Connect with us

LIFESTYLE

POSTOJI RAZLIKA IZMEĐU CRNOG I BELOG GROŽĐA: Jedna je, ali KLJUČNA!

Objavljeno

-

Ilustracija, Foto: Profimedia

A jedina razlika između crnog i belog grožđa je to što crno sadrži dosta više resveratrola


Čak i da niste ljubitelj voća, retko ko može da odoli sočnom, slatkom grožđu. S obzirom da pruža i osećaj sitosti, mnogi ga rado koriste i tokom dijeta ili regulisanja ishrane.

Ipak, mnogi su se pitali da li postoji razlika između crnog i belog grožđa, kada se govori o njihovim dobrobitima po zdravlje.

Naravno i na ovo pitanje je nauka dala odgovor.

Najpre da kažemo, obe vrste ovog voća usporavaju starenje, dobro utiču na kožu, sadrže dosta vlakana zbog čega dobro utiču na varenje, pune su vitamina i sjajne za imunitet. Takođe, pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, a sve ove dobre efekte imaju zahvaljujući jednom ključnom sastojku – resveratrolu.

A jedina razlika između crnog i belog grožđa je to što crno sadrži dosta više resveratrola.

Međutim, to ipak ne znači da treba da jedete samo crno grožđe, a na belo zaboravite.

Prvo, ideja nije da unesete što više resveratrola, a drugo, belo grožđe sadrži jednu komponentu koje u crnom uopšte nema – reč je o katehinima.

Katehini su veoma moćni antioksidanti koji imaju jako antizapaljensko dejstvo. Ne samo što čiste kožu i vraćaju joj sjaj, već rade i protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija u telu i čiste creva.

Dakle, da rezimiramo – crno grožđe sadrži više resveratrola, ali belo sadrži katehin, tako da jedno grožđe ne može da zameni drugo, jer imaju različite efekte, te stoga treba jesti obe vrste.

Izvor: Espreso