Connect with us

Zdravlje

Neverovatno, ali ova bezazlena stvar može ukazivati na nešto veoma ozbiljno: Pogledajte o čemu je reč

Objavljeno

-

Ako se probudite s lošim zadahom, obično nije ništa ozbiljno, zar ne? Mislimo da je to samo još jedan jutarnji problem koji će se s vremenom rešiti. Međutim, šta ako vam kažemo da taj neprijatan zadah može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg – raka?

Da, dobro ste pročitali. Loš zadah može biti upozoravajući znak raka grkljana, a to je nešto što se ne sme ignorisati. Nije samo običan jutarnji problem, već može biti alarm da nešto ozbiljno nije u redu s vašim zdravljem, piše danas.rs.

Ova vrsta raka češće pogađa starije osobe, posebno muškarce, ali to ne znači da je mlađi uzrast imun na ovu bolest. U stvari, loš zadah može biti jedan od ranih simptoma koji ukazuje na potrebu za medicinskim pregledom.

Pored lošeg daha, postoje i drugi znakovi koje treba uzeti u obzir. Ako primetite promuklost koja traje više od tri nedelje, otežano gutanje, otok ili kvržicu na vratu, ili čak nenamerni gubitak težine, to su faktori koji zahtevaju vašu pažnju.

Pušenje, prekomerno konzumiranje alkohola, loša ishrana i izloženost štetnim hemikalijama mogu povećati rizik od raka grkljana. Dakle, ako imate neki od ovih simptoma i živite nezdravim načinom života, nemojte ignorisati svoje zdravlje.

Advertisement

Uvek je bolje biti siguran nego žao, pa ako primetite bilo kakve sumnjive simptome, nemojte oklevati da se obratite lekaru. Vaše zdravlje je na prvom mestu, a rano otkrivanje problema može napraviti ogromnu razliku u ishodu.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ishrana

Nutricionisti otkrivaju tri uobičajena doručka koja su loša za zdravlje creva

Objavljeno

-

Objavio

Doručak, često poznat kao najvažniji obrok u danu, određuje kako ćemo se osećati tokom dana. Međutim, iako postoji mnogo zdravih opcija koje možete izabrati, određeni izbori za doručak mogu negativno uticati na zdravlje naših creva, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem.

Dijetetičar Džesi Feder i nutricionista Liza Ričards izdvojili su tri takva doručka.

1. Slanina

Slanina je popularna opcija za doručak. Nažalost, taj sjajan ukus može imati cenu ako ga redovno jedemo. „Slanina je bogata zapaljenskim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upale u celom telu i crevima, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem“, kaže Feder za SheFinds.

Umesto obične slanine, preporučuje ćureću slaninu sa smanjenim sadržajem natrijuma. „Ova zamena vam omogućava da smanjite unos zasićenih masti i natrijuma, promovišući bolje zdravlje creva“, predložila je ona.

2. Kobasice

Slično slanini, Feder ističe da su kobasice pune zapaljenskih zasićenih masti i natrijuma. „Ove komponente mogu izazvati upalu u telu i crevima i pogoršati nadimanje i probleme sa varenjem“, dodaje ona.

Advertisement

Za zdraviju alternativu, ona predlaže: „Odlučite se za ćureću kobasicu sa smanjenim sadržajem natrijuma. Ovom jednostavnom zamenom možete smanjiti zasićene masti i natrijum, podržavajući zdravija creva i smanjujući nadimanje.“

3. Slatke pahuljice

Prema Ričards, zašećerene žitarice mogu uticati na naše varenje iz nekoliko razloga. „Prvo, često su visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može dovesti do zatvora i drugih problema sa varenjem“, upozorava nutricionistkinja.

Zatim, tu je i problem izuzetno visokog sadržaja šećera, koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima, dovesti do upale i drugih problema sa varenjem, uz druge zdravstvene probleme, smatra stručnjak. „Pored toga, konzumiranje visokog nivoa šećera povezano je sa povećanim rizikom od gojaznosti, što je takođe povezano sa lošim zdravljem creva“, zaključuje Ričards.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h