Connect with us

LIFESTYLE

DVA SRPSKA TRADICIONALNA JELA SPREČAVAJU KANCER: Ruski DOKTOR savetuje da ih što više JEDEMO uprkos NADIMANJU!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Poznati ruski doktor Aleksandar Mjasnikov je otkrio da omiljena hrana Srba, ali i boranija – smanjuju rizik od nastanka raka čak za 50 odsto.


Omiljena hrana Srba je moćno oružje u borbi s kancerom, tvrde ruski lekari. Poznati doktor Aleksandar Mjasnikov je otkrio: pasulj i boranija smanjuju rizik od nastanka raka čak za 50 odsto.

LJudi su naučili da gaje pasulj još pre 7.000 godina, i od tada ova biljka služi mnogim narodima kao hrana i kao lek. U Starom Rimu gladiatori su jeli pasulj umesto mesa da bi održavali najbolju kondiciju: Rimljani su bili svesni da pasulj za razliku od svinjetine ili jagnetine nije teška, ali je energetski bogata hrana.

Žene su takođe volele ovu biljku i koristile je i za gastronomiju, i za kozmetiku. Poznato je da su u Drevnom Egiptu i Rimskom carstvu od suvog pasulja pravili puder za tadašnje lepotice – između ostalih i za Kleopatru.

„Pasulj junaka hrani“ – kažu Srbi, i ruski lekari potvrđuju da je to živa istina. Aleksandar Mjasnikov, jedan od najpoznatijih doktora u Rusiji smatra pasulj jednom od najvrednijih namirnica na svetu. Prema rečima Mjasnikova, čovek može godinama da se hrani samo tim povrcem jer ono obezbeđuje skoro sve što je neophodno za organizam.

Advertisement

Pasulj i boranija sadrže rekordnu količinu belančevina i zato mogu da budu adekvatna zamena za meso. Vlakna u sastavu ovog povrća poboljšavaju varenje i sprečavaju nastanak tumora.

Doktor Mjasnikov tvrdi: budući da je pasulj izuzetno bogata vlaknima, ona može da smanji rizik od kancera čak za 50%. U pitanju je pre svega rak debelog creva, ali istraživanja su pokazala da ovo povrće takođe efikasno sprečava karcinom dojke, jajnika, materice, grla i druge vrste kancera. Šareni, crni i crveni pasulj imaju veće antikancerogeno i antimutageno dejstvo nego beli.

Ruski lekar posebno naglašava isceljujuća svojstva boranije: prema sadržaju antioksidanata, flavonojida, belančevine i korisnih polinezasićenih masti ona nadmašuje crveno vino, crnu čokoladu i zeleni čaj. Boranija, kao i pasulj u zrnu ima izraženo kardiozaštitno dejstvo. Ona značajno smanjuje opasnost od infarkta i moždanog udara – posebno kod pušača.

Pasulj i boranija snižavaju nivo šećera u krvi i zato sprečavaju dijabetes i pomažu u lečenju ove bolesti. Mahune pasulja sadrže arginin koji ima slicno dejstvo kao hormon insulin Naučnici su otkrili i antibakterijska svojstva ovog povrća: ono se efikasno bori sa stafilokokom, salmonelom i drugim opasnim bolestima.

Lekovito dejstvo nema samo pasulj nego i voda u kojoj se on kuvao, ali veoma je bitan način na koji se ovo povrće sprema.

Advertisement

U sastavu pasulja ima više antikancerogenih sastojaka, među kojima su i lektini koji se efikasno bore sa malignim ćelijama. Lekovitost lektina nestaje ako se pasulj kuva na temperaturi višoj od 65 stepeni. Zato lekari preporučuju da prvo stavite oprani pasulj u hladnu vodu da odstoji 8 sati; nakon toga kuvajte ga na 50-60 stepeni. I ni slučajno nemojte da jedete sirovo ili sušeno zrno pasulja jer na takav način možete da se otrujete.

Šta sprečava i leči pasulj:

-kancer

-dijabetes

-srčana oboljenja

Advertisement

-infekcije

-miomu

-bolesti mokraćnih puteva

-bolesti bubrega

-bolesti bubrega

Advertisement

-bolesi jetre

-tuberkulozu

-anemiju

-neplodnost

-impotenciju

Advertisement

-bronhitis

-hipertrioza

-osteoporozu

-ekcem i kožne bolesti

-mastopatiju

Advertisement

-sinusitis

-stres i depresiju

-nesanicu

Izvor: Espreso

Advertisement

Horoskop

Ova 4 horoskopska znaka do kraja 2023. godine ubošće pravi džekpot života

Objavljeno

-

Objavio

Zagazili smo u poslednju kalendarsku trećinu 2023. godine, a tranzit godišnjih doba po pravilu donosi igru planeta na nebu. Nekoliko znakova Zodijaka posebno će profitirati u mesecima pred nama, čekaju ih izuzetno prijatna iznenađenja

Lav

Tranziti su na vašoj strani, što znači da ćete biti nagrađeni za svoj trud i rad. Tokom ovog perioda dobićete priznanje koje zaslužujete za svoja dostignuća, kako u ličnom tako iu profesionalnom životu. Poznato je da su Lavovi samouvereni i odlučni. Zbog svoje prirodne harizme, možete motivisati i inspirisati one oko sebe koji vas vide kao lidera. Imaćete priliku da predstavite svoje kreativne ideje i vizije. Vaša sposobnost da definišete svoje ciljeve i radite na njima dovešće do izvanrednih dostignuća, piše Atma.

Rak

Ako budu pratili svoju intuiciju i hrabro krenuli putem promena, mogu očekivati značajan finansijski uspeh. Iako će ovo putovanje biti izazovno, Rakovi će svojom odlučnošću i željom za podizanjem standarda života uspeti da prevaziđu prepreke. Na polju ljubavi, Rakovi će se suočiti s potrebom da se oslobode starih, nefunkcionalnih veza. Ovaj period može biti emotivno izazovan, ali završetak starih veza će stvoriti prostor za novu, ispunjavajuću romantičnu vezu. Neki Rakovi će čak imati mogućnost stupanja u brak tokom ove godine.

Advertisement

Devica

Verovatno će im biti poveren odgovoran projekat koji će značajno doprineti njihovom budžetu. Finansijska sreća će pratiti Device, a mogućnosti za razvoj karijere će se otvoriti. Na planu ljubavi, Device će se osloboditi starih obrascima traženja idealnog partnera i fokusirati se na osobe u svom okruženju. To bi moglo dovesti do divnih ljubavnih priča koje će se eventualno pretvoriti u brak.

Blizanci

Blizanci će doživeti dramatične promene uključujući mogućnost promene posla ili čak preseljenja u drugi grad. Iako će ove promene nositi sa sobom izazove, otvoriće i nove mogućnosti u širem okruženju. Tokom ovih promena, Blizanci bi mogli upoznati osobu koja će se pokazati kao savršeni ljubavni partner. Ova godina podseća Blizance da ne gube veru u ljubav, bez obzira na izazove koji se mogu pojaviti. Sve u svemu, poslednja četiri meseca 2023. godine nosi obećavajuće mogućnosti za Raka, Devicu i Blizance. Ključni faktori za ostvarenje uspeha na ljubavnom i poslovnom planu su hrabrost, istrajnost i otvorenost za promene.

Advertisement
Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h