Connect with us

Ljubav

Čuveni psiholog tvrdi: Za srećan brak potrebne su dve potpuno kontradiktorne stvari

Objavljeno

-

Beloruski psiholog Pavel Zigmantovič je jedan od najpoznatijih tamošnjih stručnjaka, a sam kaže da dopre do najmanje 100. 000 ljudi mesečno putem svojih knjiga, članaka, video zapisa ili kurseva. Zigamntovič se zalaže za teoriju da je čovek sam kovač svoje sreće, ali da su mu za to neophodni i trud i znanje.

Zigmantovič, koji se od 2001. aktivno bavi ovom profesijom, redovno objavljuje na svom sajtu tekstove posvećene svakodnevnim, čestim problemima ljudi, kako bi im pomogao da prevaziđu određene prepreke i nauče ponešto o sebi, ali i drugima, piše Žena Blic.

Ovog puta prenosimo njegov tekst o braku i tome šta je potrebno za (ne)uspeh u istom.

Brak je paradoks. Cela poenta braka jesu stalni paradoksi. Evo i moje dve omiljene teze koje svedoče u prilog tome da je brak jedna paradoksalna veza.

To su:

Advertisement

1. Stvaranje bezbednog okruženja u vezi koje se stalno neguje i podstiče

2. Ne pristajte na vezu koja vam ne odgovara

Ljudi, kada ih čuju, najčešće budu zbunjeni, jer se ove dve teze međusobno potiru. Jer ako stvorite sigurno, lepo okruženje, onda je potrebno da svom supružniku ugodite u svemu, zar ne?

S druge strane ako ne pristajete na vezu koja vam se ne sviđa, onda morate da okrenete leđa ideji koja podrazumeva da budete popustljivi prema tuđim hirovima. Deluje kao da se ove dve teze ne mogu kombinovati. Naravno da mogu! Setite se šta sam rekao – brak je izgrađen na paradoksima.

Mnogi stvaraju to lepo, domaće okruženje i oblikuju sebe prema partneru, trudeći se da mu bude što udobnije. Ali, to ne treba da radite!

Advertisement

Jasno i glasno vam kažem – ne treba da budete previše prijatni u vezi ili da u potpunosti ugađate partneru. Na neki nepoznat način to sve uništava. Zašto to tako funkcioniše, ni sam ne razumem u potpunosti. Međutim, video sam mnogo puta u karijeri i siguran sam u to – što je čovek pitomiji i više udovoljava partneru, to brže odlaze od njega.

Možda, ali kažem možda, to dolazi usled toga što ta dobra, nazovimo je udobna, osoba postaje previše popustljiva i oslobađa bračnog druga od bračnih obećanja.

Možda, ali kažem možda, udobna osoba postaje nezanimljiva ili nevidljiva. Većina želi da pobegne od toga.

Možda, ali kažem možda, svojom željom da postane izuzetno udobna, jednostavno uguši drugu stranu brigom. Što je, opet, odbojno.

Generalno, ima mnogo objašnjenja, ali ne mogu da garantujem za njihovu verodostojnost. Ali jedno je sigurno – što osoba više želi da ugodi svom supružniku, to se supružnik brže udaljava od njega. Na kraju – udaljava se toliko da je razvod neminovan.

Advertisement

Šta onda uraditi?

Za početak, vredi uzeti zdravo za gotovo ono što sam napisao na samom početku. Brak je, dragi moji prijatelji, izgrađen na paradoksima! Da, neophodno je stvoriti sigurno okruženje u kome imamo sve, ali u isto vreme ne možete pristajati na sve što vam ne odgovara. To je paradoks!

Morate da pronađete ravnotežu – tačku između udobnosti za sebe i udobnosti za partnera. Između stvaranja sigurnog okruženja i održavanja odnosa koji vama odgovora.

Ovo nije lako učiniti! Morate se truditi, morate tražiti opcije. Traganje za opcijama koje odgovaraju i jednoj drugoj strani je veliko mučenje. Pošteno ćete se oznojiti dok to ne pronađete. Komplikovano je. Ali bračni život nije šetnja parkom. Potrebno je uključiti mozak.

Vremenom se pojavljuje vešztina, razvijaju se efikasne strategije i sve postaje bolje. Zato se nemojte zadovoljiti vezom koja vam ne odgovara i stvorite udobno okruženje. Nije lako, ali rezultat je impresivan – srećan brak.

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ljubav

Na svetu postoje samo dva tipa zavodnika, otkrijte koji ste vi

Objavljeno

-

Objavio

Svi imate barem jednog poznanika koji se ponaša kao da flertuje sa svima. Skoro svaki put on je uz nekoga novog, iako to ne znači da on stalno izlazi i spava unaokolo sa svima.

On flertuje radi – samog flerta. To ga zabavlja.

I kada god pomislite da će sigurno otići kući s nekim s kim je celu noć razgovarao – to se ne dogodi. Čak mu se taj neko ni ne sviđa…

Očigledno, ovaj način flertovanja, sve vreme, ima mnogo pristalica.

Za druge je ovakva vrsta ponašanja zbunjujuća, jer mnogi kad flertuju, to čine stvarno, s namerom. Kada oni zavode, žele da njihovo flertovanje rezultira barem ‘nečim’…

Advertisement

Iako, kada ste u vezi, ne mora značiti da nemate simpatija. Ali verovatno ćete se suzdržati da kažete prijatelju, koji vam je simpatičan, da je njegova nova devojka srećnica. Jer zašto se mučiti govoreći mu da mislite da je sladak kada ste oboje zauzeti…

Za neke flert nije cilj, već putovanje.

Flert je zabavan jer se zbog njega osećate poželjno i pomaže vam da ostanete u kontaktu sa svojim senzualnim bićem.

Znate onog prijatelja zbog kojeg, otkad ga poznajete, svaki put kad ga vidite osećate trnce, crvenite i mucate i uvek se nekako udaljavate od njega, misleći da je zaljubljen u vas. To je onaj dečko što vas dodiruje po ruci dok razgovarate, slatko izgovara vaše ime i uvek je izuzetno entuzijastičan.

Ali problem je što je on takav sa svima. On ne flertuje – on je samo prijateljski nastrojen.

Advertisement

Postoje tipovi kojima je lakše da koketiraju s onima koji mu se jednostavno ne sviđaju, jer kad im se neko jako sviđa, preuzima ih urođena sramežljivost.

Mnogi muškarci koji su u braku, takođe flertuju, jer im je zabavno i misle da je ženama dobro kad se osećaju poželjnima.

Oni koji flert smatraju zabavnom igrom, smatraju da ne treba da prestanu da rade samo zato što bi neko drugi mogao pogrešno da ih shvati. Ne radi se uvek o reakciji, već o tome što zavodnik ima od toga. Čak i ako mu druga osoba ne uzvraća koketiranje, zavodnik može da se oseća seksi. Skoro da više vole flert nego seks, reći će mnogi zavodnici.

Neki koketiraju sa svima – iz bilo kog razloga – možda zato što znaju da su dobri u tome. Kad to rade s nekim ko im se stvarno sviđa, može biti tako uzbudljivo, čak i ako zapravo ne rezultira ničim fizičkim. Može im dati onaj skoro trajni osećaj leptirića u stomaku, za čim zapravo žude, donosi YourTango.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h

Generated by Feedzy