Connect with us

Porodica

Ova osobina zajednička je svakom nadarenom detetu, tvrde psiholozi

Objavljeno

-

Prepoznati nadareno dete nije nimalo jednostavno, ali psiholozi otkrivaju da postoje određene osobine i karakteristike po kojima bi svaki roditelj mogao da prepozna da je njegovo dete natprosečno inteligentno. Kako pokazuju mnoga dosadašnja istraživanja, jedna osobina u većini je slučajeva zajednička svakom nadarenom detetu.

Radi se o doživljavanju intenzivnih emocionalnih reakcija na svet oko sebe. Na primer, detetu koje je nadareno može biti teško da uživa ​​u filmovima ili serijama u kojima je jedan od likova povređen ili tužan. Isto tako, većina dece takođe ima pojačan osećaj za pravdu i može doživeti intenzivnu frustraciju ili razočaranje kada oseća da se nalazi u nepravednoj situaciji.

Takva deca imaju snažno izraženu empatiju, bez obzira na to da li je reč o njihovim vršnjacima, roditeljima ili ostalim ljudima u njihovoj okolini. Ako vide da neko dete plače, u većini slučajeva reagovaće na njegove suze ili će i sami početi da plaču.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Porodica

Isti otac: Ove 3 karakteristike deca nasleđuju isključivo od oca tvrde genetičari

Objavljeno

-

Objavio

Dosadašnja istraživanja pokazala su da dete inteligenciju nasleđuje od svoje majke, ali šta je s njegovim ostalim karakteristikama?

Postoji li nešto što će vaš mališan naslediti isključivo od svoga oca? Ako pitate genetičare, i te kako postoji.

Kako donosi Family Education, postoje čak tri stvari za koje je dokazano da ih dete nasleđuje od oca, a genetičarka Dana Breset otkrila je o kojim se karakteristikama radi.

Visina
Fizički izgled deteta često je pristraniji prema očevim, nego prema majčinim genima. Stručnjaci tvrde da postoji najmanje 700 genetskih varijacija koje su odgovorne za određivanje detetove visine. Iako ova osobina dolazi iz maminih i tatinih gena, postoje dokazi koji pokazuju da tatini geni igraju veću ulogu u određivanju visine.

Naime, naučnici objašnjavaju da je faktor rasta sličan insulinu (IGF protein), a to je genetska osobina koja je odgovorna za podsticanje rasta. Genetičarka Breset tvrdi da će, ako je tata visok, vrlo verovatno i dete biti visoko kad odraste.

Advertisement

Pol deteta
Ako tata ikad bude razočaran što nema dečaka ili devojčicu, to je samo i jedino njegova zasluga. Naime, poznato je kako su upravo muškarci jedini odgovorni za određivanje biološkog pola deteta, objašnjava Breset.

Problemi s mentalnim zdravljem
Istraživanja su pokazala da upravo očevi mogu svojoj deci da prenesu mutirane gene koji dovode do mentalnih bolesti ili nekih drugih problema s mentalnim zdravljem. Najčešće je reč o stanjima kao što su hiperaktivnost, šizofrenija ili bipolarni poremećaj.

Isto tako, Breset objašnjava da deca, čiji su očevi stariji od 45 godina, takođe imaju veću verovatnoću da će jednoga dana imati poteškoće u učenju, ali i povećanu sklonost depresiji ili anksioznosti.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h