Connect with us

Porodica

Istina je potpuno drugačija: Psiholog objasnio zašto deca često favorizuju jednog roditelja

Objavljeno

-

Da li ste se ikada zapitali zašto deca ponekad favorizuju jednog roditelja?

Ako ste pomislili da je to zato što dete više voli mamu ili tatu, mogli biste se iznenaditi jer je istina potpuno drugačija.

Naime, deca, posebno ako su mlađa od pet godina, oslanjaju se na svoju porodicu da zadovolji svoje potrebe.

Favorizovanje jednog roditelja u odnosu na drugog nije lične prirode, kažu stručnjaci, već se zasniva isključivo na osnovnim obrascima preživljavanja.

Kako piše Tini Beans, kada dete jednom prepozna jednog roditelja kao „dostupnijeg” od drugog, pokušava da tako i ostane jer je njegova potreba za brigom i čvrstim, stabilnim odnosom presudna u tom slučaju.

Advertisement

Dete tako štiti i preferira odnos sa jednim od roditelja jer se pokazalo doslednijim u pružanju rezultata. Psiholog Sara Alperin se slaže sa ovim.

„Favoriziranje jednog roditelja nema apsolutno nikakve veze sa detetovim nedostatkom ljubavi prema drugom roditelju. Ovo je čisto oblik njegove sposobnosti da prepozna put najmanjeg otpora ka zadovoljavanju svojih osnovnih potreba. Mnogi roditelji su zabrinuti jer misle da ih dete ne voli ili da ima zamerku na njih, pa im je draži drugi roditelj, ali to nije tačno“, objašnjava Alperin.

„Ako ste roditelj čije vas dete ponekad odgurne, savetujem vam da ga ne krivite, već mu dajte do znanja da ste na raspolaganju ako mu na kraju zatrebate. Važno je da dete zna da poštujete njegov izbor i da ga volite, bez obzira na sve“, dodaje on.

Dakle, kada deca prepoznaju najpouzdaniji, najčvršći odnos sa jednim roditeljem, osloniće se na njega jer im je to u tom trenutku najjednostavnije rešenje.

Isto tako, psiholog naglašava da se favorizovanje često menja u zavisnosti od toga šta je detetu u svakom trenutku važno i šta ga zanima.

Advertisement

Porodica

5 divnih ženskih imena za bebe rođene u decembru i januaru često se biraju, nose posebnu dimenziju sreće

Objavljeno

-

Objavio

Bebe rođene u decembru i januaru unose posebnu radost u domove jer je to vreme praznika, porodičnih trenutaka i okupljanja. Radost vrvi sa svih strana, a rođenje bebe nosi posebnu dimenziju sreće.

Ukoliko i vi očekujete da vam prinova stigne u narednom mesecu, a još niste doneli odluku o imenu koje će vaša beba nositi, predstavljamo vam spisak ženskih imena koja su karakteristična za decu rođenu u zimskom periodu.

Nikolina/Nikolija

Smatra se da je izvedeno od muškog imena Nikola, a prevodi se kao ‘ona što donosi pobedu’ odnosno pobednica.

Snežana

Advertisement

Jasno je da je ovo ime divna asocijacija na sneg i zimu, a davanjem ovog imena detetu veruje se da će ono biti jako, ali i nežno kao pahulja.

Kristina/Hristina

Kako je ime Kristina, poreklom iz grčkog i latinskog jezika, a u isto vreme se i vezuje za ‘čin svetog krštenja’, te time i za ime Isusa Hrista, ima značenje ‘žena hrišćanka’; ‘ona koja je krštena’; ‘osoba koja je božanska’; ‘kći Božija’; ‘miropomazana’; ‘bezgrešna’; ‘ona kojoj se praštaju svi gresi’; ‘ona koja je dar od Boga’; ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’.

Andrijana

Ime Andrijana ima značenje „ona koja je hrabra i borbena“ ili „ona koja je velike snage i velikih sposobnosti“, „ozbiljna žena i veliki prijatelj“.

Advertisement

Vasilija

U januaru se obeležava i slava Sveti Vasilije Veliki, a ime Vasilija sve je češće u našem narodu. Ime označava nešto carski ili kraljevski.

(Yumama/Radmila Ilić)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy