Connect with us

LIFESTYLE

KAKO DO PREJAKOG IMUNITETA? Jedan VITAMIN igra ključnu ULOGU!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Naučite da prepoznate signale koje vam telo šalje


Naizgled, stvar je jednostavna – samo 15 do 20 minuta na suncu će vam obezbediti dovoljno vitamina D za ceo dan.

Ali, šta da radite zimi, kada je sunca malo ili ste sprečeni da izlazite tokom dana.

Kako da prepoznate simptome nedostatka vitamina D?

Budući da je ovaj vitamin ključan za održavanje imuniteta i pravilnog metabolizma, veoma je važno da prepoznate znake koje vam telo šalje.

Advertisement

Bol u kostima

“Vitamnin D reguliše metabolizam kalcijuma i fosfata, i veoma je važan u očuvanju čvrstih i jakih kostiju. U slučaju nedostatka vitamina D, može doći do bolova u kostima i tetivama. U slučaju ektremnog nedostatka ovog vitamina, kosti postaju meke i podložne lomljenju”, navodi profesor Nikol Avena.

Fizička slabost

Da, fizička slabost. Jedna studija je pokazala da je slabost u mišićima siguran pokazatelj nedostatka vitamina D.

Umor i letargija

Advertisement

Osećanje umora i letargije su takođe znaci manjka vitamina D. Veliko američko istraživanje je dokazalo da je kod 77 odsto pacijenata sa nedostatkom vitamina D, utvrđen stalni osećaj zamora. Međutim, kada se nivo vitamina normalizovao, umor se značajno smanjio.

Depresija

Utvrđeno je postojanje veze između nedostatka vitamina D i depresije. Jedna studija je utvrdila da grupe koje imaju najveće šanse za manjak vitamina D (stariji, adolescenti, gojazni, hronični bolesnici…), istovremeno imaju i najveći rizik od depresije. Drugo istraživanje je pokazalo da je u većini slučajeva, ako se osećate neraspoloženo, a ne znate razlog za to, krivac nedostatak vitamina D.

Grčevi u mišićima

Osim osećaja slabosti u mišićima, najverovatnije ćete kao dodatni simptom imati i grčeve. Iako je to suptilan znak, oni mogu biti nagoveštaj manjka vitamina D.

Izvor: Espreso

Advertisement

Horoskop

Ova 4 horoskopska znaka do kraja 2023. godine ubošće pravi džekpot života

Objavljeno

-

Objavio

Zagazili smo u poslednju kalendarsku trećinu 2023. godine, a tranzit godišnjih doba po pravilu donosi igru planeta na nebu. Nekoliko znakova Zodijaka posebno će profitirati u mesecima pred nama, čekaju ih izuzetno prijatna iznenađenja

Lav

Tranziti su na vašoj strani, što znači da ćete biti nagrađeni za svoj trud i rad. Tokom ovog perioda dobićete priznanje koje zaslužujete za svoja dostignuća, kako u ličnom tako iu profesionalnom životu. Poznato je da su Lavovi samouvereni i odlučni. Zbog svoje prirodne harizme, možete motivisati i inspirisati one oko sebe koji vas vide kao lidera. Imaćete priliku da predstavite svoje kreativne ideje i vizije. Vaša sposobnost da definišete svoje ciljeve i radite na njima dovešće do izvanrednih dostignuća, piše Atma.

Rak

Ako budu pratili svoju intuiciju i hrabro krenuli putem promena, mogu očekivati značajan finansijski uspeh. Iako će ovo putovanje biti izazovno, Rakovi će svojom odlučnošću i željom za podizanjem standarda života uspeti da prevaziđu prepreke. Na polju ljubavi, Rakovi će se suočiti s potrebom da se oslobode starih, nefunkcionalnih veza. Ovaj period može biti emotivno izazovan, ali završetak starih veza će stvoriti prostor za novu, ispunjavajuću romantičnu vezu. Neki Rakovi će čak imati mogućnost stupanja u brak tokom ove godine.

Advertisement

Devica

Verovatno će im biti poveren odgovoran projekat koji će značajno doprineti njihovom budžetu. Finansijska sreća će pratiti Device, a mogućnosti za razvoj karijere će se otvoriti. Na planu ljubavi, Device će se osloboditi starih obrascima traženja idealnog partnera i fokusirati se na osobe u svom okruženju. To bi moglo dovesti do divnih ljubavnih priča koje će se eventualno pretvoriti u brak.

Blizanci

Blizanci će doživeti dramatične promene uključujući mogućnost promene posla ili čak preseljenja u drugi grad. Iako će ove promene nositi sa sobom izazove, otvoriće i nove mogućnosti u širem okruženju. Tokom ovih promena, Blizanci bi mogli upoznati osobu koja će se pokazati kao savršeni ljubavni partner. Ova godina podseća Blizance da ne gube veru u ljubav, bez obzira na izazove koji se mogu pojaviti. Sve u svemu, poslednja četiri meseca 2023. godine nosi obećavajuće mogućnosti za Raka, Devicu i Blizance. Ključni faktori za ostvarenje uspeha na ljubavnom i poslovnom planu su hrabrost, istrajnost i otvorenost za promene.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h