Connect with us

Zdravlje

„Dušo, ne mogu večeras – boli me glava“. Neverovatno, sve češće ovo izgovaraju muškarci

Objavljeno

-

Sve je više muškaraca koji će umesto strasno provedene noći sa izabranicom svog srca, provesti veče u društvu šolje kakaoa i potom ranije otići na spavanje. Ono čuveno „dušo, ne mogu večeras, boli me glava“, izašlo je iz tipično ženskog klišea i prešlo na suprotnu stranu. To je rečenica kojom se sve češće koriste i muškarci.

Ovo potvrđuju rezultati istraživanja koje je sprovedeno aprila 2002. godine na uzorku od 1001 odrasle osobe starije od 18 godina. Gotovo polovina muškaraca uveče je previše umorna i previše obuzeta stresom da bi mislila na bilo kakve pustolovine u krevetu. U odnosu na polovinu muškaraca, takva vrsta večernjeg neraspoloženja hvata tek jednu trećinu pripadnica lepšeg pola. Tri četvrtine muškaraca tvrdi da je njihov život mnogo stresniji u odnosu na period od pre pet godina, što rezultira time da 63% njih pati od glavobolja koje se javljaju baš kada je vreme za spavanje. Ovo nas pak dovodi do konačnog procenta od 44 posto onih koji su previše depresivni za seks.

Dr Erik Sigman je specijalista koji se bavi proučavanjem uticaja stresa na žene i muškarce modernog doba. „Muškarci se ponašaju kao „sunđeri za stres“, potiskujući svoje dnevne probleme tako da u vreme počinka pate od glavobolja i zamenjujući strast za šoljicu kakaoa“, kaže. Žene su pak pre sklone da po završetku radnog vremena odu kući i pričaju sa svojim partnerom o stresnim situacijama kroz koje su u toku dana prošle. „Sam čin poveravanja problema čini da se žena oseća bolje“, objašnjava svoju teoriju dr Sigman. „Ali muškarac će samo preuzeti probleme partnerke i pridodati ih svojima. Posmatranje svega toga kao još jednog problema koji zahteva rešavanje – jednostavno znači uvećanje njegovog stresa.“

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zdravlje

Test od par sekundi otkriva stanje mozga! Ako ne možete da uradite ovo, u problemu ste (VIDEO)

Objavljeno

-

Objavio

Nema sumnje da s godinama, mozak jednostavno počne da slabi i ne funkcioniše kao ranije. Iz tog razloga je veoma važno da ga takoreći svakodnevno stimulišete i ne dozvolite da „prevremeno zakržlja“. Danas postoje vrlo praktični testovi koji mogu da odrede stanje određenog organa.

Naravno, određene bolesti, kao posledicu imaju i slabljenje moždanih funkcija, ali u kakvom stanju se mozak nalazi, možete i proveriti jednostavnim testom.

Terapeut Džejms Mur, koji sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram, redovno deli najrazličitije zdravstvene savete, ovaj put je pokazao i kako možete da uradite pomenuti test.

Ukrstite kažiprst i srednji prst, potom spojite palac i četvrti prst, a malim prstom mašite. I to je sve.

“Svaki vrh prsta ima više od 3000 mehanoreceptora, koji deluju kao „autoput“ do vašeg mozga (naročito do njegovog senzornog korteksa). Kada vežbate prste, poboljšavate sinapse (spojevi između nervnih ćelija) i aktivirate neurone, što je odlično za funkcionisanje vašeg mozga”, navodi terapeut.

Advertisement

Kako to izgleda u praksi, pogledajte u snimku.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy