Connect with us

Ishrana

Sledite ove savete i spremno dočekajte leto uz novu, zdraviju verziju sebe

Objavljeno

-

Sa dolaskom proleća, mnogi razmišljaju o gubitku zimskih kilograma. Stručnjaci su izdvojili nekoliko jednostavnih, ali efikasnih strategija za postizanje ciljeva mršavljenja.

1. Spavanje kao prioritet: Kvalitetan san od 7 do 8 sati ne samo da vam pomaže da se osećate odmorno, već i podržava zdravu težinu regulisanjem hormona koji utiču na metabolizam.

2. Kuvajte kod kuće: Kontrolišite svoju ishranu tako što ćete pripremati obroke kod kuće. To vam omogućava da birate kvalitetne sastojke i kontrolišete veličinu porcija.

3. Povećajte unos proteina: Više proteina u ishrani pomaže u održavanju sitosti i podržava gubitak težine. Dodajte izvore proteina poput piletine, ribe i pasulja u svaki obrok.

4. Aktivni svakodnevno: Povećajte dnevnu aktivnost kako biste sagoreli više kalorija. Male promene poput penjanja stepenicama umesto liftom ili šetnje tokom pauze mogu napraviti veliku razliku.

Advertisement

5. Pametno birajte pića: Smanjite unos alkohola, koji može dodati nepotrebne kalorije i podstaći žudnju za hranom. Umesto toga, fokusirajte se na hidrataciju vodom ili nezaslađenim napicima.

6. Obratite pažnju na svakodnevne navike: Male promene u ishrani i životnom stilu mogu imati veliki uticaj na gubitak težine. Obratite pažnju na detalje poput unosa vode, pravilne ishrane i fizičke aktivnosti kako biste postigli svoje ciljeve.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ishrana

Nutricionisti otkrivaju tri uobičajena doručka koja su loša za zdravlje creva

Objavljeno

-

Objavio

Doručak, često poznat kao najvažniji obrok u danu, određuje kako ćemo se osećati tokom dana. Međutim, iako postoji mnogo zdravih opcija koje možete izabrati, određeni izbori za doručak mogu negativno uticati na zdravlje naših creva, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem.

Dijetetičar Džesi Feder i nutricionista Liza Ričards izdvojili su tri takva doručka.

1. Slanina

Slanina je popularna opcija za doručak. Nažalost, taj sjajan ukus može imati cenu ako ga redovno jedemo. „Slanina je bogata zapaljenskim zasićenim mastima i natrijumom. Zasićene masti mogu izazvati upale u celom telu i crevima, što dovodi do nadimanja i problema sa varenjem“, kaže Feder za SheFinds.

Umesto obične slanine, preporučuje ćureću slaninu sa smanjenim sadržajem natrijuma. „Ova zamena vam omogućava da smanjite unos zasićenih masti i natrijuma, promovišući bolje zdravlje creva“, predložila je ona.

2. Kobasice

Slično slanini, Feder ističe da su kobasice pune zapaljenskih zasićenih masti i natrijuma. „Ove komponente mogu izazvati upalu u telu i crevima i pogoršati nadimanje i probleme sa varenjem“, dodaje ona.

Advertisement

Za zdraviju alternativu, ona predlaže: „Odlučite se za ćureću kobasicu sa smanjenim sadržajem natrijuma. Ovom jednostavnom zamenom možete smanjiti zasićene masti i natrijum, podržavajući zdravija creva i smanjujući nadimanje.“

3. Slatke pahuljice

Prema Ričards, zašećerene žitarice mogu uticati na naše varenje iz nekoliko razloga. „Prvo, često su visoko obrađene i imaju malo vlakana, što može dovesti do zatvora i drugih problema sa varenjem“, upozorava nutricionistkinja.

Zatim, tu je i problem izuzetno visokog sadržaja šećera, koji može poremetiti ravnotežu bakterija u crevima, dovesti do upale i drugih problema sa varenjem, uz druge zdravstvene probleme, smatra stručnjak. „Pored toga, konzumiranje visokog nivoa šećera povezano je sa povećanim rizikom od gojaznosti, što je takođe povezano sa lošim zdravljem creva“, zaključuje Ričards.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h