Connect with us

Ishrana

Svako jutro dodajte samo kašičicu ovoga u kafu i brzo ćete se rešiti sala koje imate na stomaku

Objavljeno

-

Probajte ovaj napitak za skidanje sala sa stomaka, i videćete neverovatne rezultate

O super moćima kokosovog ulja posebno se priča poslednji godina, i zbog toga se sve češće koristi, u kuhinji, u održavanju lepote, ali i u kafi.

Kokosovo ulje, naime ne sadrži ni ugljene hidrate, ni proteine, već je potpuno lipidnog sastava što znači da se sastoji od masnih kiselina lanaca srednje veličine. Ostale namirnice koje svakodnevno konzumiramo najčešće se sastoje od masnih kiselina dugačkog lanca.

Evo zašto je dobro dodati kašičicu kokosovog ulja u kafu:

Ne samo da kokosovo ulje čini vašu kafu ukusnom, već vam može pomoći i pri mršavljenju. Naime, zbog svog sastava ono postaje izvor energije.

Nakon dugotrajnog konzumiranja kokosovog ulja, dolazi do ubrzanja metabolizma, a samim tim može doći i do gubitka kilograma. Naravno, nutricionisti napominju da je neophodno redukovati i ishranu. Kokosovo ulje može pomoći, ali nikako nije čarobni štapić.

Advertisement

Osim toga, laurinska kiselina, koja se nalazi u sastavu kokosovog ulja utiče na jačanje imuniteta.

Zbog istog sastojka, ulje ima i antibakterijsko, antivirusno i antigljivično delovanje.

Napomena: Ne preporučuje se prečesto dodavanje kokosovog ulja u kafu, jer bi moglo doći do probavnih tegoba.

Dovoljno je dodati malu količinu u jutarnju kafu.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ishrana

Nutricionisti otkrivaju tri uobičajena doručka koja su loša za zdravlje creva

Objavljeno

-

Objavio

Doručak, često poznat kao najvažniji obrok u danu, određuje kako ćemo se osećati tokom dana. Međutim, iako postoji mnogo zdravih opcija koje možete izabrati, određeni izbori za doručak mogu negativno uticati na zdravlje naših creva, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem.

Dijetetičar Džesi Feder i nutricionista Liza Ričards izdvojili su tri takva doručka.

1. Slanina

Slanina je popularna opcija za doručak. Nažalost, taj sjajan ukus može imati cenu ako ga redovno jedemo. „Slanina je bogata zapaljenskim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upale u celom telu i crevima, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem“, kaže Feder za SheFinds.

Umesto obične slanine, preporučuje ćureću slaninu sa smanjenim sadržajem natrijuma. „Ova zamena vam omogućava da smanjite unos zasićenih masti i natrijuma, promovišući bolje zdravlje creva“, predložila je ona.

2. Kobasice

Slično slanini, Feder ističe da su kobasice pune zapaljenskih zasićenih masti i natrijuma. „Ove komponente mogu izazvati upalu u telu i crevima i pogoršati nadimanje i probleme sa varenjem“, dodaje ona.

Advertisement

Za zdraviju alternativu, ona predlaže: „Odlučite se za ćureću kobasicu sa smanjenim sadržajem natrijuma. Ovom jednostavnom zamenom možete smanjiti zasićene masti i natrijum, podržavajući zdravija creva i smanjujući nadimanje.“

3. Slatke pahuljice

Prema Ričards, zašećerene žitarice mogu uticati na naše varenje iz nekoliko razloga. „Prvo, često su visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može dovesti do zatvora i drugih problema sa varenjem“, upozorava nutricionistkinja.

Zatim, tu je i problem izuzetno visokog sadržaja šećera, koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima, dovesti do upale i drugih problema sa varenjem, uz druge zdravstvene probleme, smatra stručnjak. „Pored toga, konzumiranje visokog nivoa šećera povezano je sa povećanim rizikom od gojaznosti, što je takođe povezano sa lošim zdravljem creva“, zaključuje Ričards.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h