Connect with us

LIFESTYLE

PREKRŠTENE NOGE IZGLEDAJU ZANOSNO, ALI POSLEDICE PO ZDRAVLJE MOGU BITI FATALNE! Vodite računa!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Ako ste jedan od onih koji su u stanju više sati dnevno sediti prekrštenih nogu, samo menjajući desnu i levu, trebate znati kakvu štetu činite svom zdravlju


Ako sedite prekrštenih nogu samo nekoliko minuta u danu, ne morate brinuti, ali ako vam je noga preko noge sve vreme dok sedite, to dugoročno može biti vrlo opasno za vaše zdravlje.

Ako ste jedan od onih koji su u stanju više sati dnevno sediti prekrštenih nogu, samo menjajući desnu i levu, trebate znati kakvu štetu činite svom zdravlju. Posledice, naravno, nećete videti odmah, ali ćete ih zasigurno osetiti ako brzo ne promenite tu naviku. A onda ćete se, verujte, setiti kako ste nekad negde pročitali kako to nije dobro i pitati se zašto niste poslušali taj savet…

Kako se ne biste doveli u tu situaciju, morate znati šta sedenje s prekrštenim nogama čini telu.

Uzrokuje bol u leđima i vratu

Advertisement

Ako želite izbeći bol u leđima i vratu, od sada pa nadalje uvek sedite tako da vam noge budu pod uglom od 120 stepeni. Obe noge trebaju biti okrenute ravno prema napred, a stopala prislonjena na pod. Nažalost, svi mi retko ovako sedimo. Većina nas se oslanja na jednu ili obe strane stolice i često automatski opterećujemo jednu nogu. To radimo godinama i zato s vemenom patimo od bolova u leđima i vratu, te oštećujemo diskove u karlici.

Raste nam krvni pritisak

Iznenađujuće je, ali istinito. Prekrštene noge u kolenima mogu prouzrokovati privremeno povećanje krvnog pritiska. Kada su kolena jedno preko drugog, krv kola od nogu ka grudima, a veća količina se ispumpava iz srca. Samim tim, dolazi do ove posledice.

Može doći do oštećenja živca

Prekrštene noge ne utiču samo na protok krvi u srce, već utieču i na vene i na živce u stopalima. Ukrštene noge u kolenima mogu izazvati pritisak na glavni živac u nozi, koji počinje neposredno ispod kolena i proteže se duž spoljne strane noge. Ponavljajuće i produženo sedenje sa prekrštenim nogama može izazvati utrnulost u nogama na duže staze zbog oštećenja živca. Takođe, što možda niste znali, i to može biti uzrok proširenih, odnosno, popucalih kapilara.

Advertisement

Oštećujemo vene

Pritisak jedne noge na drugu ometa cirkulaciju krvi, što može oslabiti ili oštetiti vene na nogama. Ako su vene oštećene ili oslabljene, krv može iscuriti iz njih, što dovodi do proširenih vena ili pogoršanja stanja.

Izvor: Espreso

Ishrana

Nutricionisti otkrivaju tri uobičajena doručka koja su loša za zdravlje creva

Objavljeno

-

Objavio

Doručak, često poznat kao najvažniji obrok u danu, određuje kako ćemo se osećati tokom dana. Međutim, iako postoji mnogo zdravih opcija koje možete izabrati, određeni izbori za doručak mogu negativno uticati na zdravlje naših creva, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem.

Dijetetičar Džesi Feder i nutricionista Liza Ričards izdvojili su tri takva doručka.

1. Slanina

Slanina je popularna opcija za doručak. Nažalost, taj sjajan ukus može imati cenu ako ga redovno jedemo. „Slanina je bogata zapaljenskim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upale u celom telu i crevima, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem“, kaže Feder za SheFinds.

Umesto obične slanine, preporučuje ćureću slaninu sa smanjenim sadržajem natrijuma. „Ova zamena vam omogućava da smanjite unos zasićenih masti i natrijuma, promovišući bolje zdravlje creva“, predložila je ona.

2. Kobasice

Slično slanini, Feder ističe da su kobasice pune zapaljenskih zasićenih masti i natrijuma. „Ove komponente mogu izazvati upalu u telu i crevima i pogoršati nadimanje i probleme sa varenjem“, dodaje ona.

Advertisement

Za zdraviju alternativu, ona predlaže: „Odlučite se za ćureću kobasicu sa smanjenim sadržajem natrijuma. Ovom jednostavnom zamenom možete smanjiti zasićene masti i natrijum, podržavajući zdravija creva i smanjujući nadimanje.“

3. Slatke pahuljice

Prema Ričards, zašećerene žitarice mogu uticati na naše varenje iz nekoliko razloga. „Prvo, često su visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može dovesti do zatvora i drugih problema sa varenjem“, upozorava nutricionistkinja.

Zatim, tu je i problem izuzetno visokog sadržaja šećera, koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima, dovesti do upale i drugih problema sa varenjem, uz druge zdravstvene probleme, smatra stručnjak. „Pored toga, konzumiranje visokog nivoa šećera povezano je sa povećanim rizikom od gojaznosti, što je takođe povezano sa lošim zdravljem creva“, zaključuje Ričards.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h