Connect with us

Ljubav

Direktor ili pregovarač: Kakva ste „ljubavna ličnost“?

Objavljeno

-

Hoće li privlačnost brzo sagoreti ili će prerasti u dugotrajnu vezu? Da li je on onaj pravi, da li je pred nam budućnost ili nismo stvoreni jedno za drugo? Ovo su pitanja koja svako od nas postavlja na početku veze.

Odgovorom na ta pitanja se pozabavila ugledna antropološkinja dr Helen Fišer, autorka knjige „Zašto on? Zašto ona?“ koja tvrdi da se sasvim pouzdano može odrediti je li pred parom srećna budućnost ili ljubavni brodolom. Formula za pravu ljubav postoji, a temelji se na koktelu hemikalija mozga, tvrdi dr Fišer.

Naime, baš kao što je za ukusan koktel potrebno pomešati sastojke koji se savršeno „slažu’“ i recept za srećnu ljubav temelji se na „hemiji“, tačnije na pravoj mešavini hormona, odnosno hemikalija u mozgu koju definišu karakter i ponašanje.

U zavisnosti od toga da li je dominantan uticaj serotonina, estrogena, testosterona ili dopamina, postoje četiri tipa ličnosti – istražitelj, graditelj, pregovarač i direktor, kaže dr Fišer.

Svaki od ovih tipova ljubavnika pod uticajem je određenih moždanih hemikalija pa ima svoju jedinstvenu kolekciju osobina ličnosti.

Advertisement

Pregovarač

Pregovarač je pod dominantnim uticajem hormona estrogena. Iako je poznat kao ženski polni hormon, imaju ga i muškarci, pa mnogi od njih pripadaju upravo ovom tipu. Pregovarač je maštovit, kreativan, intuitivan, saosećajan, strpljiv, ljubazan i sposoban izraziti svoje osećanja. Odlikuju ga dobre verbalne i socijalne veštine, pa spretno pronalazi prave reči. Uverljivi su i prave diplomate, mada ponekad previše teoretišu.

Pregovarači iz redova poznatih su na primjer Gandi, Karla Bruni-Sarkozi i Keri Bredšo, zvezda serije Seks i grad. Pregovarači su pravi virtuozi u „rukovanju“ ljudima. Instinktivno znaju što drugi misle i osećaju. Vešto čitaju izraze lica, držanje tela, gestikulaciju i ton glasa. Skloni su introspekciji i samoanalizi, pA uživaju u putovanju kroz svoje misli.

Ni u vezi nisu površni, vole da kopaju dublje kako bi otkrili sve jake, ali i slabe tačke u svom odnosu s partnerom. Kad donose odluke, uzimaju u obzir čitav niz varijabli i razmatrajući sve načina pristupa problemu zbog čega se dobro snalaze i u nedefinisanim situacijama. Ipak, zbog prevelike potrebe da preispituju i istražuju sve mogućnosti lako zaglave u razmišljanju koje je suprotno konkretnoj akciji, te se ponekad čine neodlučnim. I u vezi su skloni da analiziraju sve do najsuptilnijih detalja, što partneru može postati prenaporno.

Ako ste pregovarač – čuvajte se svog preterano diplomatskog nastupa, kako partner ne bi pomislio da ste beskičmenjak i bez stava. Kada upoznate osobu koja vam se zaista sviđa, oduprite se svom porivu za beskrajnim i detaljnim analizama njenih vrlina i mana pa krenite u akciju.

Advertisement

Ako ste u vezi s pregovaračem – imajte na umu da on nije uvek direktan i otvoren, stoga čitajte i između redova. Potpuno ćete ga osvojiti ako pronađete način da dodatno stimulišete njegovu bujnu maštu. Ne ustručavajte se da pregovaraču pričate o sebi, jer on voli da čuje šta vi mislite i osećate.

Direktor

Direktori su pod dominantnim uticajem testosterona. Iako je to muški polni hormon, on je prisutan i kod žena pa mnoge pripadaju ovom tipu. Direktori su analitičari i logičari, direktni u nastupu, realni i odlučni kada se nađu oči uoči s problemima. Misaoni su tipovi i brzo donose odluke čak i kada su suočeni s teškim izborima. Genijalni su teoretičari i hrabro iznose svoje ideje spremno preuzimajući posledice.

Dobro im leži sve što se zasniva na pravilima pa su nadareni za mehaniku, matematiku, računare, finansije, arhitekturu, ali i sport i muziku. Interesi su im ponekad uski, ali ih istražuju dubinski i temeljno. Ambiciozni su i odlikuje ih takmičarski duh, žele da budu prvi i najbolji, a naouružani su brojnim veštinama, cilj najčešće i ostvaruju. Oni su istrajni i ćesto pobeđuju.

Racionalna analiza, logičko razmišljanje i objektivnost njihova su temeljna snaga, ali, direktori su često emocionalno ograničeni i suzdržani pa se, posebno kada su zaokupljeni poslom ili ličnim ciljevima, mogu činiti kao ravnodušni, daleki i hladni. Mogu biti žestoko zaštitnički raspoloženi prema onima koje vole.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ljubav

Postoji čak šest razloga zbog kojih žene plaču tokom seksa

Objavljeno

-

Objavio

Nije retkost da neko zaplače tokom ili nakon seksa.

Možda ste i vi plakali, ili je možda vaš partner plakao „kao kišna godina“, a ništa niste razumeli… Međutim, stručnjaci tvrde da je to sasvim normalno.

Ekspertkinja za brak i porodicu, Rejčel Rajt, tvrdi da je ovo način na koji nam telo govori da ima previše emocija. Bilo pozitivno ili negativno.

„Plač je emocionalno znojenje, ali mnogi misle da to ‘znojenje’ dolazi u neprijatnom trenutku”, objasnila je Rajt i navela razloge zbog kojih žene najčešće plaču tokom ili posle seksa.

1. Hormoni besne

Trudnoća, PMS ili neki treći razlog? Nije važno u kojoj ste tačno fazi života, ali ako se radi o hormonskim promenama, nemojte se iznenaditi ako se rasplačete tokom reklame za zimske gume jer ste se setili da ste zaboravili da promenite gume na svom limenom ljubimcu. Ili ako ste usred seksa sa svojim partnerom. Sve je to normalno.

Advertisement

2. Pijani ste

Da li vam je potrebno dodatno objašnjenje za ovo?

3. Osećate neverovatnu bliskost sa svojim partnerom

Da, ovo takođe može biti razlog za suze. Ponekad ne postoje reči koje bi dovoljno dobro opisali vašu vezu, a to je dovoljno dobar razlog da pojedinci puste poneku suzu. U stvari, to je način na koji telo pokazuje emocije, a tokom seksa se oslobađa oksitocin, koji promoviše vezu, poverenje i empatiju, tako da suze više ne zvuče tako nelogično, zar ne?

4. Tugujete ili vas je situacija podsetila na nešto ružno

Ako je član porodice ili neko sa kim ste bili bliski nedavno preminuo, nemojte se iznenaditi ako plačete tokom seksa.
Isto važi i ako seksualne odnose povezujete sa negativnim trenucima u životu.

5. Boli (na dobar ili loš način)

Bolan seks može izazvati plač, pa bi bilo dobro razmisliti o korišćenju lubrikanta. Međutim, ako se ovaj bol javlja pri svakom snošaju, umesto da plačete svaki put, trebalo bi da zakažete pregled kod ginekologa.

Međutim, seks ponekad može biti bolan na dobar način. To jest, može pružiti zadovoljstvo.

Advertisement

„Fizički bol i zadovoljstvo aktiviraju isti deo mozga, tako da je moguće da plačete od bola i zadovoljstva u isto vreme“, objasnio je Rajt.

6. Osećate stid ili krivicu

Neke žene su priznale svojim terapeutima da osećaju da ne zaslužuju zadovoljstvo.

„One misle da ako su majke, treba da se fokusiraju na svoju decu, a ne na svoje zadovoljstvo. To je pogrešno. Prvo morate da se brinete o sebi, da biste mogli da brinete o drugima. Ako vas je sramota zbog seksualnog odnosa aktivnost uopšte, onda treba da istražite o čemu se radi van spavaće sobe“, kaže terapeut.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h