Connect with us

Zdravlje

Evo šta boja usana govori o vašem zdravlju, ako pomodre hitno se javite lekaru

Objavljeno

-

Možda ste primetili da vam usne postaju ljubičaste ili plave na hladnoći, ili ste možda videli bebu ili stariju osobu sa plavkastim usnama.

Ovo su mogući uzroci.

U mnogim slučajevima, ovaj tip je uzrokovan cijanozom, što je promena boje nekog dela tela usled nedostatka kiseonika u krvi. I uslovi života i bolesti mogu dovesti do promene boje usana.

Razlozi za modre usne mogu biti:

Hladno vreme

Advertisement

Predugo zadržavanje na hladnom vremenu bez odgovarajuće odeće može dovesti do toga da usne i koža postanu plavi. Takva promena boje usana kao rezultat izlaganja hladnoći može biti znak hipotermije . Ako se to dogodi, pratite procedure za pružanje prve pomoći hipotermiji i potražite pomoć od kvalifikovanog medicinskog stručnjaka. Izbegavanje izlaganja hladnoći ili pravilno oblačenje u toplu odeću može pomoći u sprečavanju plavih usana od ovog uzroka.Takođe duži boravak u hladnoj vodi može dovesti do poplavelosti usana.

Visinska bolest

Kada živite na većim nadmorskim visinama, kao što je planina, visinska bolest predstavlja rizik. Vazduh na većim visinama ima manje kiseonika, a nedostatak kiseonika može dovesti do cijanoze. Visinska bolest može biti ozbiljna, čak i fatalna, ali se može sprečiti polaganim navikavanjem na velike visine. Teška visinska bolest zahteva hitnu medicinsku pomoć koja se često leči spuštanjem na nižu nadmorsku visinu, lekovima ili davanjem kiseonika. Za ljude koji planiraju da idu na ozbiljna planinarenja i da osvajaju visoke vrhove, preporučuje se da vežbaju postepeno sa nižim vrhovima i tako povećavaju visine. Mogući uzroci povezani sa bolešću

Razlozi za ljubičaste ili plave usne u vezi sa bolešću mogu biti ozbiljni, pa je važno potražiti medicinsku pomoć kako biste identifikovali i otklonili stanje.

Rejnoov fenomen
Ponekad se naziva i Rainaudova bolest ili Rainaudov sindrom, ovo stanje uzrokuje nedostatak dotoka krvi u ekstremitete. Kada krv ne teče pravilno u usne, to dovodi do nedostatka kiseonika (cijanoze) i izaziva plavu ili ljubičastu boju. Ovo se leči izbegavanjem mogućih okidača: pušenje, kofein, određeni lekovi i izlaganje hladnoći.

Advertisement

Astma
Astma je stanje koje izaziva upalu pluća i dovodi do nemogućnosti pravilnog disanja. Tokom napada astme, koža ili usne mogu postati plave zbog nedostatka kiseonika u telu. Astmu mogu izazvati stres, dim cigarete, vežbanje ili alergeni kao što su životinjska perut, polen ili buđ. Cijanoza je znak ozbiljnog napada astme koji zahteva hitnu medicinsku pomoć. Lečenje astme može uključivati lekove i pumpice, kao i izbegavanje potencijalnih okidača.

Sapi
Sapi je infekcija virusom ili bakterijom u gornjim disajnim putevima koja pogađa decu. Sapi mogu izazvati simptome lajavog kašlja i „hrapavog“ zvuka pri disanju. Plavkasta promena boje kože je simptom teške bolesti, kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć. Sapi se retko leče antibioticima (samo u slučaju infekcije bakterijama), a češće se leče kućnim lekovima kao što su ovlaživač, ispiranje nosnih prolaza rastvorom soli i odmorom.

Plućna embolija
Kada je arterija blokirana, to se naziva plućna embolija. Blokada može biti iz jednog od brojnih razloga, uključujući krvni ugrušak ili tumor. Kada je arterija blokirana, protok krvi će biti inhibiran, što dovodi do brojnih simptoma, uključujući cijanozu. LJubičasta ili plava boja može biti opsežna, utičući na kožu i usne. Plućna embolija je veoma ozbiljno stanje koje zahteva hitan tretman. Ako je embolija uzrokovana krvnim ugruškom, lečenje će uključivati lekove za razređivanje krvi za rastvaranje ugruška. Cijanoza bi trebalo da se povuče uspešnim lečenjem embolije.

Urođene srčane mane
Urođeno stanje je nešto sa čim se osoba rađa. Stoga, urođena srčana mana može uticati na novorođenčad, koja mogu imati ljubičastu ili plavičastu nijansu kože ili usana nakon rođenja. Odrasli takođe mogu biti pogođeni, jer defekt možda neće izazvati nikakve znake ili simptome sve do kasnijeg života kada je srce pod većim stresom. Bilo koja urođena srčana mana, a posebno ona koja se nazivaju cijanotičnim defektima, može rezultirati plavim ili ljubičastim usnama. Lečenje urođene srčane mane zavisiće od prirode stanja, ali može uključivati bilo šta, od lekova do operacije. Šta da radite ako imate ljubičaste ili plave usne

Ako osetite neobjašnjivu plavu ili ljubičastu promenu boje na usnama, neophodno je da odmah razgovarate sa svojim lekarom ili potražite medicinsku pomoć, jer pokazivanje znakova cijanoze nije simptom koji treba olako shvatiti. U nekim slučajevima, prisustvo cijanoze može biti ozbiljna stvar koja zahteva hitnu

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zdravlje

Koje boje je vaš jezik? Promene mogu upućivati na ozbiljne bolesti

Objavljeno

-

Objavio

Normalan, zdrav jezik ružičaste je boje jednake u celosti što upućuje na normalan dotok krvi. Duž svoje površine je gladak i nema tamnih ili bleđih površina. Ovaj mišić važan je za govor, gutanje, prepoznavanje ukusa kao i u procesu konzumacije hrane.

Promena boje jezika

Žuti jezik je izraz koji se koristi za opisivanje područja jezika koje ima sivkasto-žute naslage koja može prekriti ceo jezik ili se može pojaviti u mrljama. To je obično samo znak zaostale hrane ili mrtvih ćelija na jeziku. Pojava žute boje je u većini slučajeva bezopasna, ali ipak može ukazivati na neka stanja, prenosi Živim.hr.

“Naš jezik prekriven je receptorima za hranu koji se nazivaju papillae (ukusne kvržice) i nalaze se u obliku sitnih izbočina na površini jezika. Ovde se skupljaju hrana i ostaci zbog velike površine papila. Kao rezultat toga, možete završiti sa žutim jezikom i lošim zadahom”, objašnjava specijalista interne medicine dr. Tushar Tayal.

Mogući uzroci

Osim navedenih, žuti jezik mogu uzrokovati:

– začini poput kurkume

Advertisement

– hrana poput bundeve

– pušenje

– duvan za žvakanje

– loša oralna higijena

– nošenje proteza ili veštačkih zuba

Advertisement

– dehidracija

– redovna konzumacija alkohola

– previše konzumiranja čaja i kafe

Debeli žuti premaz u sredini jezika

To znači da imate puno hrane i stagnaciju toplote u sistemu za varenje. Nedostaju vam korisne bakterije. Ako su naslage veće na srednjem i zadnjem delu jezika, obratite pažnju na debelo crevo. Mogu se javiti i sledeći simptomi: toplota tela, često znojenje, telesni miris i loš zadah, žuta mokraća, zatvor, tamna stolica, nadimanje, nadimanje, crveno lice, živi snovi, noćne more ili nesanica. Sve ovo ukazuje na visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, dijabetes, bolest jetre i/ili žučne kese.

Žuti jezik može ukazivati i na:

Advertisement

1. Geografski jezik

“Geografski jezik je bezopasno stanje koji se obično pojavljuje na vrhu i na bočnim stranama jezika”, kaže doktor.

Mrlje koje se pokazuju kod geografskog jezika na površini nemaju papile, glatke su i crvene, često s blago uzdignutim belkastim rubovima. Ponekad može uzrokovati bol u jeziku i učiniti vas osetljivijima na određene namirnice kao što su začini, so i slatkiši. Uzrok ovog stanja je nepoznat, međutim, navodi se da bi moglo biti povezano sa psihološkim aspektom poput stresa. Takođe, povezuju ga s autoimunim stanjima poput psorijaze.

2. Oralni lihen planus

Ovo je hronično, autoimuno upalno stanje koje može uzrokovati belkasto žute mrlje u ustima s čirevima, bolom ili osećajem pečenja i otocima i crvenilom. Ova je bolest nepoznatog uzroka i može se pogoršati tokom veće izloženosti stresu. Za lečenje se mogu koristiti lokalni ili oralni kortikosteroidi, redovni pregledi kod stomatologa, održavanje oralne higijene i prestanak konzumiranja alkohola i pušenja.

3. Žutica

Žutica uzrokuje žutu boju kože i očiju. Ovo se stanje događa kad je jetra upaljena i ne može preraditi bilirubin koji se zatim nakuplja u tijelu i može uzrokovati žućkastu promenu boje donje strane jezika. Kod ovog stanja potrebno je obratiti se svom lekaru.

4. Oralni drozd

To je gljivična infekcija koju uzrokuje gljivica Candida. Ako ste pogođeni, možete imati prljavo bele ili žute mrlje u ustima i na jeziku s neprijatnim ukusom i bolovima. Lekovi protiv gljivica dobro deluju u lečenju ove infekcije.

Advertisement

5. Lekovi

Neki lekovi poput oralnih kontraceptiva i lekova protiv HIV-a mogu uzrokovati promenu boje jezika.

6. Suva usta

Simptom suvih usta pojavljuje se kada pljuvačne žlezde u ustima ne proizvode dovoljno pljuvačke koja čini usta vlažnima. To može uzrokovati nakupljanje bakterija i dovesti do žutih mrlja na jeziku. Ovo stanje značajno umanjuje kvalitetu života jer utiču na jednostavne aktivnosti poput, na primer, gutanja. Sjogrenov sindrom, dijabetes, zračenje i hemoterapija mogu uzrokovati suva usta.

Kako se rešiti žutog jezika?

Najvažnije, ako je u pitanju jedan od prethodno nabrojenih zdravstvenih stanja ili bilo koje drugo, važno je da ste u kontaktu s lekarom. Ako pak nije reč o ozbiljnom stanju, žuti jezik možete tretirati na sledeći način:

1. Dobra oralna higijena

Ovo je najvažniji korak u prevenciji i lečenju žutog jezika.

“Perite zube dva puta dnevno po dva minuta, a jednom dnevno čistite ih koncem”, predlaže dr. Tayal.

Advertisement

Takođe, bakterije s površine jezika možete ukloniti uz dodatna pomagala, na primer strugačem (čistač) za jezik ili četkicom za zube s mekim vlaknima.

2. Prestanite da pušite

Osim što je uopšteno nezdravo, pušenje iritira i ovaj važan mišićni organ i čini ga osetljivijim na promenu boje. Ako ste pušač, prestanak je jedna od najboljih odluka koje možete da uradite za svoje celokupno zdravlje, a pomoći će vam i da poboljšate izgled svog jezika.

3. Povećajte unos vlakana

“Vlakna pomažu u stimulaciji proizvodnje pljuvačke, što može pomoći u održavanju jezika čistim i vlažnim. Cilj je u telo uneti najmanje 25 do 35 grama vlakana dnevno”, poručuje dr. Tayal.

Drugim rečima, u svoju ishranu uvedite više voća, povrća, celovitih žitarica i mahunarki.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy