Connect with us

LIFESTYLE

Bakterije i virusi nemaju šanse protiv vitamina D3

Objavljeno

-

Foto: Promo

Mleko ne utiče na to da sunce ipak obavi svoj deo u proizvodnji vitamina D3, ali ga već u sebi sadrži i pomaže da ga konzumacijom unesete i vi u organizam


Naš imuni sistem je veoma kompleksan i da bi bio jak i imao brzu i efikasnu reakciju na sve spoljašnje uticaje, uključujući viruse i bakterije, moramo mu u tome svakodnevno pomagati. Raznovrsna ishrana i redovna fizička aktivnost su glavni preduslovi dobrog imuniteta, međutim, ako bismo govorili o nekim njegovim glavnim gradivnim elementima, onda bi to definitivno bili, na prvom mestu vitamin D, vitamin C i različiti probiotici.

Koliko je važan vitamin D3?

Vitamin D3 ima izuzetno važnu ulogu u našem organizmu, a njegovo prisustvo određuje izloženost suncu. U zimskim mesecima često nema dovoljno sunčanih sati, a ako ih i ima, mnogi od nas misle da uživanjem kraj prozora na zracima sunca dobijamo isto što i boravkom napolju. Međutim, nije tako. Gotovo sve vrste stakla i pregrada ne propuštaju onaj oblik sunčevih zraka koji u dodiru sa kožom od holesterola stvaraju vitamin D3 za naše telo. Ali, ukoliko uživate u sunčanom danu kraj prozora i pijete, na primer čašu mleka, situacija se menja.

Mleko ne utiče na to da sunce ipak obavi svoj deo u proizvodnji vitamina D3, ali ga već u sebi sadrži i pomaže da ga konzumacijom unesete i vi u organizam. Odavno je poznato da je mleko zbog prirodnog prisustva vitamina i minerala izuzetno važno za rast i razvoj dece, ali i očuvanje zdravlja kod starijih osoba. Iako ono već prirodno sadrži vitamin D3, postoje mleka na tržištu koja su obogaćena ovim vitaminom i tako obezbeđuju veću iskoristivost kalcijuma, koji zajedno sa vitaminom D3 čini glavni gradivni element kostiju i zuba, sprečava krhkost i lomljivost kostiju i važan je za normalnu funkciju mišića.

Kako da prepoznate deficit vitamina D3?

Neki od glavnih simptoma koji mogu ukazati na to da vašem organizmu nedostaje vitamin D3 su česte prehlade, osećaj umora čak i kada niste fizički previše aktivni, bolovi u leđima i kostima, sporo zarastanje rana, česti prelomi kostiju. Veoma je važno da sve ove simptome ne tretirate samostalno, već se konsultujete sa svojim lekarom koji će znati razliku između bola u leđima uzrokovanim nekim zdravstvenim problemom ili nedostatkom vitamina D3. Ono što je dobra vest je da, bez obzira na to imate li simptome ili ne, unos vitamina D3 kroz ishranu nikada ne može uzrokovati zdravstveni problem već samo delovati kao dobra preventiva. A preventiva je pola zdravlja.

Ideje za unos vitamina D

Svakoga jutra uz doručak popijte jednu do dve šolje mleka obogaćenog vitaminom D3.
Kada god ste u prilici i vremenski uslovi to dozvoljavaju, 10 do 15 minuta budite direktno izloženi suncu bez zaštitnog faktora. Dovoljno je da osunčate samo lice da bi se u organizmu proizveo vitamin D3.
Birajte mlečne poslastice poput sutlijaša, palačinki, griza, pudinga – ovo će biti uskusan način da unesete još malo mleka i vitamina D3.
Povećajte unos magnezijuma i kalcijuma, oni pomažu apsorpciju vitamina D3 i njegovu bolju funkciju u organizmu.
Popijte šolju mleka pred spavanje – stari recept proverenog dejstva za lepši i mirniji san.


KO SU SIGMA MUŠKARCI I ZAŠTO SU ŽENE ODLEPILE ZA NJIMA? Alfa mužjak NOVOG DOBA


Izvor: Espreso

Horoskop

KREĆU DANI NOVCA, A OVO JE RITUAL ZA PRIVLAČENJE PARA: Ovakvo nešto morate PROBATI

Objavljeno

-

Objavio

Horoskop, Foto: Profimedia


Sve do 20. avgusta biće nam posebno važna materijalna dobra i fizička udobnost, a privlače nas lepe stvari koje imaju neku trajnu vrednost


Ulazak Marsa u znak Bika na dan 5. jula 2022. godine donosi konačno malo olakšanja i lepote u užurbane, vrele dane. Ova moćna planeta nas poziva na uživanje, ali najavljuje i odluke vezane za novac i vrednosti.

Sve do 20. avgusta biće nam posebno važna materijalna dobra i fizička udobnost, a privlače nas lepe stvari koje imaju neku trajnu vrednost. Bik će malo usporiti energičnog Marsa, ali će on sa Venerom, vladarkom lepote, ljubavi i novca, ipak napraviti dobar spoj.

Ljubiteljima rituala neće promaći da tranzicija Marsa počinje baš u utorak, dan novca, a njime vlada upravo Mars! Zato, evo najjednostavnijeg načina da prizovete obilje i bogatstvo. Pre svakog rituala, pa i ovog, važno je da formulišete svoju nameru, kao i da energetski očistite prostor oko sebe.

Nameru možete da zapišete na papir, jer je time prenosite iz mentalnog u realni svet. Za energetsko čišćenje se obično koristi dim mirisnog štapića ili suve žalfije, a primenjuje se i zvuk u vidu odgovarajuće umirujuće muzike.

Odaberite sveću u skladu sa svojom namerom, a za privlačenje novca se savetuje da ona bude crvene ili zelene boje. Stavite je u odgovarajući svećnjak, tako da može bezbedno da gori, a dok je palite, izgovarajte naglas svoju nameru. Ona treba da bude pozitivno formulisana, a ne da sadrži reči tipa „nemati, siromaštvo, sirotinja, nestašica, nemaština“.

Ostanite da gledate u plamen dok zamišljate ostvarenje svoje namere. Ako primetite da, u mislima, nailazite na neke prepreke, zapišite ih na papir. Nakon nekoliko minuta, polako zapalite taj papirić i ostavite ga da izgori u nekom metalnom sudu, a pepeo kasnije prospite po najbližem travnjaku.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h