Connect with us

Porodica

Staro srpsko ime dostojno je malih kraljeva, a odlično zvuči i u ženskoj varijanti

Objavljeno

-

Dok jedni pri izboru imena za prinovu inspiraciju traže u stranim i neobičnim imenima, drugi vole da se drže tradicije. Ako ste u ovoj drugoj grupi, predlažemo da razmotrite ime dostojno malih kraljeva i kraljica.

Petar je ime koje dolazi od latinske reči petrus, što u prevodu znači „kamen“ ili „stena“. Zato se kaže da su dečaci koji nose ovo ime samostalni, nepokolebljivi i odlučni.

Osobe muškog pola koje nose ime Petar, smatraju se tako „onima koji su nepokolebljivi i odlučni“; ili pak „osobama koje su čvrste kao stena“; ili su to „muškarci koji su podrška i oslonac“; „osobe koje su jake i postojane“; sinonim za „karakternost; snagu volje; istrajnost; veru u sebe“.

U Srbiji prema statističkim podacima iz 2017. godine, ime Petar je jedno od najčešće davanih muških ličnih imena, i zauzima 12. mesto na listi od sto najpopularnijih imena za novorođene dečake.

Ovo ime su nosili srpski kralj Petar I Karađorđević, poznat kao kralj Petar Oslobodilac, vladika Petar Petrović Njegoš, veliki ruski car Petar Veliki, Petar II Karađorđević, poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije, najstariji je sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije Karađorđević, slika Petar Lubarda, glumci Petar Kralj i Petar Božović, ali i Petar Pan, najpoznatiji dečiji junak, i „večiti dečak“, lik kojeg je „kreirao“ škotski pisac Džejms Metju Bari;

Advertisement

Ženska varijanta ovog imena je Petra, koja je već dugi niz godina među najpopularnijim ženskim imenima u Hrvatskoj jer je riječ o ženstvenom i tradicionalnom imenu.

Imena koja su „izvedenice“ od vlastitog imena Petar mogu biti muška ili ženska, a najpoznatija su – Petrašin; Pera; Pero; Peja; Pejko; Petro; Pjetro; Perkan; Perhan; Perko; Periša; Peran; Perk; Perislav; Piter; Peter; Pjer; Petros; te ženska imena Perka; Petrija; Petruša; Petra; Petrojka i Pera.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Porodica

Ovih 5 rečenica toksični roditelji najčešće govore svojoj deci

Objavljeno

-

Objavio

Prepoznati toksičnog roditelja ponekad može biti vrlo teško, naročito kada je dete još malo i ne zna da razlikuje dobar od lošeg odnosa. Ipak, psiholozi objašnjavaju da postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da bi roditelji mogli da budu toksični, a najlakše ih možemo prepoznati prema rečenicama ili frazama koje izgovaraju svojoj deci.

Oni kažu da velika većina roditelja, često potpuno nesvesno, izgovara svojoj deci određene stvari koje su izuzetno štetne za njegov mentalni razvoj, a ujedno pokazuju da su skloni toksičnim obrascima ponašanja koje koriste u vaspitanju.

Te rečenice su sledeće:

“Zašto ne možeš da budeš kao on/ona“
“Pogledaj šta si uradio/la“
“Zbog tebe se osećam ljuto, loše, tužno…“
“Razočarao/la si me“
“Radim to za tvoje dobro“.

Sve su to, objašnjavaju psiholozi, fraze kojima se koriste toksični roditelji. Oni često upoređuju svoju decu s drugima, krive ih za sopstvena osećanja, doživljavaju ih kao određeni “produžetak“ sebe, a takođe znaju da ih kritikuju zbog bilo kakvih grešaka koje naprave.

Advertisement

Isto tako, toksični roditelji svaki svoj postupak opravdavaju izjavom “radim to za tvoje dobro“ kako bi izbegli preuzimanje odgovornosti ili bilo kakve druge rasprave. To je sve izuzetno loše i negativno deluje na dete, dodaju stručnjaci, a prenosi Index.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy