktorijanskoj i još nekim drugim kulturama, piše u definiciji ove poze na Urban Dictionary-ju.

Reč je o pozi u kojoj žena sedi na licu partnera koji je zadovoljava oralno ili analno. Ako to nije dovoljno, partnerove ruke su slobodne da je dodatno stimuliše dodirima po celom telu, piše Daily Star.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h