Connect with us

Film

TUŽAN DAN ZA SRBIJU! PREMINUO POZNATI REDITELJ I SCENARISTA NIKOLA STOJANOVIĆ!

Objavljeno

-

Foto: printscreen

Srbija ostala bez velikog čoveka!


Poznati filmski reditelj i scenarista, istoričar i teoretičar filma Nikola Stojanović preminuo je u 79. godini, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.

Autor nagrađivanih filmova “Od zlata jabuka”, “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu” i drugih ostvarenja karijeru je započeo u Sarajevu, a nastavio u Novom Sadu i Beogradu. Bio je profesor istorije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao i na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je doktorirao sa tezom o Akiri Kurosavi.

Nikola Stojanović rođen je 1942. godine u Dušanovu kod Leskovca, a školovao se u Beloj Crkvi, Beogradu, Podgorici i Sarajevu, gde je 1965. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu.

Još u vreme studija bavio se filmskom publicistikom i amaterskim filmom, a njegova kratkometražna ostvarenja bila su zapažena i na domaćim i na međunarodnim festivalima.

Advertisement

Prvi dugometražni film, “Draga Irena”, snimio je 1970. godine, a potom i “Polenov prah” (1974), “Pogled u noć” (1978) i “Od zlata jabuka” (1986), za koji je nagrađen na 25. Međunarodnom festivalu filma za omladinu u Španiji.

Svoj poslednji dugometražni igrani film “Belle Epoque” snimio je 1990. godine za “Bosna film”, ali je zbog ratnih zbivanja materijal ostao “zarobljen” u “Jadran filmu” u Zagrebu. Premijera je održana tek 2007. godine, pod naslovom “Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu”, i to na Prvom filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu, gde je osvojo Gran pri “Ibis” za najbolji film, podsećaju u Jugoslovenskoj kinoteci.

Snimio je brojne kratke igrane filmove: “Bluz”, “Torzo”, “Draga Irena”, “U kuhinji” (1969), “Hakari” (1975), “Čin” (1980), “Žeđ” (1981), “Triptih” (1982), “Rebus” (1985), “Alternativa” (1987), kao i dokumentarce “Između” (1971), “Uviđaj” (1981) i “Кraj milenijuma” (1995).

Na Televiziji Sarajevo režirao je veći broj dokumentarnih emisija i dva televizijske igrana filma: “Autogram” (1976) i “Veliki talenat” (1984).

Advertisement

Stojanović je sarađivao je u mnogim listovima i časopisima nekadašnje Jugoslavije, a u okviru Кino‐kluba Sarajevo osnovao je časopis “Sineast” i bio njegov dugogodišnji glavni i odgovorni urednik.


ĐUKANOVIĆ OSUDIO PRISLUŠKIVANJE VUČIĆA: U pitanju je DRŽAVNI UDAR


Izvor: Espreso

Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Film

U „IGRU SUDBINE“ STIŽE NAJOSTVARENIJA SRPSKA GLUMICA: Produkcija oduševljeno otkrila IME!

Objavljeno

-

Foto: Printscreen

Ovu informaciju je s velikim ponosom otkrio scenarista serije Žarko Jokanović

 


U trećoj sezoni serije „Igra sudbine“ pojaviće se mnogo novih likova, a među njima će biti i glumačka legenda Mira Banjac.

Ovu informaciju je s velikim ponosom otkrio scenarista serije Žarko Jokanović.

– U trećoj sezoni „Igre sudbine“, uz dvadesetak novih glumaca, ekipi serije pridružiće se i najveće ime jugoslovenske i srpske kinematografije – legendarna i veličanstvena Mira Banjac – napisao je Žarko.

Advertisement

Foto: ATA Images

Podsetimo, nakon dve sezone, seriju napuštaju pojedini glumci, poput Jelene Đukić, Ive Štrljić i Ivane Dudić, a razlog je to što su već ugovorili nove projekte, budući da je bilo planirano da se „Igra sudbine“ završi nakon dve sezone.

Izvor: Espreso

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h