Connect with us

HiTech

DA LI JE PUNJENJE TELEFONA PREKO NOĆI ZAISTA ŠTETNO? Stiže odgovor na to pitanje

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Kompanija Samsung je jasno stavila do znanja korisnicima šta treba da rade uz jedan praktičan savet: „Ne ostavljajte telefon priključen na punjaču duže vreme ili preko noći“.


Današnji moderni telefoni su napravljeni tako da nam potraju skoro ceo dan, a obično većina korisnika ima naviku da stavi svoj uređaj da se puni preko noći.

Zbog toga su nastale razne debate i mitovi oko punjenja telefona, pojedini tvrde da ne bi smeli da ostavite telefon da se i dalje puni kad je na 100%, dok drugi tvrde da su moderne baterije napravljene tako da im ništa neće biti.

Bez obzira na to kako punite telefon, gotovo sigurno će performans vaše baterija biti lošiji nego kada ste prvi put napunili telefon, što je normalno zar ne? Postoje načini kako da usporite taj proces, a prošli put kada smo pisali o ovoj temi povela se rasprava oko punjenja telefona.

Zato smo odlučili da vidimo šta kažu proizvođači pametnih telefona, te smo posetili stranice tehničke podrške kompanija kao što su Huawei, Samsung i Apple.

Advertisement

Apple jasno i glasno kaže, da kada vaš iPhone ili iPad „ostane do kraja napunjen duže vreme, zdravlje baterije može biti ugroženo“. Da li znate šta još jede bateriju telefona? Gadne i opasne aplikacije! iPhone i Android telefoni poseduju pametne opcije koje ne dozvoljavaju telefonu da se „prenapuni“, ali svakako baterija gubi životni vek ukoliko telefon ostane na punjaču duži vremenski period.

Kompanija Samsung je jasno stavila do znanja korisnicima šta treba da rade uz jedan praktičan savet: „Ne ostavljajte telefon priključen na punjaču duže vreme ili preko noći“. Poželjno je puniti telefon do 80%, ali isto tako mu ne smete dopustiti da padne ispod 20%, ukoliko želite da izvučete maksimum iz svoje baterije. Svakako Samsung telefoni imaju pametnu funkciju Adaptive Fast Charging koja prolongira životni vek baterije.

I Huawei je imao šta da kaže na ovu temu: „Mnogi fanovi Huawei telefona svoje uređaje ostave da se pune preko noći, a sve sa ciljem da kada ustanu njihovi telefoni budu u potpunosti napunjeni. Ipak, punjenje telefona preko noći može da ošteti vašu bateriju!“ – istakli su iz te kompanije.

Korisnici tih telefona nemaju razloga za brigu pošto je Huawei lansirao i novi režim punjenja koji se zove Smart Charge Mode koji onemogućava da se telefon prenapuni: „Ponekad nemamo izbora nego da ostavimo telefon da se puni preko noći. To znači da će telefon ostati do kraja napunjen dug period, pre nego što ustanemo. Kada anode baterije ostanu u fazi visokog potencijala tokom dužeg vremena, ti materijali se postepeno raspadaju i puštaju vazduh, koji zatim oksidira molekule rastvarača u tečnom elektrolitu dajući gas ugljen-dioksida. Ovakva reakcija je nepovratna, a rezultat toga je da je performans kompromitovan kod raznih aspekata, kao što su smanjivanje kapaciteta i povećavanje unutrašnjeg otpora“.

Izvor: Espreso

Advertisement
Advertisement
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

HiTech

FEJSBUK SVIMA ŠALJE NOVAC, PROVERITE SVOJE RAČUNE!

Objavljeno

-

Fejsbuk, Foto: EPA /SASCHA STEINBACH

Posle više od pet godina borbe na sudu, Fejsbuk je pristao da reši grupnu tužbu u kojoj se tvrdi da je nezakonito čuvao biometrijske podatke korisnika bez njihovog odobrenja.

Nagodba od 650 miliona dolara predstavlja jednu od najvećih isplata sa platforme društvenih medija ikada za kršenje privatnosti, a sve je to zbog nejasnog državnog zakona koji uključuje slike postavljene na platformu društvenih medija.

Skladištenje biometrijskih podataka bez saglasnosti

Protiv Fejsbuka je pokrenuta grupna tužba u kojoj se tvrdi da je prekršio zakon u Ilinoisu iz 2008. poznat kao Zakon o privatnosti biometrijskih podataka (BIPA). Prema članku u novinama iz Čikaga, zakon kaže da „kompanijama nije dozvoljeno da prikupljaju, čuvaju ili daju biometrijske podatke, koji uključuju stvari poput skeniranja lica ili otisaka prstiju, bez prethodnog obaveštenja i dobijanja lične saglasnosti“.

Takođe se zahteva od kompanija da precizira kako će informacije biti zadržane i kada će biti uništene.

Tvrdi se da je Facebook prekršio Zakon o privatnosti biometrijskih podataka kada je koristio tehnologiju prepoznavanja lica da kreira šablone lica ljudi koji bi se zatim mogli koristiti za identifikaciju korisnika, ali su to učinili bez njihovog pristanka.

Advertisement

Fejsbuk je odbacio sve optužbe o nepravednim radnjama, ali je pristao da stvori fond za poravnanje duga od 650 ,miliona dolara za obeštećenje više od 1,4 miliona ljudi.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h