Connect with us

Porodica

Roditelji koji rade ovu stvar najviše uništavaju samopouzdanje kod deteta

Objavljeno

-

Razvoj samopouzdanja kod deteta nije nimalo jednostavan zadatak za roditelje, a upravo oni u tome imaju jednu od najvažnijih uloga. Kako objašnjavaju psiholozi, nedavna studija na Harvardu otkrila je da jedna stvar koju roditelji često rade potpuno nesvesno najviše uništava samopouzdanje kod deteta.

Radi se o kritikovanju. Prema njihovu objašnjenju, roditelji koji su skloni neprestanom kritikovanju deteta, prvenstveno jer su i sami često vaspitani na takav način, doprinose gubitku samopouzdanja i dete zbog svega toga počne da se oseća nesigurno i loše.

Isto tako, zbog pritiska koji u većini slučajeva oseća, dete često stvori drugu verziju sebe kako bi se svidelo svojim roditeljima i njihovim zahtevima. Umesto kritikovanja, psiholozi tvrde kako bi roditelji svom detetu uvek trebalo da budu najveća podrška, čak i u slučaju kada se ne slažu s njegovim postupcima ili odlukama, prenosi Index.

Porodica

5 divnih ženskih imena za bebe rođene u decembru i januaru često se biraju, nose posebnu dimenziju sreće

Objavljeno

-

Objavio

Bebe rođene u decembru i januaru unose posebnu radost u domove jer je to vreme praznika, porodičnih trenutaka i okupljanja. Radost vrvi sa svih strana, a rođenje bebe nosi posebnu dimenziju sreće.

Ukoliko i vi očekujete da vam prinova stigne u narednom mesecu, a još niste doneli odluku o imenu koje će vaša beba nositi, predstavljamo vam spisak ženskih imena koja su karakteristična za decu rođenu u zimskom periodu.

Nikolina/Nikolija

Smatra se da je izvedeno od muškog imena Nikola, a prevodi se kao ‘ona što donosi pobedu’ odnosno pobednica.

Snežana

Advertisement

Jasno je da je ovo ime divna asocijacija na sneg i zimu, a davanjem ovog imena detetu veruje se da će ono biti jako, ali i nežno kao pahulja.

Kristina/Hristina

Kako je ime Kristina, poreklom iz grčkog i latinskog jezika, a u isto vreme se i vezuje za ‘čin svetog krštenja’, te time i za ime Isusa Hrista, ima značenje ‘žena hrišćanka’; ‘ona koja je krštena’; ‘osoba koja je božanska’; ‘kći Božija’; ‘miropomazana’; ‘bezgrešna’; ‘ona kojoj se praštaju svi gresi’; ‘ona koja je dar od Boga’; ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’.

Andrijana

Ime Andrijana ima značenje „ona koja je hrabra i borbena“ ili „ona koja je velike snage i velikih sposobnosti“, „ozbiljna žena i veliki prijatelj“.

Advertisement

Vasilija

U januaru se obeležava i slava Sveti Vasilije Veliki, a ime Vasilija sve je češće u našem narodu. Ime označava nešto carski ili kraljevski.

(Yumama/Radmila Ilić)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy