Connect with us

Porodica

Mislite da ste dobar roditelj? Niste ako radite jednu od ove 4 stvari, tvrdi psiholog

Objavljeno

-

Ako ste roditelj, onda znate da je podizanje dece sve samo ne lako. Svako ima svoje obrazovne metode, svoje pristupe. Oni su često zasnovani na onome što smo i sami dobili u detinjstvu.

Rana životna iskustva su ključna za razvoj psihički zdravih pojedinaca, pa je ispravno biti svestan grešaka i svesno se nositi sa njima. U članku objavljenom na Psichologi Todai, psiholog Ronald E. Riđo je predstavio četiri vrste roditeljstva za koje roditelji ne čine nikakvu uslugu svojoj deci.

1. Kazneno roditeljstvo

Autoritarno roditeljstvo karakteriše striktno poštovanje pravila i velika kontrola i dominacija nad detetom. Posebno je štetna upotreba kazne. Kao obrazovna strategija, ovo jednostavno nije delotvorno, štaviše, čak može biti i psihički štetno za dete. Kao rezultat toga, deca mogu razviti negativne emocije kao što su strah, bes i krivica. Živeti sa stalnom kaznom ako nešto ne uradimo kako treba može dovesti do bola ili stresa. Osim toga, kažnjavanje ne podstiče decu na poželjno ponašanje, već ih samo uči da izbegavaju loše ponašanje. Ovo čak može dovesti do ljutnje ili besa kod deteta.

2. Helikoptersko roditeljstvo

Roditelji koji intenzivno prate ponašanje svoje dece i lebde nad njima poznati su kao „helikopterski roditelji”. Oni donose odluke za decu i pokušavaju da ih zaštite od posledica. Preterano su zaštitnički nastrojeni – ne dozvoljavaju detetu da odlučuje i deluje samostalno. Brojne studije su pokazale da helikoptersko roditeljstvo šteti liderskom potencijalu deteta i dovodi do niskog samopoštovanja kod dece i preteranog oslanjanja na roditelje.

3. Samostalno roditeljstvo

Roditeljski stav „sve je dozvoljeno” može da bude rezultat roditelja koji su malo „brljavi” u vaspitanju, kao i preterano popustljivih roditelja koji udovoljavaju svakom hiru svog deteta. Praktično nema vaspitanja dece. Roditelji koji zanemaruju svoju decu puštaju ih da odrastaju uz TV ili Jutjub sve vreme. Oni takođe ne postavljaju granice deci, pa samo oni znaju kako da ih prate. Ova deca imaju tendenciju da nemaju samokontrolu i imaju veliki deficit u komunikacijskim veštinama. Deca kojoj roditelji maze tako što nikada ne govore „ne“ takođe razvijaju slabu samokontrolu i osećaj da imaju pravo.

Advertisement

4. Nedosledno roditeljstvo

Roditelji koji su nedosledni u svom roditeljstvu – ponekad reagujući, topli i podržavajući, drugi put hladni i neosetljivi – šalju detetu različite signale. Ovo može izazvati nesigurnost i preteranu zabrinutost kod deteta. U mnogim slučajevima, deca nedoslednih roditelja pokazuju isti obrazac nedoslednosti – naizmenično toplo i hladno – u svojim međuljudskim odnosima odraslih, piše Citymagazine.si.

Porodica

5 divnih ženskih imena za bebe rođene u decembru i januaru često se biraju, nose posebnu dimenziju sreće

Objavljeno

-

Objavio

Bebe rođene u decembru i januaru unose posebnu radost u domove jer je to vreme praznika, porodičnih trenutaka i okupljanja. Radost vrvi sa svih strana, a rođenje bebe nosi posebnu dimenziju sreće.

Ukoliko i vi očekujete da vam prinova stigne u narednom mesecu, a još niste doneli odluku o imenu koje će vaša beba nositi, predstavljamo vam spisak ženskih imena koja su karakteristična za decu rođenu u zimskom periodu.

Nikolina/Nikolija

Smatra se da je izvedeno od muškog imena Nikola, a prevodi se kao ‘ona što donosi pobedu’ odnosno pobednica.

Snežana

Advertisement

Jasno je da je ovo ime divna asocijacija na sneg i zimu, a davanjem ovog imena detetu veruje se da će ono biti jako, ali i nežno kao pahulja.

Kristina/Hristina

Kako je ime Kristina, poreklom iz grčkog i latinskog jezika, a u isto vreme se i vezuje za ‘čin svetog krštenja’, te time i za ime Isusa Hrista, ima značenje ‘žena hrišćanka’; ‘ona koja je krštena’; ‘osoba koja je božanska’; ‘kći Božija’; ‘miropomazana’; ‘bezgrešna’; ‘ona kojoj se praštaju svi gresi’; ‘ona koja je dar od Boga’; ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’.

Andrijana

Ime Andrijana ima značenje „ona koja je hrabra i borbena“ ili „ona koja je velike snage i velikih sposobnosti“, „ozbiljna žena i veliki prijatelj“.

Advertisement

Vasilija

U januaru se obeležava i slava Sveti Vasilije Veliki, a ime Vasilija sve je češće u našem narodu. Ime označava nešto carski ili kraljevski.

(Yumama/Radmila Ilić)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy