Connect with us

Porodica

Šta svaka mama treba da nauči svoju ćerku: Lekcije uz koje će vaša devojčica da izraste u snažnu ženu

Objavljeno

-

Roditeljstvo sa sobom nosi velike odgovornosti…

Mame koje imaju samo dečake ili mame koje imaju samo devojčice sigurno imaju različite poglede na to kako vaspitavaju svoju decu. Pored ključnih istih, naravno, kada je u pitanju vaspitanje deteta.

A šta je to što svaka mama treba da kaže svojoj naslednici, odnosno šta sve ćerka treba da čuje i nauči od mame?

1. Treba da nauči da je dovoljno dobra

Važno je da mama svojoj ćerki „usadi“ dovoljnu dozu samopouzdanja, ali i ljubav prema samoj sebi. Moraju da veruju u svoje snove i teže da ispune svoje ambicije. Često sve nas zaustavlja strah od osude okoline, ali mame, naučite ćerke da će svako u svakome pronaći manu, ali kada verujemo u sebe – svaki cilj je dostižan, piše „Messy yet lovely“.

2. Budite joj najveći oslonac

Svima je poznato da otac i ćerka imaju poseban odnos, ali u srcu svake devojčice potrebna je i podrška majke kao i verovanje da joj sve može ispričati. Devojčice prolaze kroz mnoge faze u životu, od emocionalnih previranja do događaja koji joj mogu promeniti život. E tu mame igraju važnu ulogu. Umesto da je grdite, ponudite joj razumevanje i dajte do znanja da uvek može da vas pozove na razgovor. Ne kaže se džabe „mama uvek zna najbolje“.

Advertisement

3. Verujte u nju

Smatra se da su prvih 20 godina života presudne za čoveka. Do tada bi već trebalo da odlučimo kojim putem ćemo ići i shvatiti da li imamo hrabrosti da sledimo svoje strasti. Zato šta god da vam je ćerka rekla – nikad je ne obeshrabrujte sumnjama. Ukoliko to pokažete, ona će početi da sumnja u sebe. Uvek razgovarajte s njom o osobinama koje volite kod nje.

4. Pustite je i da pogreši

Kako biste bili sigurni da je odgajate kao buduću nezavisnu devojku, onda morate biti spremni da lebdite oko nje. Pustite je da sama donosi odluke i bira svoj put, pa makar doživela i neuspeh. Ako se greška i dogodi, nemojte je zbog toga osuđivati. Pa i vi ste sigurno u mladosti grešili, zar ne?

5. Neka nauči da je njeno telo – njeno telo

Ovo je jako važna lekcija u životu svake devojčice i devojke. Moraju da razluče same šta je „dobar dodir“, a šta „loš dodir“, a zbog toga bi trebalo da ih naučite strategijama samoodbrane ukoliko dođe do nemilog događaja. Svaka majka treba da obavi jedan razgovor sa ćerkom na ovu temu. Obavezno joj recite da niko nema vlasništvo nad njenim telom i njena je odluka ko će ga dodirivati.

6. Naučite je dobrim vrednostima

Postoje one uopštene vrednosti koje svaki čovek treba da usvoji poput ljubaznosti, zahvalnosti, samodiscipline, suočavanja sa kritikom, stajanja iza svojih reči i dela, ljubavi prema sebi i drugima.

Ipak, tu su i one veštine koje bi valjalo da devojčice nauče od mame, a to su:

Advertisement

Vođenje kuće
Kuvanje
Osnovna prva pomoć
Upravljanje novcem
Pranje veša
Šivenje
Komunikacione veštine

(Ona.rs)

Porodica

5 divnih ženskih imena za bebe rođene u decembru i januaru često se biraju, nose posebnu dimenziju sreće

Objavljeno

-

Objavio

Bebe rođene u decembru i januaru unose posebnu radost u domove jer je to vreme praznika, porodičnih trenutaka i okupljanja. Radost vrvi sa svih strana, a rođenje bebe nosi posebnu dimenziju sreće.

Ukoliko i vi očekujete da vam prinova stigne u narednom mesecu, a još niste doneli odluku o imenu koje će vaša beba nositi, predstavljamo vam spisak ženskih imena koja su karakteristična za decu rođenu u zimskom periodu.

Nikolina/Nikolija

Smatra se da je izvedeno od muškog imena Nikola, a prevodi se kao ‘ona što donosi pobedu’ odnosno pobednica.

Snežana

Advertisement

Jasno je da je ovo ime divna asocijacija na sneg i zimu, a davanjem ovog imena detetu veruje se da će ono biti jako, ali i nežno kao pahulja.

Kristina/Hristina

Kako je ime Kristina, poreklom iz grčkog i latinskog jezika, a u isto vreme se i vezuje za ‘čin svetog krštenja’, te time i za ime Isusa Hrista, ima značenje ‘žena hrišćanka’; ‘ona koja je krštena’; ‘osoba koja je božanska’; ‘kći Božija’; ‘miropomazana’; ‘bezgrešna’; ‘ona kojoj se praštaju svi gresi’; ‘ona koja je dar od Boga’; ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’.

Andrijana

Ime Andrijana ima značenje „ona koja je hrabra i borbena“ ili „ona koja je velike snage i velikih sposobnosti“, „ozbiljna žena i veliki prijatelj“.

Advertisement

Vasilija

U januaru se obeležava i slava Sveti Vasilije Veliki, a ime Vasilija sve je češće u našem narodu. Ime označava nešto carski ili kraljevski.

(Yumama/Radmila Ilić)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy