Connect with us

HiTech

AKO PRIMETITE OVA TRI ZNAKA VEROVATNO VAM JE HAKOVAN TELEFON! Evo kako možete da se zaštitite od tih NAPASNIKA!

Objavljeno

-

Foto: Profimedia

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtevni za performanse uređaja i punjenje baterije.


Ako je vaš telefon spor, obično je to prvi pokazatelj da se neko ušunjao unutra, a uz to se i baterija brzo prazni a aplikacije ne rade ispravno. Napad se najčešće izvodi skrivenom instalacijom zlonamernog softvera, objasnio je Pavel Mjasojedov, partner i direktor ruske kompanije „Intelektualni rezervi“.

„Ovaj softver dolazi do mobilnog telefona putem interneta ili kablovskom vezom sa drugim računarom. Na primer, kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku“, dodao je stručnjak.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtevni za performanse uređaja i punjenje baterije.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedini znak biće obaveštenja u aplikacijama i na društvenim mrežama. Ali kasnije će telefon početi da signalizira provalu sam. Pre ili kasnije, počeće prekidi u njegovom radu. Pre ili kasnije, nešto će krenuti po zlu, rekao je Mjasojedov za agenciju „Prajm“.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz bezbednih izvora i izbegavanje povezivanja sa nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjak savetuje da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće vam gde možete da obavite dijagnozu na telefonu i oslobodite se sumnji.

Izvor: Espreso

Advertisement

———-
OSTAVI KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

HiTech

FEJSBUK SVIMA ŠALJE NOVAC, PROVERITE SVOJE RAČUNE!

Objavljeno

-

Fejsbuk, Foto: EPA /SASCHA STEINBACH


Posle više od pet godina borbe na sudu, Fejsbuk je pristao da reši grupnu tužbu u kojoj se tvrdi da je nezakonito čuvao biometrijske podatke korisnika bez njihovog odobrenja.

Nagodba od 650 miliona dolara predstavlja jednu od najvećih isplata sa platforme društvenih medija ikada za kršenje privatnosti, a sve je to zbog nejasnog državnog zakona koji uključuje slike postavljene na platformu društvenih medija.

Skladištenje biometrijskih podataka bez saglasnosti

Protiv Fejsbuka je pokrenuta grupna tužba u kojoj se tvrdi da je prekršio zakon u Ilinoisu iz 2008. poznat kao Zakon o privatnosti biometrijskih podataka (BIPA). Prema članku u novinama iz Čikaga, zakon kaže da „kompanijama nije dozvoljeno da prikupljaju, čuvaju ili daju biometrijske podatke, koji uključuju stvari poput skeniranja lica ili otisaka prstiju, bez prethodnog obaveštenja i dobijanja lične saglasnosti“.

Takođe se zahteva od kompanija da precizira kako će informacije biti zadržane i kada će biti uništene.

Tvrdi se da je Facebook prekršio Zakon o privatnosti biometrijskih podataka kada je koristio tehnologiju prepoznavanja lica da kreira šablone lica ljudi koji bi se zatim mogli koristiti za identifikaciju korisnika, ali su to učinili bez njihovog pristanka.

Fejsbuk je odbacio sve optužbe o nepravednim radnjama, ali je pristao da stvori fond za poravnanje duga od 650 ,miliona dolara za obeštećenje više od 1,4 miliona ljudi.

Nastavi sa čitanjem

NAJČITANIJE 48h