Connect with us

Porodica

Jednostavan trik uz koji vaš mališan nikad više neće pomešati levu i desnu obuću

Objavljeno

-

Svako dete jeste svet za sebe i njihov razvoj jeste indivudalan. Nekada roditelji i nesvesno sabotiraju decu. Ipak, postoje neke opšte smernice i starosni uzrasti kada roditelji počinju da mu objašnjavaju prostornu orijentaciju, odnosno šta je gore a šta dole, napred i nazad, a od navršene druge godine i razliku između leve i desne strane.

Sve te pojmove treba uvoditi u detetov život kroz igru i zanimljiva interaktivna pitanja. Pošto od druge godine dete polako usvaja mogućnost da imenuje delove tela i to tako što ih pokazuje prstićem, tako ćemo ga najlakše stimulisati i da usvoji prostorne pojmove.

Recimo, nakon pitanja: „Gde je Tein nos?“, kad dobijemo odgovor pitamo: „Šta je ispod nosa?“…

Nekad mališani vrlo brzo prisvoje sva ova znanja, ali u većini slučajeva odnos levo-desno zadaje najviše muke pa čak i predškolskoj deci.

Jedna mama je na Tiktoku podelila zanimljiv trik kako da detetu pomognemo da počne da razlikuje levu i desnu stranu, ali i da prestane da brka levu i desnu patofnu u vrtiću.

Advertisement

@athomewithshannon

BEST Mom Hack for KIDS SHOES ON the RIGHT FEET!! #ShowYourAge #momhack #foryou #fyp #momhacks #parentinghacks #lifehacks #momlife #momsoftiktok

♬ Send Me on My Way – Guy Meets Girl

Uzmite samolepljivi stiker sa životinjom koju dete poznaje ili omiljenim likom iz crtaća i presecite ga makazama na levu i desnu polovinu. Levu zalepite u unutrašnjost leve pantofle, a desnu u desnu pantoflu tako da mogu lepo da se vide. Gledano odozgo, formiraće celovitu sliku, poput slagalice, što će detetu omogućiti da pravilno postavi obuću i navuče je bez greške.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Porodica

Ovih 5 rečenica toksični roditelji najčešće govore svojoj deci

Objavljeno

-

Objavio

Prepoznati toksičnog roditelja ponekad može biti vrlo teško, naročito kada je dete još malo i ne zna da razlikuje dobar od lošeg odnosa. Ipak, psiholozi objašnjavaju da postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da bi roditelji mogli da budu toksični, a najlakše ih možemo prepoznati prema rečenicama ili frazama koje izgovaraju svojoj deci.

Oni kažu da velika većina roditelja, često potpuno nesvesno, izgovara svojoj deci određene stvari koje su izuzetno štetne za njegov mentalni razvoj, a ujedno pokazuju da su skloni toksičnim obrascima ponašanja koje koriste u vaspitanju.

Te rečenice su sledeće:

“Zašto ne možeš da budeš kao on/ona“
“Pogledaj šta si uradio/la“
“Zbog tebe se osećam ljuto, loše, tužno…“
“Razočarao/la si me“
“Radim to za tvoje dobro“.

Sve su to, objašnjavaju psiholozi, fraze kojima se koriste toksični roditelji. Oni često upoređuju svoju decu s drugima, krive ih za sopstvena osećanja, doživljavaju ih kao određeni “produžetak“ sebe, a takođe znaju da ih kritikuju zbog bilo kakvih grešaka koje naprave.

Advertisement

Isto tako, toksični roditelji svaki svoj postupak opravdavaju izjavom “radim to za tvoje dobro“ kako bi izbegli preuzimanje odgovornosti ili bilo kakve druge rasprave. To je sve izuzetno loše i negativno deluje na dete, dodaju stručnjaci, a prenosi Index.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy