Connect with us

LIFESTYLE

IMATE LI MLADEŽ IZ KOJEG RASTE DLAČICA? To može biti opasno, proverite sa lekarom

Objavljeno

-

Foto: preentscreen/youtube

Žene imaju manje telesnih malja od muškaraca, pa se kod žena slabije i javljaju


Kako je kod nekih ljudi slučaj, mladež iz kojeg viri dlačica svakako iritira, a mnogi smatraju da je opasno dirati te dlake.

Da li je baš ovakav mladež opasan? Da li smemo da čupnemo te dlačice? Da li možda treba da se obratimo lekaru?

Ovo su odgovori.

DA LI I VI IMATE OVAKAV MLADEŽ?

Advertisement

– Mladež je izraslina na koži, obično braon ili crne boje, a nastaje kada ćelije kože počnu da rastu u grozdovima umesto da se šire, a tamniji su jer te ćelije proizvode i pigment. Obično se pojavljuju do 30. godine života, mogu da budu ravni ili reljefni, i mogu da potamne usled izlaganja suncu, puberteta ili trudnoće – objašnjava dr Džastin Vujević, dermatolog iz Pitsburga.

A ZAŠTO NA NEKIM MLADEŽIMA IMA DLAČICA?

Kao i na ostatku kože, dlaka raste tamo gde ima folikula. Ako u mladežu ima folikula, na njemu će se pojaviti dlačica, ili više njih, u zavisnosti od toga koliko ima folikula.

DA LI SU DLAKE NORMALNE?

Da, apsolutno. Generalno, žene imaju manje telesnih malja od muškaraca, pa se kod žena slabije i javljaju, ali u svakom slučaju je u oba pola to uobičajeno.

Advertisement

ZAŠTO SU DLAKE NA MLADEŽIMA TAMNIJE OD DRUGIH?

Baš kao što je koža na delu gde je mladež tamnija, i dlaka može da bude tamnija.

DA LI JE DLAKAVI MLADEŽ ZNAK DA JE ON KANCEROGEN?

Ne nužno. Bilo koji mladež može i ne mora da bude kancerogen, sa dlačicama i bez njih. A sada kada smo to napomenuli, stručnjaci kažu da je zapravo manja šansa da je kancerogen mladež iz koga raste dlačica. Zašto? Zato što su kancerogene ćelije abnormalne, a ako na mladežu imate dlačice, znači da možete da budete gotovo potpuno uvereni da se ispod njega ne kriju abnormalne ćelije.

DA LI SMEM DA UKLANJAM TE DLAČICE?

Advertisement

Da, kao i svake druge dlake koje vam smetaju. Možete da ih brijete, čupkate pincetom, voskom, idete na epilaciju…šta god vam drago.

A AKO DLAČICA NA NJEMU URASTE?

I to može da se desi i tada postupate kao i sa bilo kojom drugom uraslom dlakom.

DA LI MLADEŽ SA DLAKOM TREBA DA ME BRINE?

Ne, osim ukoliko pokazuje znakove kancera – asimetriju, neravnu ivicu, različite boje, promene tokom vremena i slično. A u tim slučajevima, obavezno se obratite dermatologu.

Advertisement

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ishrana

Skinućete salo sa stomaka kao od šale: Potrebno vam je samo 100 grama ove namirnice nedeljno

Objavljeno

-

Objavio

Dijetetičarka Elis Homan objašnjava da na salo na stomaku utiču faktori kao što su godine, genetika, spavanje, vežbanje i ishrana.

„Konzumiranje više kalorija nego što sagorite može uzrokovati nakupljanje masnoće“, rekla je za Parade.

Gde se masti talože, mogu odrediti faktori kao što su genetika i određena zdravstvena stanja, kao i stil života, uključujući vrste hrane koju jedemo i nivo aktivnosti.

„Budući da visceralna masnoća u području stomaka nije nešto što možete stisnuti rukama, već je dublje u vašem telu, može imati značajan uticaj na vaše zdravlje, uključujući povećanje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca“, ističe nutricionistkinja Džeki Njugent.

Homan dodaje da su namirnice s visokim udelom zasićenih masti takođe uobičajeni krivci.

Advertisement

Za razliku od prerađene hrane i hrane s visokim udelom zasićenih masti, orašasti plodovi su nutritivno bogata hrana koja uključuje kombinaciju zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala, objašnjava Homan.

„Uopšteno, konzumacija oko 28 do 30 grama orašastih plodova najmanje tri puta nedeljno može pomoći u smanjenju pojave viška masnoće na stomaku“, dodaje Njugent, citirajući studiju iz 2022. godine.

Tvrdi da su bademi najbolji izbor jer su jedan od orašastih plodova s najviše proteina. Osim toga, postoje istraživanja specifična za bademe koja potvrđuju da uživanje u oko 45 grama badema dnevno umesto međuobroka s visokim udelom ugljenih hidrata može biti povezano sa smanjenjem masnog tkiva na stomaku.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h