Connect with us

Porodica

Fraza kojom ćete smiriti decu: Svađe i čarke prestaju momentalno

Objavljeno

-

Svađe i prepirke dece su jedna od onih univerzalnih stvari koje „trigeruju“ svakog roditelja

Kada imate dvoje ili više dece, odlično znate da je ponekad nemoguće izaći na kraj sa njima, posebno kada dođe do čarki i sitnih neslaganja.

Roditelji ponekad nemaju pravi način kako stati tome na put, pa se neretko desi i da povise glas, ali posle ovog saveta nema više potrebe za tim. Često govorimo deci šta ne treba da rade, a zaboravljamo da im treba podučavanje i smernice o tome šta treba da rade.

Najbolje je da upotrebite rečenicu koja će u kratkom roku smiriti strasti i decu umiriti i „dozvati ih pameti“.

Osećam se ________ kada ________ i treba mi da ugodiš _________.

Advertisement

Ova fraza ne samo što počinje sa „osećam“ i tako će držati fokus na detetu koje govori, a ne na napadu na brata ili sestru, već pokazuje šta se to krije iza njihovih emocija i šta je to što je njima potrebno kao i šta može da leži ispod njihovih osećanja, piše „Parents with confidence“.Evo nekoliko primera.

„Osećam se preplavljeno kada razgovarate sa mnom dok radim domaći zadatak i treba mi da mi date 10 minuta“.

„Osećam se ljuto kada me nazivaš glupim i treba mi da me ne prozivaš“.

„Osećam se izostavljeno kada više igraš sa bratom nego sa mnom, a i meni je potrebno malo vremena za igru sa tobom“.

Ova fraza za decu koja se tuku ili se svađaju razbija defanzivnost i reaktivnost, a takođe daje drugom detetu specifične informacije koje su im potrebne da pozitivno napreduju.

Advertisement

(Ona.rs)

Porodica

5 divnih ženskih imena za bebe rođene u decembru i januaru često se biraju, nose posebnu dimenziju sreće

Objavljeno

-

Objavio

Bebe rođene u decembru i januaru unose posebnu radost u domove jer je to vreme praznika, porodičnih trenutaka i okupljanja. Radost vrvi sa svih strana, a rođenje bebe nosi posebnu dimenziju sreće.

Ukoliko i vi očekujete da vam prinova stigne u narednom mesecu, a još niste doneli odluku o imenu koje će vaša beba nositi, predstavljamo vam spisak ženskih imena koja su karakteristična za decu rođenu u zimskom periodu.

Nikolina/Nikolija

Smatra se da je izvedeno od muškog imena Nikola, a prevodi se kao ‘ona što donosi pobedu’ odnosno pobednica.

Snežana

Advertisement

Jasno je da je ovo ime divna asocijacija na sneg i zimu, a davanjem ovog imena detetu veruje se da će ono biti jako, ali i nežno kao pahulja.

Kristina/Hristina

Kako je ime Kristina, poreklom iz grčkog i latinskog jezika, a u isto vreme se i vezuje za ‘čin svetog krštenja’, te time i za ime Isusa Hrista, ima značenje ‘žena hrišćanka’; ‘ona koja je krštena’; ‘osoba koja je božanska’; ‘kći Božija’; ‘miropomazana’; ‘bezgrešna’; ‘ona kojoj se praštaju svi gresi’; ‘ona koja je dar od Boga’; ‘žena koju je sam Gospod poslao među ljude’.

Andrijana

Ime Andrijana ima značenje „ona koja je hrabra i borbena“ ili „ona koja je velike snage i velikih sposobnosti“, „ozbiljna žena i veliki prijatelj“.

Advertisement

Vasilija

U januaru se obeležava i slava Sveti Vasilije Veliki, a ime Vasilija sve je češće u našem narodu. Ime označava nešto carski ili kraljevski.

(Yumama/Radmila Ilić)

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy