Connect with us

Porodica

Deca koja često čuju ove rečenice od roditelja postaju srećne i samopouzdane osobe

Objavljeno

-

Svi roditelji žele da njihova deca budu srećna i samopouzdana. Neka deca to mogu lakše postići, a nekoj je potrebno malo više podrške. Bez obzira na to, važno je da im date vreme, ljubav i pažnju.

Life coach Lisa Petsinis je navela izraze koji mogu pomoći deci da odrastu u srećne ljude koji imaju samopouzdanja da se izbore sa svim nedaćama.

1. „Zahvalan/na sam na tebi.“

Naša deca moraju da znaju kako se mi osećamo kao njihovi roditelji. Kada deci kažemo da smo im zahvalni, osećaće se posebno. „Ovo ih takođe uči zahvalnosti“, istakla je Petsinis za YourTango.

2. „Ponosan/na sam na tebe.“

Da bi razvila samopouzdanje, deci je potrebna potvrda i ohrabrenje. Možemo im reći: „Ponosan sam na to kako se nosiš sa ovim izazovom.“ Važno je da ih pohvalimo i kažemo im da smo ponosni, pa da deca to ponovo urade.

3. „Možeš ti to!“

Bez obzira na izazov, decu treba podsetiti da mogu da podnesu bilo šta. „Dajte im nadu i samopouzdanje i pomozite im da izgrade poverenje u sebe“, napominje Petsinis.

Advertisement

4. „Žao mi je.“

Način na koji deca uče da kažu „izvini“ je slušajući roditelje kako to govore. Ako ih prisiljavate da se izvine, osećaju stid. Ako im kažemo kada nam je žao, to ih uči da smo svi ljudi i da svi ponekad grešimo. Kao rezultat toga, ona će razviti toleranciju.

5. „Tako sam srećan/na što te vidim.“

Nijedno dete ne želi da bude dočekano podsetnicima, pitanjima ili prigovaranjem kada dođe iz škole. Zato moramo na trenutak zaboraviti na naporan dan ili sve što deca moraju da urade te večeri. „Duboko udahnite i pogledajte svoje dete kao da ga vidite prvi put. Izrazite da je to što ste ga videli bio najbolji deo vašeg dana“, savetuje Petsinis.

6. „Volim te.“

Roditelji ponekad, možda, uzimaju zdravo za gotovo da njihova deca znaju da su voljena. Međutim, „volim te“ nikada se ne može reći dovoljno. Biće teških dana kada će se deca možda pitati da li su voljena. „Ne ostavljajte sumnju. Dajte im sigurnost da znaju da su voljeni i da ništa to nikada neće promeniti“, zaključila je Lisa Petsinis, prenosi Index.

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Porodica

Kada roditelj istuče dete, evo šta se događa: Objašnjenje čuvenog ruskog psihologa šokiralo je svet

Objavljeno

-

Objavio

Ruski psiholog s praksom dugom 30 godina, Mihail Labkovski poslao je jedan apel svim roditeljima: „Tući dete znači slomiti njegovu veru u život!“, piše Stil Kurir.

Prijatelji, hteo sam vam reći zašto ne smete da tučete decu (ako vam iz nekog razloga to nije očigledno), rekao je na početku ovaj psiholog.

Kada smo u stanju stresa, na primer, pretnja nam “visi iznad glave”, rugaju nam se ili nam nanose fizičku bol – grupa takozvanih glukokortikoidnih hormona se oslobađa u krvi. Ovu su “hormoni stresa” koji su odgovorni za reakciju na napad “udari ili beži”.

Ovaj proces je prilično složen i dugotrajno utiče na telo. Zbog toga se kod dece u prisutnosti roditelja ovi hormoni ne oslobađaju u krvi. Tako priroda štiti detetovo telo u razvoju od dodatnog opterećenja.

Ako roditelj sam postane izvor stresa, tada dete neće to nasilje percipirati kao opasnost. Odnosno, nema stresa, njemu je to “normalno”, sve je u redu, tako mora da bude jer dolazi od roditelja.

Advertisement

Šta mislite, u kakvu će osobu izrasti vaše dete koje od malih nogu veruje da su nasilje i agresija normalno stanje?

A što će se dogoditi ako dijete dođe u dodir sa stvarnom prijetnjom od odrasle osobe?

Odgovoriću vam s psihološkog, a ne fiziološkog stajališta.

Postoje dva scenarija: dete će postati agresor ili žrtva.

Tući dete znači slomiti njegovu veru u život.

Advertisement

Molim vas da pronađete snagu u sebi i shvatite koliko nije u redu tući decu! Moguće je da ste i sami bili pretučeni u detinjstvu i sigurno se i dan danas sećate tih batina kao najbolnije stvari u detinjstvu.

Prijatelji, ovo je vrlo ozbiljna i vrlo važna tema. Iskreno se nadam da ćete shvatiti o čemu vam pričam.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h