Connect with us

Porodica

Staro srpsko ime dostojno je malih kraljeva, a odlično zvuči i u ženskoj varijanti

Objavljeno

-

Dok jedni pri izboru imena za prinovu inspiraciju traže u stranim i neobičnim imenima, drugi vole da se drže tradicije. Ako ste u ovoj drugoj grupi, predlažemo da razmotrite ime dostojno malih kraljeva i kraljica.

Petar je ime koje dolazi od latinske reči petrus, što u prevodu znači „kamen“ ili „stena“. Zato se kaže da su dečaci koji nose ovo ime samostalni, nepokolebljivi i odlučni.

Osobe muškog pola koje nose ime Petar, smatraju se tako „onima koji su nepokolebljivi i odlučni“; ili pak „osobama koje su čvrste kao stena“; ili su to „muškarci koji su podrška i oslonac“; „osobe koje su jake i postojane“; sinonim za „karakternost; snagu volje; istrajnost; veru u sebe“.

U Srbiji prema statističkim podacima iz 2017. godine, ime Petar je jedno od najčešće davanih muških ličnih imena, i zauzima 12. mesto na listi od sto najpopularnijih imena za novorođene dečake.

Ovo ime su nosili srpski kralj Petar I Karađorđević, poznat kao kralj Petar Oslobodilac, vladika Petar Petrović Njegoš, veliki ruski car Petar Veliki, Petar II Karađorđević, poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije, najstariji je sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije Karađorđević, slika Petar Lubarda, glumci Petar Kralj i Petar Božović, ali i Petar Pan, najpoznatiji dečiji junak, i „večiti dečak“, lik kojeg je „kreirao“ škotski pisac Džejms Metju Bari;

Advertisement

Ženska varijanta ovog imena je Petra, koja je već dugi niz godina među najpopularnijim ženskim imenima u Hrvatskoj jer je riječ o ženstvenom i tradicionalnom imenu.

Imena koja su „izvedenice“ od vlastitog imena Petar mogu biti muška ili ženska, a najpoznatija su – Petrašin; Pera; Pero; Peja; Pejko; Petro; Pjetro; Perkan; Perhan; Perko; Periša; Peran; Perk; Perislav; Piter; Peter; Pjer; Petros; te ženska imena Perka; Petrija; Petruša; Petra; Petrojka i Pera.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Porodica

Terapeut upozorava: Ova tri tipa roditelja odgajaju razmaženu decu

Objavljeno

-

Objavio

Nijedan roditelj ne namerava da odgaja razmaženu decu. Ali ako posetimo bilo koje igralište, tržni centar ili dečiji rođendan, moguće je da ćemo biti svedoci lošeg ponašanja razmažene dece koja maltretiraju svoje roditelje.

„Ne tako davno, ovakvo ponašanje dece je bilo neprihvatljivo. Sada su glasni javni ispadi, kuknjavi, svađe i maltretiranje roditelja postali norma“, kaže terapeut Šon Grover za Psychology Today. On misli da razmaženost može biti podstaknuto tehnologijom.

„Pre nego što uperimo prst u roditelje, hajde da priznamo uticaj tehnologije na živote dece. Internet i društveni mediji su preplavili decu i suštinski su promenili njihove rutine. Brojne studije su pokazale da prekomerna zavisnost dece od tehnologije povećava anksioznost, depresiju i socijalnu izolaciju, što rezultira lošom tolerancijom na frustraciju“, objasnio je Grover.

Tri specifične vrste roditelja podstiču kvarenje vaspitanja dece

Međutim, psiholog dodaje da određeni tipovi roditelja ili stilovi roditeljstva mogu uticati na vaspitanje razmažene dece.

Advertisement

„Proveo sam mnogo godina pišući o deci koja maltretiraju svoje roditelje. Moja knjiga ‘Kada su deca u pravu’ detaljno opisuje šta uzrokuje dobre roditelje da donose loše odluke i odgajaju razmaženu decu. Tri specifična tipa roditelja podstiču takvo ponašanje,“ napomenuo je psiholog.

Evo koje je tipove izdvojio.

1. Roditelji koje su roditelji zlostavljali ili zanemarivali, pa žele da nadoknade detinjstvo dajući deci previše moći.

2. Roditelji koji pate od anksioznosti i ne mogu da vide svoju decu kako se muče, zato ih previše razmazuju.

3. Roditelji koji imaju problema sa donošenjem odluka prebacuju roditeljsku ulogu na svoju decu, odgajajući ih da se brinu o njima, umesto obrnuto.

Advertisement

U zaključku, Grover je istakao pet glavnih posledica ovih obrazovnih metoda koje uključuju:

Niska tolerancija na frustraciju
Loše veštine rešavanja problema
Loša radna etika
Izazovi u socijalizaciji
Emocionalna nezrelost.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h