Connect with us

LIFESTYLE

EVO ŠTA ĆE VAM SE DESITI AKO TRPITE I NE ODETE U WC: Ovo je zastrašujuće (VIDEO)

Objavljeno

-

Wc šolja, Foto: Profimedia

Sigurno se i vama mnogo puta u životu desilo da ste imali osećaj da će vam “bešika pući” od toga koliko vam se piški, a da niste bili u prilici da odete u WC. No, da li je opasno suzdržavati se.

Često se u kolokvijalnom govoru čuje da neka osoba kaže: „Pući će mi bešika“, a zapravo hoće da kaže da ukoliko u što skorijem roku ne bude stigla do toaleta, može da bude svašta… Potreba za mokrenjem može da nas snađe bilo kad i bilo gde, pa čak i usred važnog sastanka ili kad smo zapeli u saobraćaju.

Da zaista može da da se desi nešto strašno, dokaz je priča o tome da je čuveni astronom Tiho Brahe, smatrajući da je nepristojno da napusti jedan svečani prijem kako bi obavio malu nuždu, umro par dana nakon što mu je bukvalno eksplodirala bešika.

Kako pokazuju istraživanja urologa, zdrava bešika prosečne odrasle osobe u stanju je da u sebi uskladišti oko pola litre tečnosti, što je otprilike dve pune čaše mokraće. Toliko će podneti vaši mišići zatvarači, takozvani sfinkteri, pre nego što vas okolni nervni panično ne upozore da je krajnje vreme da odete da mokrite, inače će biti zlo i naopako.

Bez mogućnosti odlaska u toalet većina će zadržavati urin. Međutim, ako vam ovo postane navika, možda nećete proći kao Tiho Brahe, ali prete vam nezgodne nuspojave.

Mokraćni mehur je mišićni organ smešten u karlici, a podržavaju ga okolni mišići karlice. Nervni sistem je odgovoran za slanje signala zbog kojih postajete svesni da je potrebno isprazniti bešiku.

Snažnu potrebu za mokrenjem obično osetimo čim je kapacitet bešike 75 odsto pun. Ipak, mi i dalje možemo da kontrolišemo njegovo pražnjenje, jer spoljni sfinkter zatvara mokraćnu cev i on je, za razliku od unutrašnjeg sfinktera, pod kontrolom vaše volje.

Međutim, zadržavate li mokraću predugo i prečesto, to može da dovede do preteranog širenja bešike i gubitka kontrole nad njom. Osim toga, sfinkter možda neće pravilno funkcionisati ukoliko se urin često zadržava.

S vremenom, može čak da dođe do toga da sfinkter ne može više da se opusti. Zbog toga dolazi do predugog zadržavanja urina u bešici i nakupljanja bakterija.

Horoskop

OVA 4 ZNAKA OČEKUJE PRAVO ČUDU U JULU: Neće znati ŠTA IH JE SNAŠLO

Objavljeno

-

Horoskop, Foto: Profimedia


Biće korisno da preispitate nedavne događaje, izvučete zaključke i prepustite se onome što vas vuče napred

Ovo leto može biti fantastično, ali mnogi će ipak naići na nevolje uzrokovane nepovoljnim položajem zvezda.

Blizanci

Zvezde Blizancima savetuje da rade na ciljevima. Biće korisno da preispitate nedavne događaje, izvučete zaključke i prepustite se onome što vas vuče napred.

Sreća će se sigurno osmehnuti onim Blizancima koji pravilno znaju da preraspodele prioritete i dozvole da promene uđu u život.

Lav

Lavove očekuje finansijski uspeh. Pronađite novi izvor prihoda. Osim toga, u julu će Lavovi moći da se izbore sa gomilom dugo nagomilanih problema i izazova, a kada se to dogodi, predstavnici ovog znaka će konačno slobodno disati.

Vodolija

Vodolija u julu će promeniti svoju sudbinu. Predstavnici znaka će krenuti putem samospoznaje i razvoja, i moći će da ostvare harmoniju u odnosima sa voljenima.

Međutim, za ovo ćete morati da usporite, pogledate sebe spolja, poradite na greškama i dozvolite sebi da verujete u čuda.

Devica

U julu će se ostvariti stari san rođenih u znaku Device – napokon će se sve stvari preokrenuti nabolje. Ovaj period biće ispunjen poklonima i iznenađenjima.

Biće prilike da se realizuje ono što Device odavno nisu odlučile.

Izvor: Espreso/Srbijauzivo.com

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h