Connect with us

Porodica

Ova osobina zajednička je svakom nadarenom detetu, tvrde psiholozi

Objavljeno

-

Prepoznati nadareno dete nije nimalo jednostavno, ali psiholozi otkrivaju da postoje određene osobine i karakteristike po kojima bi svaki roditelj mogao da prepozna da je njegovo dete natprosečno inteligentno. Kako pokazuju mnoga dosadašnja istraživanja, jedna osobina u većini je slučajeva zajednička svakom nadarenom detetu.

Radi se o doživljavanju intenzivnih emocionalnih reakcija na svet oko sebe. Na primer, detetu koje je nadareno može biti teško da uživa ​​u filmovima ili serijama u kojima je jedan od likova povređen ili tužan. Isto tako, većina dece takođe ima pojačan osećaj za pravdu i može doživeti intenzivnu frustraciju ili razočaranje kada oseća da se nalazi u nepravednoj situaciji.

Takva deca imaju snažno izraženu empatiju, bez obzira na to da li je reč o njihovim vršnjacima, roditeljima ili ostalim ljudima u njihovoj okolini. Ako vide da neko dete plače, u većini slučajeva reagovaće na njegove suze ili će i sami početi da plaču.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Porodica

Ovih 5 rečenica toksični roditelji najčešće govore svojoj deci

Objavljeno

-

Objavio

Prepoznati toksičnog roditelja ponekad može biti vrlo teško, naročito kada je dete još malo i ne zna da razlikuje dobar od lošeg odnosa. Ipak, psiholozi objašnjavaju da postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da bi roditelji mogli da budu toksični, a najlakše ih možemo prepoznati prema rečenicama ili frazama koje izgovaraju svojoj deci.

Oni kažu da velika većina roditelja, često potpuno nesvesno, izgovara svojoj deci određene stvari koje su izuzetno štetne za njegov mentalni razvoj, a ujedno pokazuju da su skloni toksičnim obrascima ponašanja koje koriste u vaspitanju.

Te rečenice su sledeće:

“Zašto ne možeš da budeš kao on/ona“
“Pogledaj šta si uradio/la“
“Zbog tebe se osećam ljuto, loše, tužno…“
“Razočarao/la si me“
“Radim to za tvoje dobro“.

Sve su to, objašnjavaju psiholozi, fraze kojima se koriste toksični roditelji. Oni često upoređuju svoju decu s drugima, krive ih za sopstvena osećanja, doživljavaju ih kao određeni “produžetak“ sebe, a takođe znaju da ih kritikuju zbog bilo kakvih grešaka koje naprave.

Advertisement

Isto tako, toksični roditelji svaki svoj postupak opravdavaju izjavom “radim to za tvoje dobro“ kako bi izbegli preuzimanje odgovornosti ili bilo kakve druge rasprave. To je sve izuzetno loše i negativno deluje na dete, dodaju stručnjaci, a prenosi Index.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy