Connect with us

Zdravlje

Koliko jaja možete jesti dnevno bez štete po zdravlje: Ruski doktor rešava nedoumice

Objavljeno

-

Do nedavno je ovaj proizvod bio zabranjen za osobe koje pate od ateroskleroze, dijabetesa i drugih bolesti. Sada se sve promenilo….

Jaja su smeli da jedu svi – na kraju krajeva, ovo je jedinstven proizvod u smislu nutritivne vrednosti. Ali preporuke za broj jaja koja se mogu bezbedno jesti dnevno mogu se razlikovati u zavisnosti od izvora i zdravlja osobe.

Generalno, lekari se slažu da ako nemate specifične medicinske indikacije za ograničavanje konzumiranja jaja, onda umerena konzumacija jaja – 1-2 dnevno – obično ne šteti zdravlju

Međutim, ako imate visok holesterol u krvi ili druge faktore rizika za srčana oboljenja, vaš lekar vam može savetovati da ograničite unos jaja.

– Danas lekari i nutricionisti preporučuju da se pridržavate ovog pravila: bolje je jesti jaja kuvana na bilo koji način ne više od 3-4 puta nedeljno sa pauzom od najmanje jednog dana. Takav način potrošnje ne samo da neće štetiti, već će i pomoći u održavanju zdravlja – objašnjava Denis Buhancev, vodeći stručnjak CMD Centra za molekularnu dijagnostiku Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora, piše novosti.rs.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ishrana

Nutricionisti otkrivaju tri uobičajena doručka koja su loša za zdravlje creva

Objavljeno

-

Objavio

Doručak, često poznat kao najvažniji obrok u danu, određuje kako ćemo se osećati tokom dana. Međutim, iako postoji mnogo zdravih opcija koje možete izabrati, određeni izbori za doručak mogu negativno uticati na zdravlje naših creva, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem.

Dijetetičar Džesi Feder i nutricionista Liza Ričards izdvojili su tri takva doručka.

1. Slanina

Slanina je popularna opcija za doručak. Nažalost, taj sjajan ukus može imati cenu ako ga redovno jedemo. „Slanina je bogata zapaljenskim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upale u celom telu i crevima, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem“, kaže Feder za SheFinds.

Umesto obične slanine, preporučuje ćureću slaninu sa smanjenim sadržajem natrijuma. „Ova zamena vam omogućava da smanjite unos zasićenih masti i natrijuma, promovišući bolje zdravlje creva“, predložila je ona.

2. Kobasice

Slično slanini, Feder ističe da su kobasice pune zapaljenskih zasićenih masti i natrijuma. „Ove komponente mogu izazvati upalu u telu i crevima i pogoršati nadimanje i probleme sa varenjem“, dodaje ona.

Advertisement

Za zdraviju alternativu, ona predlaže: „Odlučite se za ćureću kobasicu sa smanjenim sadržajem natrijuma. Ovom jednostavnom zamenom možete smanjiti zasićene masti i natrijum, podržavajući zdravija creva i smanjujući nadimanje.“

3. Slatke pahuljice

Prema Ričards, zašećerene žitarice mogu uticati na naše varenje iz nekoliko razloga. „Prvo, često su visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može dovesti do zatvora i drugih problema sa varenjem“, upozorava nutricionistkinja.

Zatim, tu je i problem izuzetno visokog sadržaja šećera, koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima, dovesti do upale i drugih problema sa varenjem, uz druge zdravstvene probleme, smatra stručnjak. „Pored toga, konzumiranje visokog nivoa šećera povezano je sa povećanim rizikom od gojaznosti, što je takođe povezano sa lošim zdravljem creva“, zaključuje Ričards.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h