Connect with us

HiTech

SA 15 GODINA JE NAPRAVIO SOFTVER KOJI I DANAS KORISTE MNOGE KOMPANIJE

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Twitter je postao glavno sredstvo komunikacije više crnogorskih ministara nove Vlade, s obzirom na to da vesti i važne informacije prvo plasiraju putem popularnih tvitova.


Glavni šef ove mreže za razmenu kratkih poruka Džek Dorsi pravi je primer luksuza. Poznat je kao kontroverzan lik koji zbog svojih izjava, životnog stila, postova i ledenih kupki koje su deo njegove svakodnevnice, dobija i niz kritika, piše portal Investitor.

Sa 15 godina napravio je softver kojeg i dan danas koriste neke taksi kompanije. Kad nije obilazio radnje sa elektronskom opremom bio je čest gost i pank–rok koncerata.

FOTO: TWIN DESIGN / SHUTTERSTOCK

Kratko je na Univerzitetu Missouri studirao nauku i tehnologiju, pa se prebacio na Univerzitet Njujork pre nego što je u potpunosti odustao od studiranja.

Godine 2000. izgradio je jednostavni prototip koji mu je omogućio da svoje prijatelje informiše o svom životu uz pomoć Blekberija i poruka preko mejla. Niko zapravo nije bio previše zainteresovan za to, pa je na neko vreme odustao od te ideje.

Dobio je posao u kompaniji Odeo, u kojoj je upoznao svoje buduće kolege sa kojima je osnovao Tviter. Odeo je propao 2006. godine, pa se Dorsi vratio svojoj ideji sa porukama, i tako se rodio Tviter. Svoj prvi tvit je napisao 21. marta 2006. godine.

Advertisement

Postao je izvršni direktor sa 30 godina. Do 2008. godine Evan Williams je preuzeo poziciju CEO-a, a Dorsi je postao šef odbora u Tviteru i odmah se bacio na nove projekte. Uložio je u Foursquare i pokrenuo startap za plaćanje Squer koji omogućava vlasnicima malih biznisa da prihvate plaćanje kreditnom karticom putem pametnih telefona.

Godine 2011. radio je intervju sa američkim predsednikom Barakom Obamom u prvom Twitter Town Hallu. Morao ga je podsetiti da svoje odgovore drži u okviru 140 znakova, što je bio tadašnji limit objava.

Tviter je na javno tržište izašao u novembru 2013. godine, i za samo nekoliko sati Dorsi je bio milijarder. Danas se procenjuje da je “težak” 5,1 milijardu dolara.

Jede jednom dnevno i posti vikendom

Mark Zakerberg mu je poslužio kozu koju je sam ubio. Dorsi je za Rolling Stone pričao o tom ručku, 2011. godine. Rekao je da je koza poslužena hladna, i da se on držao salate. Njegove prehrambene navike izazvale su niz kritika.

Advertisement

Kad se pojavio na podkastu sa guruom koji je ranije rekao kako vakcine uzrokuju autizam, Dorsi je rekao da jede jednom dnevno, posti celog vikenda i redovno se kupa u ledenim kupkama. Kaže da kada je prvi put postio osećao se kao da halucinira.

„Bilo je to jako čudno stanje. No, kad sam to uradio sledeća dva puta postalo mi je jasno koliko se našeg dana vrti oko hrane i kako mi se događa da kada puno duže postim, kako mi se vreme usporava“, rekao je.

Njegov romantični život prepun je misterije. Godine 2018. navodno je bio u vezi sa Sports Illustrated modelom Raven Lyn Corneil. Mediji su ih vijeli krajem prošle godine na jednom partiju tokom Njujorškog Fashion Weeka. A pisali su i kako se među njegovim bivšim nalazi i glumica Lily Cole i balerina Sofiane Sylve.

Veliki je obožavalac kriptovaluta, a često objavljuje tvitove o njihovim vrlinama. Posebno je obožavaoc bitkoina, koje je početkom godina opisao „elastičnim“ i „principijelnim“. Medijima je rekao kako je maksimalno iskoristio 10.000 dolara sedmično ograničenje potrošnje na Square’s Cash App za kupovinu bitkoina.

Izvor: Blic

Advertisement

HiTech

FEJSBUK SVIMA ŠALJE NOVAC, PROVERITE SVOJE RAČUNE!

Objavljeno

-

Fejsbuk, Foto: EPA /SASCHA STEINBACH

Posle više od pet godina borbe na sudu, Fejsbuk je pristao da reši grupnu tužbu u kojoj se tvrdi da je nezakonito čuvao biometrijske podatke korisnika bez njihovog odobrenja.

Nagodba od 650 miliona dolara predstavlja jednu od najvećih isplata sa platforme društvenih medija ikada za kršenje privatnosti, a sve je to zbog nejasnog državnog zakona koji uključuje slike postavljene na platformu društvenih medija.

Skladištenje biometrijskih podataka bez saglasnosti

Protiv Fejsbuka je pokrenuta grupna tužba u kojoj se tvrdi da je prekršio zakon u Ilinoisu iz 2008. poznat kao Zakon o privatnosti biometrijskih podataka (BIPA). Prema članku u novinama iz Čikaga, zakon kaže da „kompanijama nije dozvoljeno da prikupljaju, čuvaju ili daju biometrijske podatke, koji uključuju stvari poput skeniranja lica ili otisaka prstiju, bez prethodnog obaveštenja i dobijanja lične saglasnosti“.

Takođe se zahteva od kompanija da precizira kako će informacije biti zadržane i kada će biti uništene.

Tvrdi se da je Facebook prekršio Zakon o privatnosti biometrijskih podataka kada je koristio tehnologiju prepoznavanja lica da kreira šablone lica ljudi koji bi se zatim mogli koristiti za identifikaciju korisnika, ali su to učinili bez njihovog pristanka.

Advertisement

Fejsbuk je odbacio sve optužbe o nepravednim radnjama, ali je pristao da stvori fond za poravnanje duga od 650 ,miliona dolara za obeštećenje više od 1,4 miliona ljudi.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h