Connect with us

LIFESTYLE

Najčešći simptom korone, a nije povišena temperatura

Objavljeno

-

Foto: Depositphotos/ 9nong

Koronavirus „vlada“ našim životima već skoro godinu dana, ali zahvaljujući brojnim istaživanjima i studijama, svet danas mnogo bolje poznaje virus nego u ranim danima pandemije.


Istraživanja nastavljaju da razotkrivaju činjenice o virusu uključujući i novu studiju koja prezentuje najčešći mogući simptom: mijalgiju, odnosno bol u mišićima.

Napredak razumevanja simptoma povezanih sa kovidom 19 takođe bi moglo da pruži pomoć u okončanju ove pandemije.

Istraživači sada analiziraju ogroman broj zdravstvenih podataka koji su stvoreni tokom pandemije, kako bi pružili jasniju sliku simptoma povezanih sa kovidom 19. Nedavna studija objavljena u časopisu „British Medical Journal“ nastojala je da karakteriše simptome kovida 19 u populaciji na Islandu.

Studija se sastojala od svih pojedinaca kod kojih je test bio pozitivan na koronavirus između 17. marta i 30. aprila 2020. godine.

Advertisement

Među 1.564 osobe pozitivne na SARS-CoV-2, najčešći simptom bio je mijalgija.

Mijalgija obično opisuje bolove u mišićima – odnosno u ligamenata, tetivama i fascijama, mekim tkivima koja povezuju mišiće, kostima i organima. Mijalgiju (55 odsto) pratile su glavobolja (51 odsto) i sugi kašalj (49 odsto). Groznica i otežano disanje bili su ređi nego što je ranije prijavljeno.

Izvor: b92

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ishrana

Paradajz ima jednu vrlo opasnu nuspojavu: Neki ljudi ne bi smeli da ga jedu, evo šta može uzrokovati

Objavljeno

-

Objavio

Svež paradajz se sve češće može videti na pijacama i supermarketima, a malo je stvari koje pružaju toliko zadovoljstva kao sočan, zreo paradajz. Ali da li je konzumacija paradajza uvek bezopasna?

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), jedan sirovi crveni paradajz srednje veličine sadrži 12,3 miligrama kalcijuma, 13,5 miligrama magnezijuma, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalijuma. Ovi podaci naglašavaju visoku nutritivnu vrednost paradajza, što ga čini odličnim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Neki bi to trebali izbegavati

Dok mnoge namirnice gube deo svoje nutritivne vrednosti tokom kuvanja, paradajz zadržava većinu svojih vitamina i minerala. Na primer, količina kalijuma, koja iznosi 292 miligrama u svežem paradajzu, pada na samo 268 miligrama kada se paradajz kuva, prema USDA. To znači da kuvani paradajz i dalje pruža značajne nutritivne prednosti.

Uprkos ovim pozitivnim karakteristikama, postoje situacije u kojima treba izbegavati konzumaciju paradajza. Osobe koje pate od čira na želucu treba da budu oprezne, jer paradajz može pogoršati simptome i može se javiti bol u stomaku, nadimanje, mučnina, podrigivanje ili osećaj sitosti. Ovo je važno imati na umu kako biste izbegli potencijalne zdravstvene komplikacije.

Paradajz je svakako zdrava hrana koja može da obogati bilo koji varivo ili testeninu, ali kao i kod svake hrane, važno je uzeti u obzir individualne zdravstvene potrebe i uslove.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h