Connect with us

Porodica

Pet zaboravljenih srpskih muških imena: Nosili su ih znameniti Srbi, a imaju veoma moćna značenja

Objavljeno

-

Moderna i kratka imena sve su popularnija, ali ako ste tradicionalniji tip i želite detetu da date staro srpsko ime, portal Yumama podsetio je buduće roditelje dečaka na neka lepa koja su zaboravljena.  Svako od ovih imena ima divno i snažno značenje:

1. Dositej

„Onaj koji obožava Boga“. Dositej je muško ime nastalo od grčke reči Dositheos, odnosno „dos“ što znači „davati“, „dar“ i reči „theos“ koja znači „Bog“. U prenesenom značenju ime Dositej može da se prevede kao „od Boga dat“. Poznati Srbin – Dositej Obradović, prosvetitelj i reformator i prvi srpski ministar prosvete

2. Joakim

„Bog je postavio“. Biblijsko ime. Izvodi porijeklo iz starohebrejskog „ueho-uaqim“ u značenju „Bog je postavio, Bog je utvrdio, Bog podiže“. Biblijsko je ime oca Presvete Bogorodice. Poznati Srbin – Joakim Vujić, srpski književnik i autor preko četrdeset različitih dela.

3. Tanasije

„Besmrtan“. Tanasije potiče od imena Atanasije, zapravo je njegov skraćen oblik, a nosi jednostavno i moćno značenje – „besmrtan“. Ime Atanasije je crkveno i hrišćasnko, pa je zapisano i u crkvenom kalendaru, kao i verzija Tanasije. Poznati Srbin- Tanasije Mladenović, pesnik, esejista i prevodilac; Tanasije Uzunović, poznati glumac

4. Časlav

„Koji čeka slavu“. Časlav je muško slovensko ime. Predstavlja kovanicu reči „čajati”, što bi značilo „čekati”, „očekivati” i „slava”. Prema drugom tumačenju, čine ga reči „čast” i „slava“, pa ime označava osobu koja je čestita, časna. Poznati Srbi – Časlav Klonimirović, poslednji poznati vladar iz dinastije Vlastimirovića koji je, najverovatnije sa titulom kneza, vladao Srbijom tokom druge četvrtine 10. veka.

Advertisement

5. Ljubivoje

„Rođen iz ljubavi“. Staro slavensko ime. Izvodi poreklo od osnove “ljubiti” (biti voljen). Od istih osnova izvedena su mnoga stara slaveska imena, kao što su izvedena su imena Ljuba, Ljuban, Ljubana, LJubenko, Ljubica i Ljubo Poznati Srbin – Ljubivoje Ršumović, poznati pesnik.

Porodica

5 divnih ženskih imena za bebe rođene u decembru i januaru često se biraju, nose posebnu dimenziju sreće

Objavljeno

-

Objavio

Bebe rođene u decembru i januaru unose posebnu radost u domove jer je to vreme praznika, porodičnih trenutaka i okupljanja. Radost vrvi sa svih strana, a rođenje bebe nosi posebnu dimenziju sreće.

Ukoliko i vi očekujete da vam prinova stigne u narednom mesecu, a još niste doneli odluku o imenu koje će vaša beba nositi, predstavljamo vam spisak ženskih imena koja su karakteristična za decu rođenu u zimskom periodu.

Nikolina/Nikolija

Smatra se da je izvedeno od muškog imena Nikola, a prevodi se kao ‘ona što donosi pobedu’ odnosno pobednica.

Snežana

Advertisement

Jasno je da je ovo ime divna asocijacija na sneg i zimu, a davanjem ovog imena detetu veruje se da će ono biti jako, ali i nežno kao pahulja.

Kristina/Hristina

Kako je ime Kristina, poreklom iz grčkog i latinskog jezika, a u isto vreme se i vezuje za ‘čin svetog krštenja’, te time i za ime Isusa Hrista, ima značenje ‘žena hrišćanka’; ‘ona koja je krštena’; ‘osoba koja je božanska’; ‘kći Božija’; ‘miropomazana’; ‘bezgrešna’; ‘ona kojoj se praštaju svi gresi’; ‘ona koja je dar od Boga’; ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’.

Andrijana

Ime Andrijana ima značenje „ona koja je hrabra i borbena“ ili „ona koja je velike snage i velikih sposobnosti“, „ozbiljna žena i veliki prijatelj“.

Advertisement

Vasilija

U januaru se obeležava i slava Sveti Vasilije Veliki, a ime Vasilija sve je češće u našem narodu. Ime označava nešto carski ili kraljevski.

(Yumama/Radmila Ilić)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy