Connect with us

LIFESTYLE

TAČNO OVOLIKO JAGODA DNEVNO JE DOBRO ZA VAŠE ZDRAVLJE: Samo tako ćete osigurati potrebnu DOZU VITAMINA I MINERALA

Objavljeno

-

Jagode, Foto: RINA

Jagode su izvrsne kao međuobrok, a mnogi vole da ih dodaju i u doručak i deserte, pa čak i slane obroke kako bi jelima dale svežinu i dozu slatkoće (ako još niste, isprobajte rižoto od jagoda). Osim što su ukusne, domaće jagode su prava riznica zdravlja


Dolaskom toplijih dana dostupno nam je i sve više sezonskog voća u kojem uživamo, a nama na pomisao odmah padaju jagode.

Iako mogu da se kupe već u maju, vrhunac berbe domaće jagode dostižu u junu. Jedina negativna strana ovog svima omiljenog voća je to što je sezona jagoda relativno vrlo kratka, oko mesec dana, pa predlažemo da dobro iskoristite te dane za uživanje u mirisnim i slatkim jagodama, te da otkrijete kako da razlikujete domaće od genetski modifikovanih.

Jagode su izvrsne kao međuobrok, a mnogi vole da ih dodaju i u doručak i deserte, pa čak i slane obroke kako bi jelima dale svežinu i dozu slatkoće (ako još niste, isprobajte rižoto od jagoda). Osim što su ukusne, domaće jagode su prava riznica zdravlja. Na našu sreću i radost, vrlo su siromašne šećerom, ali su zato nutritivno vrlo bogate. Činjenice o nutritivnoj vrijednosti jagode pokazuju nam da je ova omiljena bobica bogata vitaminom C. Štaviše, sadrži više vitamina C od narandže. Takođe je bogata vlaknima, a sadrži i folate i kalijum, gvožđe, natrijum, kalcijum i fosfor, kao i vitamine A, B1 i B2.

Koliko jagoda je dovoljno?

Advertisement

Konzumiranjem jagoda zapravo dobijamo ogroman broj koristi za naše zdravlje, stoga bi one definitivno trebalo da postanu sastavni deo vaše ishrane – bar dok traje njihova sezona. Kako biste telu osigurali potrebnu dozu vitamina i minerala, stručnjaci tvrde da je dovoljno da pojedete osam jagoda dnevno. To je potvrdila i dr Arpita Basu, voditeljka istraživanja i profesorka sa Univerziteta u Nevadi.

Iako je osam jagoda dovoljno da telu osigurate važne vitamine i minerale, slobodno uživajte u domaćim jagodama bez ograničavanja (znamo da im je teško odoleti).

Ljubav

Ovu pozu u seksu neće odbiti nijedna žena, u njoj najlakše dođu do vrhunca, dokazano je

Objavljeno

-

Objavio

Jednostavan i proveren način za užitak svake žene

Iako je ova poza često okarakterisana kao najdosadnija, stručnjaci navode da bi upravo nju žene trebalo da praktikuju ako žele da dožive orgazam.

Reč je o misionarskoj pozi.

Naime iako je internet pun saveta kako zadovoljiti ženu u krevetu, ovo je za sad jedini naučno dokazani, kaže dr Lori Minc, autorka knjige o ženskom orgazmu Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters – And How to Get It.

A da žene s tim imaju problem pokazalo je nekoliko studija tokom vremena; jedna je tako provedena pre par godina na 800 američkih studenata, a rezultati kažu da žene tokom seksa orgazam dožive svega 39 posto vremena, dok kod muškaraca to 91 posto vremena koje provedu vodeći ljubav.

Advertisement

Iako ponekad naravno i odglume kako bi poštedele partnerova osećanja, žensko zadovoljstvo nije tajanstvena i nedokučiva stvar i svima bi trebalo da bude poznato da ne može svaka žena doživeti orgazam od penetrativnog seksa.

Da bi proverili koja je za to najpogodnija poza, u ovoj studiji istraživači su iz privatne ginekološke klinike New H Medical u Njujorku ispitanicama pratili dotok krvi u klitoris za vreme seksa u različitim pozama; uključujući misionarsku, kaubojku (licem u lice) i pseću pozu.

Na njima su, kažu, koristili ultrazvučni skener i njime otkrili da se klitoris najviše puni krvlju; što je ključno za orgazam, baš u misionarskom položaju.

,,Iako mnoga govore o tome zašto je koja poza dobra, malo je naučnih istraživanja koja procenjuju vezu između različitih seks položaja i ženskog orgazma“, rekla je za Metro dr Kimberli Lovie, dodajući i da se najmanje uspešnom za taj cilj pokazala pseća poza.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h