Connect with us

LIFESTYLE

NAJBOLJA DIJETA VEĆ 10 GODINA! Žene su poludele za njom, a tvrde da SMANJUJE VISOK PRITISAK!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Radi se o ishrani koja se bazira na povrću i voću, mesu, nemasnim mliječnim proizvodima, ribi, piletini i ćuretini, kao i masnoćama koje srce voli


Davne je 1992. godine istraživanje Američkog Instituta za Zdravlje dokazalo kako promjene u ishrani mogu da utiču na snižavanje krvnog pritiska.

S obzirom na to da on utiče negativno i na zdravlje kardiovaskularnog sistema i može tako biti vrlo opasan, potrebno ga je dobro kontrolisati. Stručnjaci će reći da je DAŠ dijeta (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension) jako dobar režim ishrane, a može uticati na prevenciju osteoporoze, dijabetesa, raka, kamenja u bubregu i depresije.

Radi se o ishrani koja se bazira na povrću i voću, mesu, nemasnim mliječnim proizvodima, ribi, piletini i ćuretini, kao i masnoćama koje srce voli.

Prerađena hrana se zamjenjuje zdravim, celovitim namirnicama kako bi se smanjio unos soli. Uključuje i hranu bogatu kalcijumom i kalijumom koji utiču na snižavanje krvnog pritiska. Do danas ova dijeta ima najviše prikupljenih podataka koji otkrivaju šta ona može da uradi za vaše zdravlje.

Ova da dijeta može da:

Utiče na snižavanje krvnog pritiska

Smanji rizik od bolesti srca i infarkta Smanji rizik od razvoja dijabetesa Pomogne pri održavanju tjelesne težine

Da li je DAŠ dijeta dobar izbor za vas?

Odličan je izbor za one koji žele da snize krvni pritisak i tako smanje šanse za bolesti srca i krvnih sudova. Dvije do tri porcije mlečnih proizvoda u danu su uključeni u ovu dijetu, pa nije idealan izbor za one koji ne vole mlijeko ili su vegani. Ako jedete puno prerađene hrane, polako krenite s ovom dijetom. Ako ne jedete puno voća, povrća i žitarica, ova dijeta vam neće biti najdraži izbor. Postepeno u ishranu unosite ove namirnice kako bi organizam imao prilike da se navikne.

Dijeta je fokusirana na porcije, pa ćete na to morati da obratite posebnu pažnju dok se ne naviknete. Prema rečima stručnjaka dijeta nije idealna za osobe koje imaju bolesti bubrega.

Šta se smije jesti tokom DAŠ dijete

Ono što jedete se bazira na kalorijama koje treba da unesete. Prema pisanju stručnjaka s Mejo klinike, za 2.000 kalorija dnevno, plan ishrane može da izgleda ovako:

6 do 8 porcija celovitih žitarica 4 do 5 porcija povrća 4 do 5 porcija voća 2 do 3 porcije mlečnih proizvoda 2 do 3 porcije masnoća i ulja 1 porcija čistog mesa, ribe ili piletine 4 do 5 porcija nedeljno orašastih plodova i semenki Do 5 porcija slatkog nedeljno

Primjer dnevnog jelovnika

Doručak: Nezaslađena ovsena kaša s mlekom, voćem i orašastim plodovima

Ručak: Salata s tunom, brokolijem, paradajzom, fetom, integralnom tjesteninom uz dodatak bobičastog voća (bobičasto voće se ovde smatra dezertom)

Večera: Škampi s kus-kusom, pečeni karfiol i salata

Međuobrok: 1 manja jabuka i kafa

Da li možete da izgubite višak kilograma pridržavajući se ove dijete?

Ona nije dizajnirana za mršavljenje već za zaštitu zdravlja, a ako želite da izgubite kilograme, pazite na unos kalorija.

PREKRŠTENE NOGE IZGLEDAJU ZANOSNO, ALI POSLEDICE PO ZDRAVLJE MOGU BITI FATALNE! Vodite računa!

Izvor: Espreso

Horoskop

KREĆU DANI NOVCA, A OVO JE RITUAL ZA PRIVLAČENJE PARA: Ovakvo nešto morate PROBATI

Objavljeno

-

Objavio

Horoskop, Foto: Profimedia


Sve do 20. avgusta biće nam posebno važna materijalna dobra i fizička udobnost, a privlače nas lepe stvari koje imaju neku trajnu vrednost


Ulazak Marsa u znak Bika na dan 5. jula 2022. godine donosi konačno malo olakšanja i lepote u užurbane, vrele dane. Ova moćna planeta nas poziva na uživanje, ali najavljuje i odluke vezane za novac i vrednosti.

Sve do 20. avgusta biće nam posebno važna materijalna dobra i fizička udobnost, a privlače nas lepe stvari koje imaju neku trajnu vrednost. Bik će malo usporiti energičnog Marsa, ali će on sa Venerom, vladarkom lepote, ljubavi i novca, ipak napraviti dobar spoj.

Ljubiteljima rituala neće promaći da tranzicija Marsa počinje baš u utorak, dan novca, a njime vlada upravo Mars! Zato, evo najjednostavnijeg načina da prizovete obilje i bogatstvo. Pre svakog rituala, pa i ovog, važno je da formulišete svoju nameru, kao i da energetski očistite prostor oko sebe.

Nameru možete da zapišete na papir, jer je time prenosite iz mentalnog u realni svet. Za energetsko čišćenje se obično koristi dim mirisnog štapića ili suve žalfije, a primenjuje se i zvuk u vidu odgovarajuće umirujuće muzike.

Odaberite sveću u skladu sa svojom namerom, a za privlačenje novca se savetuje da ona bude crvene ili zelene boje. Stavite je u odgovarajući svećnjak, tako da može bezbedno da gori, a dok je palite, izgovarajte naglas svoju nameru. Ona treba da bude pozitivno formulisana, a ne da sadrži reči tipa „nemati, siromaštvo, sirotinja, nestašica, nemaština“.

Ostanite da gledate u plamen dok zamišljate ostvarenje svoje namere. Ako primetite da, u mislima, nailazite na neke prepreke, zapišite ih na papir. Nakon nekoliko minuta, polako zapalite taj papirić i ostavite ga da izgori u nekom metalnom sudu, a pepeo kasnije prospite po najbližem travnjaku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h