Connect with us

Zdravlje

Lako proverite svoje zdravlje: Popularni TikTok test disanja otkriva da li imate pluća vojnika:

Objavljeno

-

Ako ste ikada maštali o tome da postanete vojnik, sigurno ste svesni kakve rigorozne testove prolaze da bi uopšte započeli vojnu obuku.

Takođe, možda ste isprobali test zadržavanja daha koji koriste najelitnije specijalne snage na terenu. Prosečan pripadnik američke mornarice može da zadrži dah oko tri minuta pod vodom, ali prosečnoj osobi nije potrebno toliko rigorozno testiranje da sazna koliko dobro rade njena pluća.

Testovi ispitivanja kapaciteta pluća postali su popularni na TikToku, gde mnogi korisnici testiraju da li mogu zadržati dah oko 40 sekundi. Prvih nekoliko sekundi treba posvetiti dubokom udahu, nakon čega sledi zadržavanje daha do izdisaja.

@alwayscuriouss

Did you make it to the end ? #test #lungtest #lungcapacity #foryour #learnontiktok

Advertisement

♬ Experience (Piano e Violin) – Pietro Scichilone

Jedna osoba je napisala: „Ako možete zadržati dah oko 40 sekundi, možda bi trebalo da razmislite o vojnoj karijeri.“

Ovi testovi su mnogo manje naporni od onih koje kandidati za američku mornaricu moraju da prođu, ali su i dalje izazovni za neke.

U nekim komentarima stoji: „Skoro sam se onesvestio“, „Bukvalno mi poplavelo lice.“

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ishrana

Za ovu biljku kažu da je „sveti gral“ zdravlja: Svi stari narodi su je voleli i koristili zbog njene blagodeti

Objavljeno

-

Objavio

Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu, a raste i kod nas

Potočarka, dragušac, ugas ili vodeni ren je jedna od najblagodetnijih jestivih divljih biljaka.

Za potočarku se veruje da je bila osnovna namirnica u ishrani rimskih vojnika. Takođe je član porodice krstaša, uz kelj, brokoli, rukolu i prokulice.

Njena novootkrivena popularnost delimično je nastala zbog rastuće svesti o njenom gustom nutritivnom sadržaju.

O njenim blagodetima nešto više nam je ispričao Momčilo Antonijević – novinar, urednik, kulturolog, narodni travar i gerila baštovan.

Advertisement

– Potočarka je višegodišnja biljka visoka od 30 do 70 centimetara okruglih mesnatih tamnozelenih listova koja živi u vlažnim sredinama. Ima čupav korenu i sitne beložućkaste cvetiće sa četiri latice, koji su poređani grozdasto na stabljici. Cveta krajem proleća i tokom leta. Biljka ima neobičan, prepoznatljiv oštar ukus – počinje Momčilo o tome kako da prepoznamo ovu biljku.

Raste pored čistih reka, potoka i izvora, a Momčilo kaže da je uspešno sam gaji na terasi.

– Potočarka je pravi biljni rudnik minerala posebno joda, kalijuma i gvožđa. Bogata je vitaminima A, C, E, K , a sadrži i glikozid glikonasturicin od kog nastaje sumporno ertarsko ulje. Biljke sa sumpornim jedinjenjima (beli i crni luk, slačica, ren, dragoljub, potočarka) u narodnoj medicini koriste se kao odlični borici protiv različitih bakterija – govori nam Momčilo, pa dodaje:

– Njena lekovitost poznata je vekovima, gotovo svi stari narodi su je voleli i koristili. Deluje bakteriostatično i baktericidno, posebno se preporučuje se pušačima, ljudima koji pate od plućnih bolesti, kao i dijabetičarima. Deluje povoljno na žuč i bešiku. Odlična je prevencija protiv raka prostate, limfnih čvorova, želuca i debelog creva, zahvaljujući jedinjenju feniletil izotiocijanat koje sadrži. Preporučuje se kura potočarkom svima koji bi da ojačaju organizam i pobede malokrvnost. Ne preporučuje se trudnicama u velikim količinama.

Antonijević kaže da je u jelu koristi kao  svežu salatu začinjenu sa malo prirodnog jabukovog sirćeta i maslinovog ulja. Savetuje da je odličan dodatak sendvičima sa krem sirom i svežom paprikom. Svež sok potočarke uzima se tri puta na dan po jedna supena kašika razblažena sa pet kašika vode.

Advertisement

Termičkom obradom gubi svoju lekovitost, mada se u britanskoj kuhinji od nje pravi veoma ukusna čorba.

(Telegraf.rs)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h