Connect with us

LIFESTYLE

ČIM OSETITE PRVE ZNAKE MIGRENE, nabavite ove STVARI koje će vam mnogo POMOĆI

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Proširenje krvnih sudova u mozgu, čime se pritiskaju živci uzrokuje bolne migrene


Jaki napadi migrene daleko cu češći kod žena, posebno u periodu pre početka menopauze tokom kojeg žensko telo proživljava traumu obavljajući prirodnu tranziciju ka menopauzi. Rizik od snažne migrene bio je veći u kasnijem preiodu predmenopauze, pre potpunog izostanka ciklusa, kada je nivo estrogena u organizmu vrlo nizak. Upravo u ovom periodu, svaka žena može očekivati i po deset napada migrene mesečno.

U slučaju vrlo snažnih migrena tokom predmenstrualnog perioda, lekari preporučuju uzimanje hormonske terapije ili estrogenskih flastera…

Žene koje su za vreme menopauze patile od simptoma depresije imale su snažnije migrenske napade, pokazalo je istraživanje Medicinskog univerziteta Sinsinati i Instituta za neurologiju na Univerzitetu u Kaliforniji.

U razdoblju hormonalnih promena i hormonskog starenja, kada menstrualni ciklus postaje neredovan, kod žena se javljaju simptomi poput naleta vrućine, naglih promena raspoloženja, razdražljivosti, nesanice, depresije, pada energije i snage, lakšeg i češćeg umaranja, gubitka volje ili debljanja.

Advertisement

Kućni lekovi i eterična ulja koja se koriste za lečenje migrena i drugih vrsta glavobolja svakako su dobrodošli kućni lekovi, posebno ulje od bosiljka, heljde, lanenog semena…

U slučaju vrlo snažnih migrena tokom opisanog razdoblja, lekari su preporučili uzimanje hormonske terapije ili estrogenskih flastera. U postmenopauzi, kada hormonska neravnoteža prestane, a nivo hormona postane nizak i stabilan, najčešće prestaju i migrenski napadaji.

Hrana smanjuje učestalost migrena

Izbegavanje konzumiranja određenih namirnica može pomoći u ublažavanju jakih glavobolja. Tako konzumiranje proizvoda sa visokim nivoom magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, spanać, bademi, losos, pomažu u smanjenju učestalosti migrena.

Kućni lekovi i eterična ulja koja se koriste za lečenje migrena i drugih vrsta glavobolja svakako su dobrodošli kućni lekovi, posebno ulje od bosiljka, heljde, lanenog semena.

Advertisement

Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Horoskop

Nevidljivi heroji Zodijaka: Prijatelji koji uvek pružaju pomoć, a nikada je ne traže

Objavljeno

-

Objavio

Postoje ljudi koji će svoju pomoć ponuditi svima, ali sami je nikada neće zatražiti. Oni jednostavno nikada neće izreći molbu za pomoć, čak i kada im je podrška izuzetno potrebna.

I kad je situacija dramatična, oni pomoć ne traže, a suština je u tome što to smatraju znakom sopstvene ranjivosti. Među znakovima Zodijaka, postoje tri koja nikada neće izgovoriti „pomozi mi!“.

Vodolija

Osobe rođene u znaku Vodolije su izuzetno uravnotežene. Često se povlače i posmatraju stvari iz daljine, umesto da se aktivno uključuju u dramatične situacije. Iako su spremni da pruže korisne savete, podršku i pomoć drugima, Vodolije su sklone uverenju da mogu da reše sve sami.

Kada se suoče s problemima, Vodolije se povlače u samoću kako bi unutar sebe pronašli rešenje. Iako spolja deluju samopouzdano, često se gube u sopstvenim brigama. U takvim trenucima, Vodolijama bi dobro došlo da im neko bude na raspolaganju kako bi ih saslušao.

Ribe

Osobe rođene u znaku Riba su izrazito emotivne i intuitivne. Često prihvataju tuđe probleme kao svoje i velikodušno pružaju podršku. Ribe su spremne da pomognu i uhvate vas svaki put kad padate. Ali, kada se same suoče s teškoćama, Ribe postaju neme kao prave ribe u vodi. Nikada neće izreći da se bore s problemima, čak i ako njihova patnja postane očita. Ako primetite da nešto nije u redu, trebalo bi da im pružite podršku i usmerite ih, kao saveznici u plivanju kroz život.

Advertisement

Devica

Osobe rođene u znaku Device su pouzdane i uvek spremne da pomognu prijateljima u nevolji. Ako imate emotivne probleme ili vam je potreban savet, Devica će vas strpljivo slušati i pružiti podršku čak i do kasno u noć. Ako vam je potrebna praktična pomoć, poput traženja novog stana, Devica će se angažovati i pružiti vam korisne informacije.

Ali, kada su same u nevolji, Device često zadržavaju svoje probleme za sebe. Teško će izraziti da im je potrebna pomoć, čak i kad su preplavljene izazovima. Stoga je važno da obratite pažnju na ponašanje svojih prijatelja u znaku Device, te da im pružite podršku i osećaj da nisu sami kada se suoče s teškoćama.

Ovo su znaci Zodijaka koji dele zajedničku osobinu u nevolji – teškoće u izražavanju potrebe za pomoći, iako su oni sami uvek spremni da pomognu drugima. Važno je da ti prijatelji osete podršku i razumevanje, kako bi mogli da se otvore i podele svoje brige s drugima, prenosi 24sedam.rs.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h